Петър Стойков's Reviews > The Rational Male

The Rational Male by Rollo Tomassi
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it
Read 2 times. Last read July 20, 2018.

Според общовъзприетото виждане, съвременното общество е "партриархално" - мъжете в него имат доминираща роля, те заемат почти всички високи ръководни постове в политиката и бизнеса, а културата ни е ориентирана към "подтискане" на жените. Ерго усилията на феминистки и други активисти да поправят това, като се борят за права на жените и еманципация.

Какво обаче мислите за твърдението, че всъщност горното изобщо не е вярно и всъщност цялото ни общество е подчинено на запазване и защита на жените и така е още от древни времена? Че "общественият договор" базиран на разликите в поведението и склонностите на двата пола отрежда още от пещерни времена по-лека и по-безопасна роля в обществото на жените, докато на мъжете са оставени опасните занимания като лов и война?

Фокусът на настоящата книга е неудобната истина, червеното хапче от Матрицата, което те кара да видиш света по един по-различен начин и отношенията между мъже и жени в него като такива, каквито са.

Доста теми са засегнати, но червената нишка си остава това как да мисли за живота и обществените отношения един независим мъж, който иска да иска да е щастлив и успешен в отношенията с жените през целия си живот.

Авторът е доста по-възрастен от повечето хора, пишещи по въпроса - на 48 г., и определено има философски уклон, така че написаното е доста сериозно четиво. На някои места отива по-далеч, отколкото мисля за правилно, но посоката му определено е вярна.
2 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Rational Male.
Sign In »

Reading Progress

October 26, 2016 – Started Reading
October 26, 2016 – Shelved
October 26, 2016 – Finished Reading
July 20, 2018 – Started Reading
July 20, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.