°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο Αμ's Reviews > Ο ξένος

Ο ξένος by Albert Camus
Rate this book
Clear rating

by
20643658
Αυτόν τον έξυπνο,ειλικρινή,απαθή και διαταραγμένο "ξένο" τον συμπάθησα πολύ. Τον εκτίμησα βαθιά και τον αγάπησα σε κάποιες στιγμές που δεν μπορούσε να αντιληφθεί γιατί οι άνθρωποι γύρω του δεν μπορούσαν να αντέξουν την αλήθεια που έλεγε και εννοούσε.

Ένας κοινωνικά αντισυμβατικός και αντιφατικός άνθρωπος, που αφενός ζει και απολαμβάνει την καθημερινή ρουτίνα του χωρίς καμία αλλαγή και παράλληλα ειναι ένας άψογος εργαζόμενος που τηρεί ωράρια,πρωτόκολλα-εργασιακούς κανόνες και τυπικές κοινωνικές σχέσεις, αφετέρου αρνείται να πει το παραμικρό ψέμμα,αδιαφορεί για τα πιστεύω και κυρίως τα συναισθήματα των άλλων,είναι απομονωμένος κοινωνικά,συμπεριφέρεται αλόγιστα,επιπόλαια,απαθέστατα και αγχώνεται με οποιαδήποτε συμπεριφορά ειναι απρόβλεπτη απο τον ίδιο.

Είναι σαν να ζει μέσα σε ενα ενυδρείο με ζεστό και φιλικό για τον ίδιο στερεότυπο περιβάλλον απο το οποίο παρακολουθεί με απάθεια και αδιαφορία οτιδήποτε συμβαίνει εξω απο αυτό και παρόλο που του δυσκολεύει τη ζωή εκείνος αρνείται ενστικτωδώς να παραδεχτεί τα κοινώς αποδεκτά.

Περισσότερο ξαφνιάζει τον αναγνώστη αυτός ο "ξένος".
Δεν έχει όνειρα,φιλοδοξίες,φίλους. Δεν συμμετέχει ενεργά ούτε στην ίδια του τη ζωή. Ζει άβουλα, υποταγμένα σε μια μοίρα που δεν προσπαθεί να αλλάξει,ειναι άθεος και στην ουσία απλός θεατής του κόσμου.
Παράλληλα με το θάνατο της μαμάς του-υπέροχα τρυφερό να λεει "μαμά" σε κάθε αδιάφορη αναφορά για τη μητέρα του- έρχεται και το έγκλημα που κάνει σκοτώνοντας έναν Άραβα.

«Σήμερα πέθανε η μαμά. Ίσως και χτες, δεν ξέρω. Έλαβα ένα τηλεγράφημα από το άσυλο: «Μητέρα απεβίωσε. Κηδεία αύριο. Θερμά συλλυπητήρια». Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Μπορεί να ήταν και χτες.»

Αδιάφορος στην κηδεία, απαθής στο δικαστήριο, λυτρωμένος στην φυλακή.

Ίσως όλη αυτή η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση ήταν η αμυνα προστασίας και το όπλο του απέναντι στους φόβους του για τη ζωή,το θάνατο,τη μοναξιά,την απάνθρωπη κοινωνία.
Δεν σώπασε ποτέ και δεν υποκρίθηκε σε κανέναν. Δεν σεβάστηκε τα "πρέπει" των άλλων. Δεν υποδύθηκε ρόλους για να κερδίσει εντυπώσεις. Δεν έβαλε τη μάσκα του τέλειου καθωσπρεπισμού για να αποκτήσει δικαίωμα στην ευτυχία και την κοινωνική αποδοχή.
Μέσα απο το παράλογο περιφρουρεί τη μοναδικότητα του και αρνείται να ενταχθεί στην κοινή αντίληψη.

Δεν ζητάει συγχώρεση,δεν υποτάσσεται. Παραδέχεται ότι λάτρεψε τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού που τον παρέσυρε σε ενα αληθινό τέλος.

"Για να φτάσουν όλα σε μια τελείωση, για να αισθάνομαι λιγότερο μόνος, δεν μού μένει παρά να ευχηθώ να έρθουν πολλοί θεατές τη μέρα που θα εκτελεστώ και να με υποδεχτούν με κραυγές μίσους".

Καλή ανάγνωση.
Πολλούς ασπασμούς!
148 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Ο ξένος.
Sign In »

Quotes °°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° Liked

Albert Camus
“I opened myself to the gentle indifference of the world.”
Albert Camus, L'Étranger

Albert Camus
“I may not have been sure about what really did interest me, but I was absolutely sure about what didn't.”
Albert Camus, The Stranger


Reading Progress

June 25, 2016 – Shelved
June 25, 2016 – Shelved as: to-read
July 7, 2016 – Started Reading
July 9, 2016 – Finished Reading

Comments Showing 1-4 of 4 (4 new)

dateDown arrow    newest »

°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ Δεν το γνωρίζω. Ωστόσο βγάζει μια τρυφερή αγάπη και σε όλο το βιβλίο.


Nikos Tsentemeidis Αγαπημένο βιβλίο. Είναι από τα λίγα βιβλία που πάντα θες να ξαναδιαβάσεις


Σωτήρης  Αδαμαρέτσος Ο ξένος είναι η λογοτεχνική απεικόνιση του φιλοσοφικου δοκιμιου "ο μύθος του Σισσυφου". Ο διάλογος παπα κ ήρωα στο τέλος σηματοδοτεί την φιλοσοφία του Καμυ γύρω από το παράλογο της ζωής, μιας ζωής από την αρχή καταδικασμενης σε ένα άδικο τέλος. Κι όμως ο ξένος, που καταλαβαίνει αυτό το παράλογο, αντιμετωπίζει το τέλος του θαρετα, χωρίς ελπίδα. Όπως ο Σισσυφος κάθε φορά που κατεβαίνει το βουνό για να ξανά σπρωξει το βράχο...


°°°·.°·..·°¯°·._.· ʜᴇʟᴇɴ Ροζουλί Εωσφόρος ·._.·°¯°·.·° .·°°° ★·.·´¯`·.·★ Ⓥⓔⓡⓝⓤⓢ Ⓟⓞⓡⓣⓘⓣⓞⓡ Ⓐⓡⓒⓐⓝⓤⓢ Ταμετούρο   Αμ Δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα να σκέφτεται,να δρα,να αισθάνεται κάποιος με το δικό του ιδιαίτερο τροπο κόντρα στην κοινή μοίρα που μας προδιαγράφουν. Θλιβερό και απαισιόδοξο. Καμία ελπίδα για σεβασμό στην ατομική ιδιοσυγκρασία.


back to top