Laura Frunza's Reviews > Calitatea luminii

Calitatea luminii by Mircea Pricăjan
Rate this book
Clear rating

by
5231257
's review

really liked it

Un roman cum nu am mai citit de multă vreme, îţi ia la răscolit toate corzile sufletului, le împleteşte bine şi apoi le dă drumul la loc. L-am citit greu, e început din noiembrie şi abia acum l-am terminat. Nu e genul de carte care se citeşte pe genunchi în tramvai, dacă nu te conectezi cum trebuie la ea, rişti să pierzi firul. Din punctul acesta de vedere, m-a obosit foarte tare. În general, mă obosesc cărţile cu mult scris continuu, fără alineate, fără linii de dialog, cu gândurile scrise disparat, aşa cum vin ele în mintea cuiva, cu fraze lungi de trei pagini, de nu mai ştii unde încep şi unde se termină, cu cuvinte preţioase presărate pe ici şi pe colo (pe unele a trebuit să le caut în dicţionar, intuiam din text ce înseamnă dar nu le mai întâlnisem).
Am citit multe cărţi despre cum se schimbă viaţa unui cuplu după ce apare un copil dar niciuna nu a fost atât de profundă ca aceasta. Fără exagerări, fără drame, cu multă sinceritate, conectată la realitate. Divagaţiile personajului principal masculin despre locul din care provin copiii şi modul în care ei se conectează la lumea asta (precum şi capitolul de încheiere, scris din perspectiva copilului de 8 luni al cuplului Antim-Carmina) sunt înduioşător de frumoase.
Am subliniat diverse pasaje asupra cărora vreau să revin, să le recitesc. Dacă aş mai fi avut un caiet de "citate frumoase" cum aveam în liceu şi în facultate cu siguranţă le-aş fi trecut acolo. Sunt de rumegat ori de câte ori simţim nevoia de a medita asupra scopului pentru care vin copiii pe lume sau asupra scopului nostru în viaţă.
M-aş fi lipsit de scena de sex, mi s-a părut prea detaliată şi am simţit că ştirbeşte puţin frumuseţea cărţii. Mă împrietenisem şi empatizasem aşa mult cu personajele până în acel punct încât atunci când am citit fragmentul parcă priveam pe gaura cheii în dormitorul unor prieteni şi m-am simţit stânjenită.
Preferatul meu a fost fragmentul despre fragilitatea nou-născuţilor, acelaşi lucru îl simt şi eu în fiecare zi de când am venit cu bebe acasă.
14 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Calitatea luminii.
Sign In »

Reading Progress

November 24, 2016 – Started Reading
November 24, 2016 – Shelved
January 29, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.