Γιώργος Βορέας's Reviews > Το αμόνι που τραγουδά

Το αμόνι που τραγουδά by Ανδρέας Μιχαηλίδης
Rate this book
Clear rating

by
47720782
's review

it was amazing

Γνώρισα τον Ανδρέα κατά την διάρκεια ενός διημέρου αφιερωμένου στο φανταστικό... Από την πρώτη μας επαφή, μου έδωσε την εντύπωση ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου (πράγμα σπάνιο στις μέρες μας...). Η εντύπωσή μου εξελίχθηκε σε θαυμασμό, όταν τον είδα να παρουσιάζει με εμπνευσμένο τρόπο, το κόμικ, του οποίου το σενάριο επιμελείται, την Νέκυια. Μπροστά μου ξεδιπλώθηκαν αφηγηματικές ικανότητες και εργαλεία, ψυχή και μια έντονα πνευματώδης και μορφωμένη προσωπικότητα. Λίγο καιρό μετά τον συνάντησα να αφηγείται τα παραμύθια του, και από τότε κάθε φορά, όσο η γνωριμία μας εξελισσόταν, διαπίστωνα είτε κάτι το εντυπωσιακό για εκείνον, είτε ανακάλυπτα ένα ακόμα στοιχείο που μας ένωνε, δίχως να το γνωρίζουμε...
Όταν η Άρπη, άρχισε να δημιουργείται, δεν μπορούσα να σκεφτώ τον Ανδρέα εκτός αυτού του εγχειρήματος-κίνησης. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο Ανδρέας δεν είχε γραμμένο κανένα από τα παραμύθια του. Φυσικά πολύ πριν την ιδέα της Άρπης, πρέπει να άκουγε συνέχεια, εκείνο το βασανιστικό: "Γράψε επιτέλους τις ιστορίες σου!!!" κτλ- κάτι το οποίο τον λύγισε τελικά και έτσι, δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Εδώ είναι που μπαίνει τα βασανιστικά ερωτήματα που σίγουρα θα κατέτρωγαν και τον Ανδρέα εσωτερικά: "Άραγε, είναι ο γραπτός του λόγος αντάξιος της αφηγηματικής του δεξιοτεχνίας;", "Γίνεται να μεταφερθεί ο προφορικός λόγος στο χαρτί διατηρώντας την μαγεία του;". Νομίζω ότι αν και βάσιμες αυτές οι αμφιβολίες, απεδείχθησαν αίολες τελικά, πράγμα το οποίο θα διαπιστώσετε και μόνοι σας σε αυτό το μικρό θησαυρό που κρατάτε στα χέρια σας. Με έναν τρόπο όπου η πραγματικότητα του αστικού τοπίου και της καθημερινότητας δένεται με την παραμυθιακή φαντασία- την ριζωμένη στην ελληνική μα και στην οικουμενική παράδοση(έντεχνη και μη), ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δημιουργεί ένα μονοπάτι βιωματικό από και προς το αμόνι, ίσα-ίσα για να διαπιστώσει μαζί μας, πως το δρεπάνι όπου σφυρηλατήθηκε επάνω του, είναι άθραυστο και κοφτερό.
Απολαύστε!!!
7 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Το αμόνι που τραγουδά.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
May 31, 2016 – Shelved

No comments have been added yet.