°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο Αμ's Reviews > Το Παλάτι των Ονείρων

Το Παλάτι των Ονείρων by Ismail Kadare
Rate this book
Clear rating

by
20643658
Αυτό το βιβλίο είναι ένα μικρό αριστούργημα.

«Το Παλάτι των Ονείρων» είναι μια ανεξήγητη πραγματικότητα. Μια τρομακτική παγίδα ανησυχητικών πιθανοτήτων. Μια απειλητική ιδέα της αστυνομίας των ονείρων. Ένας τρομοκρατικός λόγος.
Είναι ο βωμός που θυσιάζονται τα όνειρα και οι εφιάλτες όλων των πολιτών μιας αυτοκρατορίας σε ένα αόριστο παρελθόν. Η πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να δώσει πραγματικό σχήμα σκιάζεται απο το μύθο, την ίδια στιγμή που φωτίζεται απο τη λάμψη του ολοκληρωτικού ελέγχου της σκέψης.

Ας θεωρήσουμε πως το Παλάτι των Ονείρων είναι το υπουργείο της κυβέρνησης στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπου οι γραφειοκράτες αποκωδικοποιούν τα όνειρα των πολιτών βοηθώντας στην επικράτηση της κυριαρχίας του Σουλτάνου.

Ο ήρωας μας είναι το πορτραίτου ενός ανύπαρκτου...μα αξέχαστου άνδρα. Η γκρίζα ύπαρξη του
Μαρκ- Άλεμ είναι η προσωποποιημένη άρνηση της ζωής.
Το Παλάτι των Ονείρων που ίσως είναι η άβυσσος και η κόλαση της δίκης του ψυχής, επιβιώνει με την επιβεβλημένη ή επιλεκτική στρατηγική της σιωπής,της απομόνωσης, της μυστικότητας, της απόγνωσης. Εδώ η ζωή ξεσπάει μια στιγμή πριν το θάνατο.

Η ισχυρή επιβολή του φόβου και του τρόπου... που τελικά μετατρέπει την ψυχή ενός ανθρώπου σε ένα άψυχο, σιωπηλό και παγωμένο πέτρινο θυσιαστήριο ελπίδων και ζωής.

Ο Μαρκ-Άλεμ διορίζεται στο υπουργείο των ονείρων και πολύ γρήγορα ίσως λόγω της εξέχουσας πολιτικής και οικογενειακής καταγωγής του προάγεται στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια.
Οι ειδικοί εξετάζουν εμπεριστατωμένα τα όνειρα των ανθρώπων της αυτοκρατορίας. Εισβάλουν ακόμη και στα πιο προσωπικά δεδομένα, ψάχνοντας ομοιότητες και πιθανές απειλές προς το κράτος.

Κάπου εδώ γίνεται αντιληπτή η εξομοίωση της ανθρώπινης ψυχής και του σκοτεινού μηχανισμού που ελέγχει τα όνειρα... μάλλον προσπαθεί να διερευνήσει τα ανομολόγητα σκοτάδια της ύπαρξης, της θέλησης, της σκέψης των θυσιασμένων και χαμένων ψυχών.

Η ταύτιση αυτή είναι η προυπόθεση κατανόησης ενός ψεύτικου ταξιδιού, προκλητικού και παράλογου στον τρόμο της ολοκληρωτικής εξουσίας.
Μια τερατώδη θυσία που απαιτεί το ολοκληρωτικό καθεστώς, όχι απόλυτα ξεκαθαρισμένη απο τον συγγραφέα, μα βυθισμένη στο μυαλό μας ως ανησυχητική πιθανότητα.

Ο Κανταρέ δεν δίνει πολύ χρώμα ή συναίσθημα. Δημιουργεί όμως μια γοητευτική παγίδα που σε αρπάζει και σε κρατάει σε μια διαρκή κατάσταση ονείρου και πραγματικότητας ως το τέλος. Μια διφορούμενη γραφή σε ένα απο τα πιο λαμπρά μυθιστορήματα του ολοκληρωτισμού, που δεν αποσαφηνίζεται ποτέ αν είναι υπέρ ή κατά αυτού.

Είναι ένα απλό και καταπληκτικό βιβλίο που λειτουργεί άψογα σε πολλαπλά επίπεδα.
Δεν είναι μια απλή μεταφορά αλλά μια άμεση φανταστική απεικόνιση της απολυταρχίας με οργανωτική και ψυχολογική λογική.

Ο ήρωας μας καλείται να δώσει νόημα στο ακατανόητο ή το αυτονόητο. Μια λανθασμένη ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα καταστροφή. Η ψυχή του αποτυγχάνει συνεχώς να βρει γαλήνη και διέξοδο απο το Παλάτι των Ονείρων. Η εξουσία θαμπώνει και καταπνίγει παράλληλα και στα μυστικά η αποκρυπτογράφηση έχει αποτύχει ή αγωνίζεται για επιτυχία.

Ο τρόμος της διαταραγμένης ψυχής του χτίζεται προσεχτικά όπως η ουσία του Παλατιού των Ονείρων και καταλήγουν σε ένα χαρακτήρα με τεράστιους απειλητικούς στόχους.

Το έργο αυτό του Κανταρέ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άμεσα επαναστατικό, ούτε προάγει αντιφρονούντες θέσεις. Δεν δημιουργεί λύπη, ούτε καθησυχάζει συνειδήσεις.
Διερευνά τρόπους με τους οποίους η κλασική τραγωδία με τη φύση της πίστης και της προδοσίας, αλλά και τα καθήκοντα του ανθρώπου προς το Κράτος, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για τις δεινές καταστάσεις σύμφωνα με τα τωρινά καθεστώτα και την ψυχολογία των πολιτών.

Το Παλάτι των Ονείρων το αγάπησα κυρίως για το φιλοσοφικό του χαρακτήρα. Για την αναζήτηση μέσα απο λαβύρινθους και σκοτεινά ψυχικά μονοπάτια...της ζωής.
Των γεγονότων που προέρχονται απο τα βαθύτερα εσωτερικά αρχεία και τους καταλόγους των ονείρων που συσσωρεύονται και συγκλονίζουν ή περιφρονούν.

Λάτρεψα την θλιβερή, σιωπηλή άποψη ενός άλλου κόσμου, εσωτερικού και ολοκληρωτικού.
Στο τέλος όλο το μεγαλείο της ψυχής εκφράζεται με μια κραυγή που δεν ακούστηκε και με ένα δάκρυ που δεν κύλησε.

🌟🏰❤️🌟🏰❤️🌟🏰🌟

Καλή ανάγνωση.
Πολλούς ασπασμούς.
123 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Το Παλάτι των Ονείρων.
Sign In »

Reading Progress

August 14, 2016 – Shelved
August 14, 2016 – Shelved as: to-read
October 19, 2017 – Started Reading
October 19, 2017 –
page 30
11.32% "#Εδω_τα_ανεκπλήρωτα_παραπλανητικα
#προδωμενα_επικινδυνα_ονειρα
#Περαστε_ονειρευτειτε"
October 20, 2017 –
page 171
64.53% "What if nothing exists and we’re all in somebody’s dream?

#gm ☀️"
October 21, 2017 – Shelved as: best
October 22, 2017 – Finished Reading

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by [deleted user] (new)

Wow ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍🌹🍹❤️


°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ ⭐⭐⭐⭐💜💜⭐⭐
⭐⭐⭐⭐💜⭐💜⭐
⭐⭐⭐⭐💜⭐💜⭐
⭐⭐⭐⭐💜⭐⭐💜
⭐⭐⭐⭐💜⭐⭐💜
⭐⭐⭐⭐💜⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐💜⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐💜⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐💜⭐⭐⭐
⭐💜💜💜💜⭐⭐⭐
💜💜💜💜💜⭐⭐⭐
💜💜💜💜💜⭐⭐⭐
⭐💜💜💜⭐⭐⭐⭐


message 3: by Joe (new)

Joe Krakovsky You sure have a way with words!


message 5: by Έλσα (new) - added it

Έλσα Να το εβρισκα κιολας, καλα θα ηταν.


°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ Θα κοιτάξω και θα σου πω αγαπημένη μου μη μου πικραίνεσαι.
Όλα βρισκονται. 😉


message 7: by Adina (new)

Adina You rating encourages me to finally read this author.


message 9: by Elyse (new)

Elyse Walters Wow!!!!! 📚📚📚📚📚📚


°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ 🌺💜          🌺💜
💋💜     💋💜
💋💋💋💋
💋💜💜💋💋
💋💜          💋💜
🌺💜          🌺💜

🌺💋💋💋💋💜
          💋💜
          💋💜     
          💋💜
          💋💜
🌺💋💋💋💋💜

     🌺🌺🌺💜
🌺💋💋💋💋💜
🌺💜
🌺💋💋💋💜
     🌺💋💋💋💜
                    💋💜
🌺💋💋💋💋💜
     🌺💋💋💜

     🌺🌺🌺💜
🌺💋💋💋💋💜
🌺💜
🌺💋💋💋💜
     🌺💋💋💋💜
                    💋💜
🌺💋💋💋💋💜
     🌺💋💋💜


back to top