Петър Стойков's Reviews > Шогун

Шогун by James Clavell
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it
Read 2 times. Last read August 8, 2016.

Класическа книга от детството на малки и големи, която описва ренесансова Япония така, както никой не я е виждал - включително и нейните жители.

Безспорно изключително интересна, надъхваща, описателна и романтична, с отделен изключителен детайл на японската политика, Шогун освен това е и доооста "поевропейчена" и в нея са вкарани по-скоро идеализираните представи на западняците и автора за Япония, отколкото нейния действителен образ.

Така в държавата цари железен ред, дисциплина и подчинение, самураите са до един фанатични, предани и убиват наляво и надясно, всяко второ изречение е относно нечия "чест" и всички се самоубиват за щяло и нещяло. Ако искате да видите нещо по-близко до делничния, действителен образ на японското общество през периода, прочетете Мусаши.

Няма как да не засегна и един друг аспект на писанията на Клавел, който се набива (не задължително неприятно) на очи, а именно контрастът, който той прави между европейската и японската култури и начин на живот през периода.

Който е чел, е забелязал мръсните, въшливи и миризливи европейци, които смятат къпането за вредно, некултурни, невъзпитани и недисциплинирани, наред с чистите, културни японци, които живеят спретнато, чисто и в строг ред, владеят отлично всякакви занаяти, до един са хора на честта. И това, до голяма степен, е било вярно.

Както е било вярно обаче също, че не японски кораби стигат до европейските брегове, за да откриват, търгуват и завоюват, а именно въшливите европейци, с техните миризливи кораби, болни от скорбут, окъсани, невъзпитани, недисциплинирани и като цяло измет, стигат до Япония със своите кораби, и не само там, ами по целия свят. Което иде да покаже нещо, ама всеки да си преценява сам какво точно.
6 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Шогун.
Sign In »

Reading Progress

Started Reading (Other Paperback Edition)
December 28, 2011 – Shelved (Other Paperback Edition)
December 28, 2011 – Finished Reading (Other Paperback Edition)
August 8, 2016 – Started Reading
August 8, 2016 – Shelved
August 8, 2016 – Finished Reading

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

Martin Doych "Тайко" на Ейджи Йошикава е нещо подобно, но е писан от японец и много изпъква разликата. Силно препоръчвам, ако не си я чел. Малко по-трудна за четене е, на по-автентична 😊


Metodi Markov Аз препоръчвам Облак врабчета и продължението - Есенен мост.


back to top