Henk-Jan van der Klis's Reviews > De complete projectmanager

De complete projectmanager by Roel Wessels
Rate this book
Clear rating

by
7247217
's review

really liked it

Van Roel Wessels (Holland Innovative) werd in augustus De complete projectmanager uitgegeven bij Van Haren. Een prikkelende titel, die Peter Storm en Bernard Vuijk enkele jaren geleden voor een artikel in Projectie, het IPMA-NL magazine voor projectmanagers gebruikten.

De uitdaging die de auteur is aangegaan om de boeiende kanten van het vak projectmanagement annu nu voor het voetlicht te brengen is geslaagd. De metafoor van de TomTom navigator voor de gedroomde projectmanager is helder en treffend. Het boek maakt gebruik van modellen als PRINCE2, het Agile gedachtegoed en de competence baseline van IPMA, is een geslaagde mix van theorie en toepassing voor je volgende projecten ontstaan.

Wessels schenkt vooral aandacht aan de opstart- en initiatiefase van een project, het stadium waarin je als projectmanager nog veel verschil kunt maken met de inrichting, het plannen en betrekken van stakeholders. Een goede aanloop van de projectuitvoering kost tijd, maar verdient zich later terug. Voor zowel beginnende als ervaren projectmanager is er veel te halen uit dit boek. Van product based planning en kritieke pad analyse, de plek van de projectmanager in agile projecten en diverse schema's die je stakeholder analyse en engagement kunnen ondersteunen. Van het bepalen van de scope van je project, het meenemen van je opdrachtgever tot het vormen van effectieve teams, de verschillende practices en onderliggende denkramen als Scrum, het V-model voor ontwikkeling en testen, en het Cynefin model voor projectcomplexiteit van Dave Snowden komen voorbij.

Creativiteit, het door Berthold Gunster populair gemaakte omdenken, het gebruiken van die factoren die echt van waarde zijn (factor-10) en het besef, dat de moderne projectmanager met én, én en én invulling mag geven aan de gestelde uitdagingen, belangen en afhankelijkheden. De complete projectmanager is over het algemeen goed toegankelijk, al verdient het doorspitten van de delen over planning je aandacht en toetsing van de gebruikte casuïstiek.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read De complete projectmanager.
Sign In »

Reading Progress

August 19, 2016 – Shelved as: to-read
August 19, 2016 – Shelved
September 9, 2016 – Started Reading
September 23, 2016 – Finished Reading

No comments have been added yet.