Петър Стойков's Reviews > Господари и господарки

Господари и господарки by Terry Pratchett
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing
Read 2 times. Last read August 8, 2016.

Отново се пренасяме в Ланкър, който, бидейки едно съвсем малко кралство, е идеален за демонстрация на принципите на държавността в умален, разбираем и несъмнено забавен мащаб.

Основната тема в книгата е обаянието и разминаването му с реалността. Ако мога да бъда извънредно политичен и да доведа метафората на Пратчет до абсурд, който той със сигурност не е мислил, докато е писал книгата (какво е искал да каже авторът? мразехте ли го тоя въпрос в училище...) бих стигнал до там да направя пряк паралел на описаните от него елфи, обаятелни, бляскави, които инстинктивно харесваш и затова не виждаш колко всъщност са жестоки, зли и алчни, с политическия термин "фабрика за илюзии" който може да се използва по-широко за описание на цялото политическо ляво, с неговите красиви обещания, загриженост за бедните и онеправданите и като цяло морална извисеност, които пречат на много хора да видят истинската му същност на грабителска, античовешка и неизменно тиранична идеология.

Ебаси дългите изречения измислям.

Освен това няма как да не забележа контраста на кралицата на елфите и мъжа й, които може да се каже, поне за промит с политика мозък като моя, че стоят от двете страни на екстремната идейно-политическа барикада и докато тя е крайното ляво, с нейния омагьосващ но фалшив блясък и летящо влечение към всичко ново, той е крайното дясно с консервативните му, миришещи на некъпан лъв доколенкова мъжественост и земен, космат индивидуализъм.
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Господари и господарки.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading (Other Paperback Edition)
July 7, 2009 – Shelved (Other Paperback Edition)
August 8, 2016 – Started Reading
August 8, 2016 – Shelved
August 8, 2016 – Finished Reading

No comments have been added yet.