Петър Стойков's Reviews > Сила, здраве, дълголетие

Сила, здраве, дълголетие by Pavel Dobrev
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Могат ли старите хора да вдигат щанги? Не само че могат, но и трябва, твърди проф. Павел Добрев.

Книгата представлява всъщност публикувана дисертация на автора, треньор по щанги, описваща проведените от него от 1960 до 1980 г. три двугодишни научни изследвания за влиянието на физическите упражнения с големи тежести върху организма на хората в пенсионна възраст (55-85 г.).

Може да се каже, че тези изследвания са монументални в световен мащаб, защото са практически единствените (за които аз знам, а се интересувам от въпроса), правени някога със сравнима като брой група хора, сравнимо времетраене и със сравними като силово натоварване упражнения. Сегашните академични "изследвания" които се правят (главно в САЩ) са изключително... бих казал аматьорски, с малки групи, много краткотрайни и по методи, нямащи много общо с истинските силови тренировки, тъй като науките за физическите упражнения са академично превзети от доста години от физиотерапевти и рехабилитатори, за сметка на треньори. Но нейсе.

Оказва се, че Добрев успява да повиши значително здравето и качеството на живот на подопечните си пенсионери по практически всеки от 160-те показателя (!), които измерва, а в края на двегодишния период някои от тях правят тяга с килограми за които аз в момента само мечтая. В момента Павел Добрев води класове за вдигане на тежести за пенсионери, обект на тоя изключително интересен филм: https://www.youtube.com/watch?v=I93K9...

Относно читаемостта на самата книга, мога да кажа само, че тя е изключително "непопулярна" - т.е. не е написана на популярен език, а като научна публикация, защото всъщност е точно това. Половината от нея представлява графики и таблици, голяма част от останалото са анотации. Едва ли ще е интересна на който и да е, освен на силно интересуващите се от въпроса, а за останалите - по-добре прочетете това интервю с него http://www.bb-team.org/articles/783_i... , или гледайте филма, линка на който съм дал горе. Съвременна книга на същата тематика е излязлата наскоро в САЩ The Barbell Prescription.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Сила, здраве, дълголетие.
Sign In »

Reading Progress

November 8, 2016 – Shelved
November 8, 2016 – Shelved as: to-read
November 9, 2016 – Started Reading
November 9, 2016 – Finished Reading

No comments have been added yet.