somuchreading's Reviews > A Darker Shade of Magic

A Darker Shade of Magic by V.E. Schwab
Rate this book
Clear rating

by
1100172
's review

liked it
bookshelves: own-now

Ένα ωραίο κόνσεπτ, ένα ωραίο στήσιμο και ένα περισσότερο ψυχρό από όσο θα έπρεπε αποτέλεσμα. Να εξηγηθώ.

Το κόνσεπτ: Υπάρχουν τ̶έ̶σ̶σ̶ε̶ρ̶α̶ τρία διαφορετικά Λονδίνα, όλα καθισμένα το ένα πάνω στα άλλα, σε παράλληλες διαστάσεις, με τη μαγεία να είναι αυτό που τα ενώνει και ταυτόχρονα τα χωρίζει, μιας και σε κάθε Λονδίνο, στο Μ̶α̶ύ̶ρ̶ο̶, στο Γκρι, στο Άσπρο και στο Κόκκινο, κυλούν διαφορετικά επίπεδα μαγείας.

Οι μόνοι που μπορούν [τώρα πια] να ταξιδέψουν στα Λονδίνα είναι οι Αντάρι, μάγοι που το 'χουν ευκολάκι, μεταξύ άλλων, να δημιουργούν πόρτες από τη μια διάσταση προς την άλλη. Αντάρι έχουν μείνει 2, κι ο ένας από αυτούς, ο Kell, είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου.

Δυνατό κόνσεπτ που δε συναντάω κάθε μέρα και που μας δίνει μια λίγο πιο urban εκδοχή της μαγείας. Τα Λονδίνα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, οι χαρακτήρες φαίνονται να εξυπηρετούν σωστά την πλοκή, γενικά σε πρώτο χρόνο το βιβλίο τα πηγαίνει πολύ καλά.

Το στήσιμο: Το ιντριγκαδόρικο background του τι έχει συμβεί στον κόσμο, όχι, συγγνώμη, στους κόσμους εννοώ, μέχρι τη στιγμή που ανοίγει για εμάς η ιστορία μοιάζει ιδανικό. Μαύρο παρελθόν, χάος, μεγάλες αλλαγές, power plays βασικών παικτών. Πράγματα που μαθαίνουμε τόσο στην αρχή αλλά και στην πορεία του μυθιστορήματος, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον κολάζ.

Σε αυτό βοηθούν και οι κανόνες της μαγείας στον κόσμο της Schwab, πράγμα που επίσης συνθέτει κομμάτι κομμάτι η συγγραφέας όσο ο αναγνώστης αφήνει πίσω του τα [βολικά και σύντομα] κεφάλαια του βιβλίου. Η ανακάλυψη του πως λειτουργεί η μαγεία σε κάθε κόσμο ξεχωριστά είναι σίγουρα από τα αγαπημένα μου πράγματα όταν πετυχαίνω ένα τέτοιο fantasy μυθιστόρημα.

Το αποτέλεσμα: Οι 2 βασικοί χαρακτήρες βγάζουν νόημα, τα κίνητρα τους μοιάζουν valid και είναι αρκετά ξεκάθαρο το από που πηγάζουν οι πράξεις τους. Ίσως όμως σε εκνευριστικό βαθμό μερικές φορές, δεν υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις εδώ.

Κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του βιβλίου. Δεν κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Όσα συμβαίνουν δεν είναι ακριβώς κλισέ, μην παρεξηγηθώ, καμία σχέση. Είναι όμως σα να βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή να ξεκινά να χτυπήσει πέναλτι κοιτώντας συνεχώς τη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα, από την ώρα ακόμα που στήνει τη μπάλα στη βούλα, και τελικά να τη στέλνει με απόλυτη σιγουριά ακριβώς εκεί. Όχι η καλύτερη επιλογή σίγουρα, φίλε ποδοσφαιριστή.

Σε αυτό το παραπάνω σίγουρα δε βοήθησε και η αρκετά βαρετή απόδοση των Λονδίνων. Θεωρώ πως χάθηκε από την Schwab μια μεγάλη ευκαιρία να ζωντανέψει το σκηνικό των Λονδίνων της και να τους δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της. Δυστυχώς βρήκα τις πόλεις αρκετά μονοδιάστατες και ψυχρές κι ενώ θεώρησα από το κόνσεπτ πως θα αναβαθμιστούν από απλά settings της πλοκής σε ξεχωριστούς "χαρακτήρες" της υπόθεσης, αυτό δε συνέβη ποτέ. Οι περιγραφές τους είναι αρκετά μουντές και το ύφος τους μοιάζει να μην έχει απολύτως καμιά σημασία.

Το βιβλίο δεν είναι άσχημο και σίγουρα θα αναζητήσω τη συνέχεια του, το A Gathering of Shadows, για να δω τι θα συμβεί παρακάτω στην ιστορία, μιας και ο κόσμος έχει κι άλλα να δώσει πέρα από το αρχικό ξεκαθάρισμα αυτού του βιβλίου. Παρόλα αυτά δεν εντυπωσιάστηκα όσο θα ήθελα, μιας και βρήκα αρκετές αστοχίες στον τρόπο που χειρίστηκε η συγγραφέας το υλικό της εδώ.

Πάντως, αν σας αρέσει η μαγεία, ετούτο εδώ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες και τις μετουσιώνει ικανοποιητικά, δε θα περάσετε καθόλου άσχημα, ρίξτε του μια ματιά.

A Darker Shade of Magic: ★★★
24 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read A Darker Shade of Magic.
Sign In »

Reading Progress

September 1, 2016 – Started Reading
September 1, 2016 – Shelved
September 16, 2016 – Finished Reading
October 5, 2016 – Shelved as: own-now

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

Melrose Ενδιαφέρουσα η λέξη "ψυχρό", εγώ αυτό που είχα σκεφτεί (ειδικά στις πρώτες 50-100 σελ) ήταν 'άδειο', γιατί είχε περάσει το εν τρίτο του βιβλίου με 2 μόνο ήρωες και από εκεί και ύστερα με κάνα δυο ακόμα σε μικρό ρόλο. Για ένα τόσο μεγάλο βιβλίο, ε μου φάνηκε άδειο. Ενα από τα αγαπημένα μου πράγματα να διαβάζω είναι τα interactions μεταξύ χαρακτήρων και εδώ μου έλειψε. Πάντως το 2ο μου άρεσε πολύ περισσότερο και μ'έκανε να ανυπομονώ για το τρίτο.

Το Vicious είναι σαφώς ανώτερο btw.


back to top