Петър Стойков's Reviews > The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals

The Omnivore's Dilemma by Michael Pollan
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was ok

Изключително популярна книга, за която много хора казват, че ги е "шокирала с разкритията си", но мен не ме впечатли ни най-малко.

Да, предполагам, че ако си нямаш никаква идея както от здравословно хранене, така и от това от къде идва храната ни, описанията на индустриалното фермерство и производство на повечето храни могат да те стреснат. Ако обаче като погледнеш щанда в магазина, горе долу знаеш кои от хранителните продукти са боклуци, тая доста дълга и пълна със сензационен език книга няма какво особено да ти каже.

Относно стила и езика обаче аз имам какво да кажа, защото се ядосвам. Ще се сетите какво имам предвид - напоследък е станал модерен сред научно-популярните издания и предавания един език и начин на изразяване и поднасяне на информацията, който мога да определя само като "сензационен" - можеше да се види по предаванията по Дискавъри преди той да се превърне в риалити-шоу канал.

Казаното се представя така, сякаш се разкриват някакви големи мистерии, сякаш е нещо невероятно, невиждано, НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ КАКВО ЩЕ ВИДИТЕ СЛЕД РЕКЛАМИТЕ!!! Освен, че "закача" вниманието на зрителя/читателя, в което, предполагам, няма нищо лошо, подобен начин на представяне на информацията има страничният ефект да го (зрителя/читателя) оставя с впечатлението, че наученото от него е от особено голяма важност, научна стойност и смисъл за разбирането на света. Всъщност, по подобен начин могат и най-често биват, представяни по-скоро тривиални факти, теории и чисти предположения.
10 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Omnivore's Dilemma.
Sign In »

Reading Progress

May 23, 2016 – Shelved
May 24, 2016 – Started Reading
May 24, 2016 – Finished Reading

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Стефан (new)

Стефан Радев Ох имаше една книга Защо спим дето беше със същия стил написана, МЕГА ДРАЗНЕЩА.


Петър Стойков не се учудвам, като имам предвид че всъщност никой не знае защо спим


back to top