Петър Стойков's Reviews > Последното кралство

Последното кралство by Bernard Cornwell
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Бърнард Корнуел пише чудесни исторически романи по действителни мотиви, като в тях заплита достатъчно подробности от начина на живот и вижданията на тогавашните хора, за да ги направи и доста образователни. Последното е много важно, защото голяма част от авторите на исторически романи и историческо фентъзи просто не се замислят, че в условията на обществото, което описват, героите няма как да имат начина на мислене на съвременния човек, а биха виждали нещата по-иначе.

Така Последното кралство е написан интересно, но със забележимо по-къси изречения и без сложни думи, защото е представен като разказ за собтвения му живот на буен саксонски младеж, който смята четенето и писането за трудни, досадни и като цяло безполезни занимания, поради което е неграмотен и само битки са му в главата. За него е нормално момичетата на 14 г. да са вече омъжени, както е било прието тогава, а 17 годишната, която му предлагат трябва да е много грозна, за да остане такава стара мома.

Романът се развива по време на войната на саксонците с нашествениците датчани в Англия през 9 век - грубо периода и събитията, с които се занимава сериала Викинги. Разбира се, самите саксонци са завладели острова няколко века по-рано и все още потискат коренното население брити така, както се оплакват, че датчаните потискат тях - историята на завладяването на Британия от саксонците и съпротивата на бритите срещу тях дава началото на мита за крал Артур и рицарите от Кръглата маса и е описана от Бърнард Корнуел в серията Кралят на зимата, която за съжаление е една от слабите му.
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Последното кралство.
Sign In »

Reading Progress

January 22, 2017 – Started Reading
January 22, 2017 – Shelved
January 25, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.