Mira Baldaranova's Reviews > The Cold Dish

The Cold Dish by Craig Johnson
Rate this book
Clear rating

by
29491561
's review
Jul 08, 2015

liked it
bookshelves: novels, criminal, romantic, american

Заглавието е свързано с френска поговорка, родена около скандалния епистоларен роман на Шодерло дьо Лакло „Опасни връзки“ (1782): „Отмъщението е ястие, което трябва да се сервира студено.“

Самият Крейг Джонсън признава, че е особено повлиян от френската литература, а за прототипи на главния си герой шериф Лонгмайър посочва Атос от ‘Тримата мускетари‘ и Жан Валжан от ‘Клетниците‘.

Това, с което книгата неусетно те печели е стилът на писане. Стилът на Крейг Джонсън се е формирал под влияние на класическата литература и писатели като Стайнбек, Фокнър и Дикенс, от които се учи да обича героите си такива, каквито са, и да разнообразява сюжета с най-различни истории. Криминалетата на Джеймс Лий Бърк и Джеймс Кръмли са му помогнали да надскочи стила на полицейската литература и да направи романите си отличаващи се в жанра. Опитът му в областта на театъра е бил особено полезен при създаване на диалозите.

Може да ви се случи на места, предимно в началото, да попаднете на леко дразнещото мъжкарско говорене, придружено от ядене на понички и наливане с бира. Но заради начина, по който тече разказът по-нататък, за мен то е по-скоро пародийно. Постепенно стилът на романа се отдалечава от традиционното криминално звучене и прелива в оригинален микс от няколко жанра - криминале, уестърн и индиански роман. Криминална история, случила се в дивия запад, в сърцето на Уайоминг, в която умело са балансирани малко история, политика, шаманска мистериозност и много хармония с природата. В нея попаднах на изненадващо лирични природни описания, които участваха като пълностоен образ в развитието на действието. Приятно е да срещнеш в такава книга умението на автора да опише в четвърт страница звука от падането на снежинка, за да подсили невинността в очите на младата индианка Мелиса. Диалозите са човешки и лаконични, макар и някои да се разливат в продължение на няколко страници.

С намесването на Виетнамската война в историята писателят прави интересна алюзия към историческия конфликт между бели и индианци. В романа нито белите са твърде господари, нито индианците – твърде социализирани. Проблемът на социалното изключване все още е налице, но отношенията помежду им са еволюирали. Голяма част от индианците продължават да живеят в резервати - автономни територии със свои закони, училища и институции. Единици са се приспособили напълно към живота на белите. Героите са представени преди всичко като човешки същества, лесно сe забелязват респекта и емпатията на автора към всеки един от тях. Романите на Крейг Джонсън са популярни с това, че често са писани по действителен случай.

Образите на Мелиса – индианката, жертва на насилие, около която се заплита криминалната история, на Хенри Изправената мечка, Дена Многото биваци и Лони Малката птичка изграждат пълнокръвно социалния и исторически образ на индианеца, пропътувал през 20-и век и спрял за кратък отдих на границата с 21-ия.

Най-важната за мен идея в книгата е формулирана така:
„Разсъждавах какво всъщност искаха старите шайени и не беше трудно да се досетя. Мъртвите искаха същото, каквото и живите – разбиране.“ Финалът е добър, кара те да затвориш страниците й с удовлетворение.

Повече: http://knizhka-s-mishka.eu/index.php/...
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Cold Dish.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
July 8, 2015 – Shelved
July 8, 2015 – Shelved as: novels
July 8, 2015 – Shelved as: criminal
July 8, 2015 – Shelved as: romantic
July 8, 2015 – Shelved as: american

No comments have been added yet.