Петър Стойков's Reviews > Utopia for Realists: The Case for a Universal Basic Income, Open Borders, and a 15-hour Workweek

Utopia for Realists by Rutger Bregman
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was ok

Ако има нещо, което не харесвам, това са книги, които ме подвеждат като ме карат да ги прочета, защото се самоописват като "различни" и "нетрадиционни", а всъщност се оказват абсолютно клиширани и с нищо по-различни от стотиците подобни тем.

Утопичното мислене, както всички знаем, води до идеализъм - до незачитане на желанията и стремленията на хората и в края на краищата на самия им живот, по пътя на постигане на идеала или утопията. Всички човекоубийствени режими в модерния свят са резултат именно от стремеж към постигане на идеално общество.

"Утопия за реалисти" си поставя, според мен напълно реалистичната цел, да погледне накъде отива света и от къде идва и да направи преглед на това какво е възможно да направим, за да наклоним бъдещето си повече към утопично и по-малко към пост-апокалиптично. Както може би се досещате обаче, между цел и реалност има разлика и в тази книга те (може би съвсем логично) се разминават точно така, както в реализирането на утопиите.

Рутгер Бергман не се прави на излишно скромен, даже съвсем напротив - още с предговора започва да обяснява какво "човечеството трябва да направи" и продължава така до края. Вместо да изследва, да размишлява и да представя позиции и мнения, авторът е написал една "книга-рецепта" пълна с поучения. Очевидно той няма нужда да обсъжда нищо - той много добре знае какво ТРЯБВА да се направи, за да стане светът едно утопично добро място. Точно както знаят всички утописти преди него - които постоянно цитира. Маркс, Кейнс и Пикети се появяват веднъж на поне няколко страници, а накрая се опитва да ги върже с Фридмън, което предизвиква смях сред всеки, който има под шапката нещо, освен гнездо на врабчета.

Свещените крави на Бергман са три и са отбелязани още в заглавието - универсален базов доход, 15-часова работна седмица и отворени граници. Макар тия теми да са интересни и определено да заслужават поотделно разискване и изследване, това, естествено, не се случва в Утопия за реалисти. Книгата е пълна с противоречия и авторът прибягва до какви ли не еквилибристики, за да ни убеди в тезите си, които нямат нищо общо една с друга, освен, разбира се, че повечето са утопични въздушни кули.

Докато в главата за универсалният базов доход Бергман ни обяснява, как хората искали да работят и не били мързеливи, че ако им даваме пари безусловно ще започват бизнеси и ще се развиват (в което има известна логика, още повече, че така ще се спести от раздутия "социален" апарат), в следващата глава той не се притеснява изобщо да ни каже, как хората не искали да работят много и 15 часа им било достатъчно.

Авторът непрекъснато дава примери от миналото и не знам как не се усеща, че всички те говорят по-скоро във вреда на неговите предложения, отколкото за тях. Преди десетилетия специалистите предричали до началото на 21 век работната седмица да е намаляла наполовина. Това не се е случило, но вервайте ми, отсега нататък вече ще се случи. Специалистите предричали, че механизацията и компютъризацията ще доведат до масова безработица, защото всичко ще се върши от машини и компютри - това не се е случило, но вервайте ми, от сега нататък вече ще се случи...

Особено забавна е последната глава, която агитира към отворени граници - особено във връзка с първата глава, която пък агитира да даваме на всички хора в държавата безусловен базисен доход. Разбира се, държавите, които правят това, ИЗОБЩО няма да се напълнят с боклука на света и емигранти от близо и далеч ни най малко няма да се запътят натам, за да получават пари за нищо. Това изобщо не се случва в Европа в момента, неееее...

Изобщо, книгата потвърждава старата истина, че ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, това най-вероятно е точно така.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Utopia for Realists.
Sign In »

Reading Progress

April 19, 2016 – Shelved
April 19, 2016 – Shelved as: to-read
December 27, 2017 – Started Reading
January 1, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.