Петър Стойков's Reviews > Град на стълби

Град на стълби by Robert Jackson Bennett
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing
bookshelves: всеки-трябва-да-прочете
Read 2 times. Last read February 8, 2019.

Цялата книга е метафора на колониалните отношения и авторът не се старае да я скрие, давайки на едните индийски, а на другите европейски звучащи имена. Човекът знае доста за развитието на великите колониални империи по време на индустриалната революция и това личи в романа му.

Сейпур, като бивша колония на "континента" е населен с дребни кафяви хора миришещи на лук и чесън, а континенталите са бели, едри и военолюбиви, сега са изгубили своите богове и в един фантастичен обрат на историята сами са колония на бившите си роби. Може да се приеме, че боговете им са един вид алюзия за технологичното и организационно предимство, което англичаните са имали над индийците, което постепенно е било "убито" от повсеместния световен прогрес. А знае ли се в бъдеще дали Индия няма да е световен хегемон с милиардното си население?

Така или иначе, книгата е невероятно завладяваща, отлично написана и много интересна. Тя не е от наивните "меч и магия" фентъзита за тийнейджъри и инфантили, а е по-скоро тежка история, в която са набъркани достатъчни количества морал, политика, философия и душевни терзания на герои с трудно минало, но все пак и още повече екшън, интриги и "добрите побеждават накрая".

Очевидната идеологическа линия на автора да включва повече женски персонажи от обичайното, при това на несъответстващи им ръководни позиции без да го обяснява по никакъв начин дори не е дразнеща, едно защото самите образи са добре структурирани и що годе реални и второ, както личи от реакциите на феновете и повечето ревюта в тоя сайт, единствения силен мъжки образ ги засенчва всичките.

Радвам се, че по грешка прочетох първо втората книга от поредицата, защото тази (първата) е определено по-силна и ако бях прочел Град на остриета после, щях да съм леко разочарован, макар и тя да е много добра. А така Град на стълби се яви за мен един prequel на вече прочетеното.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Град на стълби.
Sign In »

Reading Progress

December 17, 2016 – Shelved
December 18, 2016 – Started Reading
December 18, 2016 – Finished Reading
May 11, 2017 – Shelved as: всеки-трябва-да-прочете
February 8, 2019 – Started Reading
February 8, 2019 – Finished Reading

No comments have been added yet.