Tsvetelina's Reviews > The Bromeliad Trilogy

The Bromeliad Trilogy by Terry Pratchett
Rate this book
Clear rating

by
5523025
's review
May 28, 2011

it was amazing
bookshelves: fantasy, humor, science-fiction
Read from May 28 to July 11, 2011

Някъде в Южна Америка има едни растения, които растат на върха на високи дървета. В тях се събира вода, а във водата живеят жабки, които си мислят, че този цвят е целият свят. Точно това са бромелиадите. И това е едно много подходящо наименование на трилогията, защото номите също така живеят с представата, че един Магазин е целият свят, че няма нищо друго, което да се намира Навън. Сравнението с жабите и тези цветове се промъква много умело през цялата третата книга и допълва цялостната картинка.

Но нека да започна от самото начало... Първата книга за мен беше най-интересната от всичките, защото там се сблъскват две култури - на Вънкашните номи и на тези, които са живеели в Магазина, създаден от Арнолд Брос (в 1901). От тук произтичат много комични ситуации като например среща с Рязко Смъкнати Цени, приключения с кофи, които съдържат пожар, опити за обяснение какво са Звездите, Снегът, Вятърът.

В трилогия също се застъпват и теми като прогрес, религия, представи за света. По много интересен начин Тери Пратчет пресъздава в света на номите точно онова типично човешко чувство, което ни кара да се чудим колко ли е голям светът, докато не осъзнаем колко необятен е той всъщност, че дори е трудно да си го представим. И номите откриват постепенно колко голям е той.

С много умели похвати и типично за Пратчет чувство за хумор ставаме свидетели на преоткриването на отдавна забравени за номите знания. Също така успяваме да прочетем части от техните "Библия", енциклопедии и т.н., които описват техните открития и преживявания. Разбира се, номите нямаше да успеят да излязат от своето "цвете", ако не беше Нещото, което ги напътстваше през цялото време и много търпеливо, доколкото това е възможно за една машина, им обясняваше непознатите неща.

Определено препоръчвам на всеки да го прочете, защото е едно стойностно четиво със вложен смисъл и много голямо чувство за хумор.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Bromeliad Trilogy.
Sign In »

Reading Progress

06/01 page 82
16.0%
03/22 marked as: read
show 7 hidden updates…

No comments have been added yet.