Trayana's Reviews > Магьосница

Магьосница by John Varley
Rate this book
Clear rating

by
3458900
's review
Jan 25, 2011

it was amazing
bookshelves: sci-fi, owned, bg
Read in July, 2007

Може би именно поради факта, че в средната книга на поредицата героите са по-подробно описани, „Магьосница” ми допадна повече. Гея и туземните й обитатели са вече представени на читателя от предходния роман и Варли се е съсредоточил в доразработването на образите на вече познатите ни герои и въвеждането на нови. Но не си мислете, че това е типичната средна книга – „продължение на първата и прелюдия към последната”, в която нищо не се случва. Напротив – тук отново действието е изумително бързо, без да е претупано, и Джон Варли продължава да разкрива майсторски поредната мистерия на Гея, без да намалява нито за миг нивото на съспенс.

Шейсет години след пристигането си капитан Чироко Джоунс се подвизава на Гея като нейна Магьосница – официален представител на богинята и най-могъщото същество в света-колело. Но вечната младост, на която се радват Чироко и нейната спътница Габи Плъджет, си има цена. Децентрализираните мозъци на Гея не работят както трябва – някои са мъртви, други се бунтуват, трети са откровено луди. Както и самото божество. И единствените, които могат да направят нещо по въпроса, са Магьосницата и помощниците й. Пристигането на също така лудите (може да ги наречете и болни) поклонници Робин и Крис поставя началото на края на богинята, подготвян от нищожните човеци. Евентуално…

Трябва да спомена, че две от причините да харесам „Магьосница” повече от „Титан” са хуморът и въображението, които писателят разгръща в по-голяма степен. Сексуалният живот и социалното устройство на титанидите тук са описани много по-подробно, появяват се нови раси на Гея, а всяка нова местност е толкова различна със своята еко-система, че на моменти не успявах да побера цялата информация. От друга страна, отраслата във феминизирано вещерско общество Робин беше изключително забавна със странните си представи за мъжете и жените, отраснали извън колонията.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Магьосница.
Sign In »

No comments have been added yet.