mina's Reviews > Binti

Binti by Nnedi Okorafor
Rate this book
Clear rating

by
725750
's review
Feb 24, 2016

it was ok

Not interesting at all.

(Might contain spoiler, you have been warned.)
I read this in audiobook format, read by someone with African accent, so it is really appropriate, although I have to struggle in the beginning to understand what she said.
The book mostly consists of monologue of the main character about her otjize, her hair, her multifunctional edan, and her tribe, when she did not talk to Meduse or the Council in Oomza University.

The novella maybe talked about prejudice against different tribes or species, but the story is written in such a way that I am not really interested. I don't feel afraid of the Meduse, I don't care what happened with Oomza Uni. Some even said this book has a clever worldbuilding, but I just can't see it.
It has a straight, predictable plot. I feel like I read a book about "anak sholeh" from the Ministry of Religion in my childhood. No surprises, with an obvious happy ending.
8 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Binti.
Sign In »

Reading Progress

Started Reading
February 24, 2016 – Shelved
February 24, 2016 – Finished Reading

Comments (showing 1-6 of 6) (6 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Silvana (new)

Silvana Waw, anak sholeh! Kadang gue ngerasa awards2 itu trying too hard to be politically correct by including non-Western authors. Mirip kasus Three-Body Problem gitu deh.

Actually I am interested in reading Octavia Butler's work kalau yang agak non-mainstream.


mina Iya diriku dulu banyak dapat buku (lungsuran) tentang anak sholeh yang rajin membantu di rumah, pinter di sekolah, rajin mengaji. Pas anak-anak aja sudah terasa boring cerita kayak gini. Buku ini rasanya kayak gitu. Binti baik pada semua orang, tidak men-judge orang, selalu membantu, dan "edan"-nya itu bisa melakukan segala hal: menyerang musuh, menyembuhkan limb yang lepas, membuat dia paham bahasa alien. Bahkan Binti sendiri tidak tahu "edan" itu apa, nemu aja gitu di planetnya. Habis tu konflik yang kuharapkan gak terjadi. Kedua pihak (alien dan Oomza Uni) begitu baik hati dan tidak punya rasa curiga. Bukan cerita yang pingin kaubaca kan?

Iya menurutku akhir-akhir ini segala awards (dan podcast tentang buku) nampak kayak trying too hard untuk menunjukkan bahwa mereka menghargai diversity dan persamaan gender. Selalu meributkan kenapa buku masuk nominasi hanya sedikit yang berkulit berwarna, kenapa hanya cowok yang masuk nominasi, kenapa tidak ada yang baca buku tentang LGBT, dsb dsb. Kalo jelek, bilang aja jelek. Kalo bagus, mau kulit berwarna, mau gender apa pun, ya pasti dibaca orang.


message 3: by Jokoloyo (new)

Jokoloyo Kalau incar penulis SF yg karya orang kulit hitam, mungkin bisa coba Samuel Delany atau Octavia Butler.


message 4: by Silvana (new)

Silvana Jokoloyo wrote: "Kalau incar penulis SF yg karya orang kulit hitam, mungkin bisa coba Samuel Delany atau Octavia Butler."

Rekomendasi Delany atau Butler apa aja? Kindred?


message 5: by Ds (new)

Ds Goh @Silvana
Parable of the Sower wagus mnrt gw. Cuman Butler ini sadis, apa ya, kalo nulis tuh ga basa basi, ga susah dibaca, tapi menohok. No pulling punches kalo nulis tentang kejamnya dunia.


Robert What Binti was amazing. My only problem was the shortness of it. The ending was sort of heartbreaking too.


back to top