Петър Стойков's Reviews > Химн

Химн by Ayn Rand
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing

Свят, в който думата „Аз“ е непозната – съществува само „ние“ и колективът е всичко. Смисълът на живота е да работиш за другите и всякакви лични желания са забранени…

Това е светът в новелата „Химн“, в който хората даже нямат имена, а просто номера. Един от тях обаче си позволява да извърши нечуван грях – грехът на Предпочитането. Той Предпочита една жена пред всички останали т.е. влюбва се – а да предпочиташ един индивид пред друг по какъвто и да е начин е дискриминация и абсолютно забранено!

Отгоре на всичко, той случайно открива останките от една забравена цивилизация – цивилизация на бетон и електричество, твърде различна от тази на свещи и петилетни планове, в която живее човечеството в момента…

Химн е практически пост-апокалиптичен разказ, в който апокалипсиса е бил това, че хората са започнали да поставят другите пред себе си, започнали са да мислят за това, което искат другите, а не за това, което искат те самите.

И като резултат обществото се е превърнало в един мравуняк, в който всички работят до изнемога, а нямат никакъв личен живот, желания и стремежи, а цивилизацията запада и се връща едва ли не в каменната епоха - защото всяко развитие е плод на индивидуалния стремеж към знание, а наука не може да се гради на консенсус, мнение и съгласие, а само на истина, факти и лични постижения.
12 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Химн.
Sign In »

Reading Progress

October 5, 2010 – Started Reading
October 5, 2010 – Shelved
October 5, 2010 – Finished Reading

No comments have been added yet.