Ioana's Reviews > Frumusețe și întristare

Frumusețe și întristare by Yasunari Kawabata
Rate this book
Clear rating

by
4982098
's review
Feb 15, 2011

liked it

Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman. E un stil cu totul şi cu totul deosebit, nu eram obişnuită cu faimoasa sensibilitate japoneză. Se citeşte extrem de uşor, şi l-aş fi terminat mai repede, de nu începeam alte câteva cărţi în acelaşi timp. Povestea e una simplă: o legătură amoroasă petrecută în trecut vine să tulbure prezentul atât de fragil al protagoniştilor. Şi cum ştim deja că orice poveste are cel puţin două variante, a lui s-a metamorfozat într-un roman foarte bine vândut, „O fată de şaisprezece ani” iar a ei a devenit un tablou, „Suirea la cer a unui copil”.

Trecut de prima tinereţe, Oki decide să meargă la Kyoto, s-asculte clopotele de sfârşit de an. Acolo doreşte s-o revadă pe amanta sa de odinioară, devenită între timp o pictoriţă celebră: Otoko. Această banală curiozitate a lui Oki de a afla despre Otoko declanşează o serie de evenimente tragice, menite să aducă la suprafaţă tristeţi îngropate în negura timpului, care însă nu au permis vindecarea sufletului protagoniştilor. Povestea de dragoste vine să se repete, cu alţi actori însă în rolurile principale (Keiko, tânăra discipolă a lui Otoko, şi Taichiro, fiul lui Oki), dar cu un deznodământ la fel de tragic.

Vă las cu un mic citat, sper să vă stârnească o curiozitate plăcută:

„ – Bărbatul e leacul care le dă viaţă femeilor. Toate femeile ar trebui să ia leacul acesta!

- Chiar dacă este o otravă…?

- Chiar şi atunci. Ţi s-a întâmplat, Otoko, să iei otravă fără să ştii şi nici până astăzi nu ai ajuns să fii conştientă că ai făcut-o. Există însă un antidot. Uneori e nevoie de o a doua otravă ca să-i vii de hac celei dintâi. Chiar dacă leacul e amar, închide ochii şi bea-l dintr-o înghiţitură. E posibil să ţi se facă greaţă sau chiar să nu vrea să-ţi alunece pe gâtlej…”
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Frumusețe și întristare.
Sign In »

Reading Progress

Started Reading
January 19, 2011 – Finished Reading
February 15, 2011 – Shelved

No comments have been added yet.