Петър Стойков's Reviews > Това не е краят на книгите

Това не е краят на книгите by Umberto Eco
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Книгата представлява записаният разговор на титаните на литературата, относно литературата. От който останах върло и тежко разочарован.

Разговорът е изключително плитък и елементарен, като авторите разискват (и явно виждат) понятието "книга" единствено в неговия хартиен, подвързан вариант. Вместо да се занимаят изобщо с литературата, с бъдещата съдба на романи и новели и изобщо на по-обемната литературна форма в епохата на 5-секундното потребителско внимание, вместо да обърнат поглед към новите медии и как книгите (като текст, а не като хартиени томове) ще се интегрират в тях, те обсъждат със смехотворна наивност как видите ли дискетите били изместени от CD, те пък от DVD и затова на модерните технологии не може да се има вяра.

Без изобщо да се доближат до идеята за книгата като текст, преминаващ през различни технически носители от хилядолетия насам, но оставаща неизменен носител на идеи, тримата демонстрират вместо това завидно познаване на класическата и модерна литература с множество референции към автори и произведения (обясненията под линия за които заемат може би 2/3 от обема на тази книга), но освен да се похвалят с тия си познания не виждам защо го правят, след като не успяват да кажат на читателя нищо с тях.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Това не е краят на книгите.
Sign In »

Reading Progress

September 2, 2015 – Started Reading
September 2, 2015 – Shelved
September 2, 2015 – Finished Reading

Comments Showing 1-6 of 6 (6 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Marin (new)

Marin Много странно. Всъщност книгато говори за абсолютно всичко, за което казваш, че не говори. Даже това е и най-пространният и цялостен анализ (доколкото можем да говорим за анализ в един свободен разговор) върху темата за книгата. И книга все пак означава точно това: подвързани листи с напечатан върху тях текст. Другото е просто текст в съответната форма на даден литературен жанр. Не е особено приятна за четене, а може би звучи и елементарно защото не е литература, а откъслечни фрагменти и реплики на двамата от разговора подредени и записани в книга. Репликите на всеки от тях се побират в няколко реда и постоянно се редуват, което е пречка за постигане на така желаната постъпателно прогресираща задълбоченост кулминираща в идеен еякулат, от чията благост да се почерпим всички. А това, че книгата (имам предвид подвързаните страници хартия с мастило върху тях) е най-устойчивата форма за съхранение на информация е просто факт.


message 2: by Marin (new)

Marin http://books.sulla.bg/2012/02/09/2818...

от ревюто:
В обобщение – ако не сте чели „Това не е краят на книгите”, прочетете я. Ще ви достави удоволствие, дори да не сте библиофили. Текст от такова качество аз например с радост бих прочел, дори да се отнасяше не за книги, а за контролери и процесори, от които не разбирам нищо и техният свят не ме интересува. Ще я прочета заради красотата на мисълта и мъдростта, с която се приема светът в което и да е от неговите измерения и проявления.


Петър Стойков глупости :)


message 4: by Marin (new)

Marin значи, вярно е, че сула си пада малко мечтателен тип, и това в не малка степен е вероятно следствие на образованието му, което е нищо конкретно и по-скоро абстрактно - филология, затова и не му се доверявам и не може да ми служи като опора когато става дума за конкретни теми като политика, икономика и неща от реалния живот, но в случая мисля, че по скоро има право.

книгата наистина си заслужава, представлява наслада дори само като историко-литературен справочник с безброй референции към автори и произведения, разбирам, че не е завършен академичен труд с готови математически постулати, даващи отговор на всеки възможен въпрос относно четенето, но това е положението


Петър Стойков Под глупости имах предвид това което ти си написал, не съм чел линка.


message 6: by Marin (new)

Marin написаното е от ревюто на сула - вътре в линка


back to top