°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο Αμ's Reviews > Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου

Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου by Muriel Barbery
Rate this book
Clear rating

by
20643658
Έπειτα απο 54 χρόνια μιας ζωής μέσα στη λαθροβίωση ενός μοναχικού πνεύματος,με ατελείωτα ασκητικά αναγνώσματα,με χειμώνες αρρώστειας,με θαλπωρή φιλίας,με αγάπη για την ένοχη ζεστασιά του κόσμου. (Υπάρχει η κομψότητα του σκαντζόχοιρου)

Έπειτα απο 54 χρόνια συναισθηματικής και ψυχικής ερημιάς και σιωπηλών θριάμβων,μέσα σε ένα απομονωμένο εσωτερικό και μοναχικό πνεύμα που μίσησε θανάσιμα τις διακρίσεις και τις κάστες,που αποτέλεσαν διέξοδο για τις μάταιες ψευδαισθήσεις των ελπίδων της,(μυήθηκε στον πνευματικό κόσμο γραμμάτων και τεχνών,
(ως αυτοδίδακτος ο σκαντζόχοιρος..)

Έπειτα απο αυτά τα 54 χρόνια ασημαντότητας,συστηνόμαστε με την ομορφιά μέσα σε τούτο τον κόσμο.
Για χάρη της αξίζει να ψάχνουμε το Πάντα μέσα στο Ποτέ.

Αυτή είναι η Ρενέ,(ο σκαντζόχοιρος)μια ηλικιωμένη θυρωρός. Απο φτωχή και άξεστη αγροτική οικογένεια,ανύπαρκτη σχολική μόρφωση και με ένα "φαίνεσθαι"τόσο περιφρονημένο που κατάντησε άσχημο.

Η Ρενέ Μισέλ που λάτρεψε τη λογοτεχνία και κάθε μορφή τέχνης. Που μυήθηκε σε φιλοσοφικές αναζητήσεις και είχε συντροφιά τον Προύστ,τον Σταντάλ,τον Τολστόι,την κλασική μουσική και την ιαπωνική κουλτούρα που θαύμαζε.
Η γοητεία της ταπεινής και άσχημης ηλικιωμένης θυρωρού όμοια με αυτή μιας κίτρινης καμέλιας ή ενός ασήμαντου σκαντζόχοιρου.(κρυμμένο επιμελώς "είναι").

«Η κυρία Μισέλ έχει την κομψότητα του σκαντζόχοιρου. Απέξω είναι γεμάτη αγκάθια, αληθινό φρούριο, αλλά έχω την αίσθηση ότι από μέσα είναι τόσο απλώς ραφινάτη όσο και ο σκαντζόχοιρος, που είναι ένα ζωάκι δήθεν νωθρό, σκληρά μοναχικό και εξαιρετικά κομψό»

Παράλληλα ένα 12χρονο κοριτσάκι, ξεχωριστό και ευφυέστατο που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει ακυρώνοντας τη ματαιοδοξία και την κενότητα της ύπαρξης και ένας ηλικιωμένος Ιάπωνας ο Κακούρο Όζου,με γνήσια αρχοντιά ύλης και πνευματος,ζουν στην πολυκατοικία της οδού Γκρενέλ 7.
Είναι ένα Μέγαρο με υπερπολυτελή διαμερίσματα γεμάτα απο σνόμπ γαλλική ψευτοαριστοκρατία.

Εκεί εργάζεται ως θυρωρός η Ρενέ και απο μια σύμπτωση λογοτεχνικής αξίας γίνονται οι τρεις τους μια ετερόκλητη επιφανειακά παρέα με πολλά κοινά πνευματικά ιδεώδη.
Αυτή η παρέα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους αριστοκράτες πλούσιους και ματαιόδοξους εκπροσώπους της γαλλικής τάξης.

Αυτή η παρέα διδάσκει και προβάλει τη γνήσια παιδεία και καλλιέργεια. Την ευγένεια ψυχής. Την αλληλεγγύη των χαμένων στην υλιστική αχόρταγη κοινωνία ανθρώπων. Τη συνείδηση της ανθρωπιάς.Την επικοινωνία με σκοπό το νόημα της ζωής και όχι των φαινομενικά ζωντανών.
Και την ευδαιμονία που οφείλουμε να παίρνουμε απο τη ζωή μας,η οποία είναι γεμάτη απελπισία,αλλά και μερικές στιγμές ομορφιάς, σε αυτές τις στιγμές ο χρόνος δεν είναι πια ο ίδιος!
Ένα αλλού..ακόμη εδώ..ένα πάντα ..μέσα στο ποτέ!


Καλή ανάγνωση!
Πολλούς ασπασμούς άνθρωποι και άνθρωποι!
113 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου.
Sign In »

Reading Progress

January 3, 2017 – Shelved
January 3, 2017 – Shelved as: to-read
March 17, 2017 – Started Reading
March 17, 2017 –
page 56
14.97%
March 18, 2017 –
page 100
26.74% "Παγκόσμια διαπίστωση.
Ο άνθρωπος καταλαβαίνει τη βραδεία ωρίμανση ενός ανθρώπινου είδους,αφοσιωμένου στην επιβίωση,το οποίο είδος φτάνει κατόπιν ένα ωραίο βράδυ στην ενόραση της απόλαυσης,στη ματαιότητα όλων των τεχνητών ορέξεων που μεταστρέφονται απο την πρώτη προσδοκία στις αρετές των υπέροχων και απλών πραγμάτων,στο ανώφελο των λόγων,στη φθορά των κόσμων στην υπέροχη ηδονή των αισθήσεων..."
March 19, 2017 –
page 241
64.44%
March 21, 2017 – Finished Reading

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Marilena. (new)

Marilena. Εχει τελικα τοσο καλο τελος οσο λενε;


°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ Ανατρεπτικό,αναπάντεχο και θλιβερά ελπιδοφόρο!


message 3: by Jimmakos (new) - added it

Jimmakos Gavagias 8livera elpidoforo me thn Kazantzakikh ennoia???


°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ Αν πούμε "μια αστραπή είναι η ζωή μας...
...μα προλαβαίνουμε"
Και
"Το μεταξύ φωτεινό διάστημα ανάμεσα σε δυο αβύσσους το λέμε ζωή"
Μπορώ να πω ναι, με αυτή την έννοια.


message 5: by Jimmakos (new) - added it

Jimmakos Gavagias Makari na ftasoume na eimaste lefteroi loipon...


°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ Ουτοπία γλυκούλη μου η λευτεριά μας... και αφού δεν θα τη ζήσουμε ας θαυμάσουμε τη γοητεία της ομορφιάς σε όλες τις εκφάνσεις της.


message 7: by Jimmakos (new) - added it

Jimmakos Gavagias H leuteria einai sto mualo mas.To 3erw oti den 8a eimaste pote pragmatika eleu8eroi alla ta kelia sto mualo ta vazoume monoi mas...


message 9: by Jimmakos (new) - added it

Jimmakos Gavagias Nai...dusthxws...


back to top