Mika Auramo's Reviews > Lauri Törni – Syntynyt sotilaaksi

Lauri Törni – Syntynyt sotilaaksi by J. Michael Cleverley
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Aug 23, 2010

really liked it
bookshelves: sota, tietokirjallisuus
Read in June, 2010

J. Michael Cleverley kertoo suomalaisen tarunhohtoisen sankarin Lauri Törnin tarinan. Kirja ei ole pelkkä ylistyskertomus suomalaisen sisun rokkamaiselle ilmentymälle, vaan kirjoittaja nivoo poikkeusyksilön elämänkulun sotaisten vuosikymmenten maailmanlaajuiseen kontekstiin.

Lauri Törnistä (1919–1965) annetaan monipuolinen kuva eri henkilöiden näkökulmasta, aina Salme-siskon haastatteluista Virheiden barettien kirjoittajaan Robin Mooreen. Cleverley taustoittaa varsin osuvasti historiaa tuntemattomille lukijoille Suomen asemaa toisen maailmansodan aikana ja ottaa melko subjektiivisesti kantaa myös kylmän sodan aikaan.

Rakenteeltaan kirja etenee kronologisesti synnyinkaupungista Viipurista monen mutkan jälkeen Vietnamin rajaseuduille, jonne Törnin sotilasura päättyi helikopterin alasampumiseen. Tulevan suomalaisen olympianyrkkeilijämestarin ja Yhdysvaltoihin emigroituneiden suomalaisten ammattisotilaiden kouluttaman poikkeussotilaan ura ja yksityiselämä oli monisärmäinen.

Alun perin Törni oli talvisodassa huoltojoukoissa, mutta lupautuminen vapaaehtoiseksi sissipartioon muutti hänen sotilasuransa. Parikymppisestä huimapäästä tuli kuulu motittaja ja sissipäällikkö, joista ansioista hänelle myönnettiin Mannerheim-risti. Pariin otteeseen hän oli Saksassa SS-joukoissa, mutta ilman suurempaa menestystä. Toisen maailmansodan jälkeen asekätkentäjupakan takia Törni tuomittiin vankilaan. Seurasi harhailuja ulkomailla, maailman merillä ja Etelä-Amerikassa. Siviilielämään sopeutumaton Törni kaipasi taisteluja, ja monen mutkan kautta ja Lex Törnin myötä hän sai Yhdysvaltain kansalaisuuden. Marttisten miehet kouluttivat sotilaasta vihreiden barettien sissijohtajan. Monen vuoden armeijakomennuksen jälkeen Pohjois-Vietnamin joukoille raskaita tappioita aiheuttaneen Törnin kohtaloksi koitui helikopterin törmäys vuoren seinämään kommandojoukkojen maahanlaskun jälkeisessä onnettomuudessa Laosissa huonon sään vuoksi.

Siviilielämää käsitellään monen läheisen näkökulmasta ja häntä kuvataan kohteliaaksi ja seuralliseksi mieheksi. Perisuomalaiseen tapaan alkoholi ja temperamenttinen luonne ei sovi yhteen. Törnistä saa käsityksen voittamattomana nyrkkisankarina, joka iskee kapakallisen baarikärpäsiä kanveesiin eri puolilla maailmaa, aina Harlemista lähtien. Kääntöpuolella on kerran elämässään kihloihin ajautunut miehenköriläs, joka ei pystynyt kuitenkaan sitoutumaan valittuunsa, vaan vuosia myöhemmin palattuaan entisen rakastettunsa luo huomaa heidän maailmojensa yhteensovittamattomuuden.

Kaiken kaikkiaan kirja tarjoaa hyvin toimitetun ja kirjoitetun lukunautinnon suomalaisesta sotilaslegendasta. Lukuisat kuvat päähenkilöstä ja kartat sotatantereelta tukevat hyvin kerrontaa. Lopulta Törnistä välittyy mitään pelkäämättömän, armottoman, kurittoman ja karskin sotilaan kuva, joka lienee vertaansa vailla.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Lauri Törni – Syntynyt sotilaaksi.
Sign In »

Comments (showing 1-1 of 1) (1 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti (new) - added it

Tytti Eikös Törnin vankilatuomio tullut Saksan riveissä taistelemisesta Lapin sodan aikaan, eli maanpetoksesta, eikä asekätkennästä? (Johon hän kai osallistui vain "yksityisesti"...)


back to top