Петър Стойков's Reviews > Ulysses

Ulysses by James Joyce
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review


Няма да поставям оценка на книгата, защото не съм я прочел. След стотина страници, смятам, се запознах достатъчно с нея, за да ми стане ясно, че няма да ми е интересна.

Какво е толкова гениалното в нея не видях, освен ако хилядите явни и прикрити референции не се броят. Какво е референция? Ами примерно в разговор за това, колко е поскъпнал животът, да кажеш "А помня времето, когато джойнтът беше левче." и другия да се сети, че това е от песен на Ъпсурт и да се подсмихне.

Одисей е пълна с (и поради тях почти нечитаема) огромно количество такива (според мен) на моменти напълно излишни и насилени референции към неща, които са били популярни през 1912 г. когато Джойс е писал - загатнати неприлични вицове, песни, персонажи от древногръцката митология (това особено често) и т.н. заради които половината книга е всъщност бележки под линия, обясняващи тия референции.

А да, и за стотината страници двамата герои едва успяха да станат от масата. Тва ако не е задъхано действие не знам кое е...
7 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Ulysses.
Sign In »

Reading Progress

Started Reading
May 2, 2015 – Shelved
May 2, 2015 – Finished Reading

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Александър (last edited Apr 15, 2019 11:30AM) (new)

Александър Белтов Аз два-три пъти съм я започвал, но никога не успявах да прехвърля повече от петдесетина страници. Това обаче, е една от "задължителните" книги, според мнозина авторитети на времето си, а това ме кара да мисля, че проблемът не е в книгата, а в самия мен. Разбирания за света, знания за епохата, моите възприятия, личен характер, преживелици, среда и т.н. Просто не е дошъл моментът, в който трябва да я прочета, а той може и никога да не дойде.


message 2: by Петър (last edited Apr 15, 2019 11:12AM) (new) - added it

Петър Стойков проблемът с Одисей е проблемът със "съвременното изкуство" - проблемът определено не си ти, проблемът са хората, които, само за да се чувстват много духовно и интелектуално извисени, харесват и наричат изкуство три точки на бяло платно, или хиляда странична книга за безсмисления ден на някакъв льохман


back to top