Петър Стойков's Reviews > Нощна стража

Нощна стража by Terry Pratchett
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing
Read 2 times. Last read October 15, 2016.

Една от любимите ми книги на Пратчет, в която обаче той доста надценява склонността на хората да са добродушно дребнави в критични ситуации и силно подценява склонността на груповите психози и идеологически подхранвано радикално поведение.

Практичният, по еснафски хитър и като цяло приземен начин, по който се държат хората в града по време на преврата е доста далеч от истинското човешко поведение на тълпата, което се наблюдава както исторически при всякакви издигания на барикади, революции и т.н., така и сега при множеството бунтове и сблъсъци с полицията. Пратчет и в другите си книги е прекален оптимист и според мен доста надценява практичността на човешката природа.

В действителност при такива събития винаги се оказва, че такива като Карсър и като Рег Шу далеч не са изолирани случаи, а са доста многобройни и обикновено застават заедно на едната страна на барикадата, като Френската революция е енциклопедичен пример за това. Мнозинството от хората пък, когато се съберат в големи групи, доста по-малко мислят за индивидуалното си благо и се превръщат в тълпа с общи и елементарни мозък, емоции и поведение - нещо, което философи и социолози са отбелязали многократно и отдавна.

Иначе книгата е литературно и като история може би най-доброто и най-емоционалното от творчеството му.
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Нощна стража.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading (Other Paperback Edition)
July 7, 2009 – Shelved (Other Paperback Edition)
October 15, 2016 – Started Reading
October 15, 2016 – Shelved
October 15, 2016 – Finished Reading

No comments have been added yet.