Петър Стойков's Reviews > Нова земя

Нова земя by Eckhart Tolle
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Допреди няколко години Тишо беше блогърът, от когото се учих как да пиша и който ме вдъхнови с писанията си аз да си направя блог. От известно време обаче, нещо се случва с него – накратко, изгубил си е акъла и плещи абсолютни глупости.

Това може да се види както от блога му, дето последната публикация е за некакви Просветления, така и от коментарите му в други блогове, вкл. моя, дето ми обясняваше преди известно време за виделите Светлината които били на по-висше ниво на съзнание и ми пускаше некакви линкове в мега достоверния сайт феномени.бг за ДНК телепатия при плъховете след смъртта им…

В някакъв коментар мернах, че споменава книгата Нова Земя на Екхарт Толе – което привлече вниманието ми, защото ненормалния американец, фен на всякакви откачени теории на конспирацията, който работи при нас, много се опитваше да ме зарибява по тоя автор. Така че когато американеца ме накара да му купя тая книга на български, за да я подари на приятелката си, не пропуснах шанса да погледна за какво става дума.

Подходих към Нова земя с включен булшит-детектор и разбира се, не останах разочарован. Въоръжен единствено с репликата „От къде знаеш, че е така“, която прилагам подсъзнателно към всичко, което чета, още на третата страница се оказах затънал в празните, но много самочувствени твърдения на Екхарт Толе за прояснено Съзнание, световната Истина и други такива термини с главни букви.

Накратко, Толе е някакъв „духовен учител„, обединяващ философиите на йога, дзен и дао и като такъв сипва с големия черпак себепознание и сила на духа, като обяснява как да се просветлим и да познаем голямата истина – т.е. типичните глупости които гурутата ги плещят.

Имам известни съмнения относно какво кара хората да се обръщат към ученията на подобни шарлатани (шарлатани, защото това, което говорят за Познание, Истина и т.н. си го изсмукват точно от пръстите, а доказателства за него няма) – вирусът на подобни самозаблудителни психози прихваща много лесно хора с емоционални проблеми, житейски затруднения, депресии и т.н. Предвид това, надявам се Тишо да е добре и скоро да преодолее проблемите си, да изчисти тоя вирус от системата си и да се върне към нормалния живот и мислене.
8 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Нова земя.
Sign In »

Reading Progress

June 14, 2011 – Started Reading
June 14, 2011 – Shelved
June 14, 2011 – Finished Reading

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Daniela (new) - added it

Daniela Maradjieva За мен беше полезна да осъзная колко много его има в мен, но дали бих могла да следвам всичко това... Бу! Просто на моменти също ми дойде като нравоучение от тия, с които извира в литературата и те учат как да живееш....


back to top