Петър Стойков's Reviews > Генезис

Генезис by Bernard Beckett
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Философия във фантастичен формат? Що пък не. Генезис на Бърнард Бекет се прикрива като роман, но цялата книга е просто интервю, в което главната героиня размишлява върху нещата от живота, човешкият разум и битие. Не е лошо, защото да се позамисля човек от време на време е добре, поради което аз одобрявам подобни опити.

Разбира се, философията в книгата, както и по-голямата част от философията като академична дисциплина, страда от един съществен недостатък и той е, че не взема под внимание наличната биология, невропсихиология и еволюционна психология, когато става дума за човешкият ум и неговите функции.

Филсофията разглежда и даже има претенцията да е авторитетът по въпроси като морал, душа, мисленето и отношенията между хората без даже да се опита да разбере как работят човешкият мозък и мисъл, как се еволюирали. Академичната философия дори масово отрича, че мисленето има нещо общо с устройството и функциите на мозъка и/или че устройството и фунцкиите на мозъка спрямо мисленето имат нещо общо с еволюцията.

Поради това, разбира се, в книгата главната героиня, (view spoiler) изпитва притеснение, страх и други емоции. Емоциите са резултат от еволюционното приспособяване на хората да живеят едни с други и от отделяните от тях хормони. По-първичните емоции са резултат от нуждата хората да се размножават, да се защитават и да бягат, а тия, които имаме за по-възвишени - от нуждата да могат да живеят заедно. (view spoiler)

Моралът от своя страна, следва от емоциите (някои изследователи твърдят, че съществува "морална емоция" или "морално чувство", други, че моралът е съвкупност от някои други чувства) и именно те ни карат да одобряваме или не дадено действие или намерение. Така често не можем да си обясним защо не одобряваме нещо, просто чувстваме, че ни отвращава (например, ако любимото ти куче го блъсне кола, ще го опечеш ли и после изядеш? а защо?).

Всички тия неща добавят аспект за размишление относно ставащото в книгата, който авторът е пренебрегнал (вероятно поради незнание) и който би я направил много по-пълна и интересна. Но и сега е доста добра.
8 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Генезис.
Sign In »

Reading Progress

October 6, 2010 – Shelved
June 5, 2017 – Started Reading
June 5, 2017 – Finished Reading

No comments have been added yet.