Петър Стойков's Reviews > The Enigma of Japanese Power: People and Politics in a Stateless Nation

The Enigma of Japanese Power by Karel Van Wolferen
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Някога замисляли ли сте, защо Япония е толкова РАЗЛИЧНА?

Да, всички държави и култури имат своите особености, но Япония и хората й понякога изглеждат, сякаш са дошли от друга планета. Безподобната учтивост на японците и безподобната им ксенофобия и жестокост във война, отдадеността към професията и фирмата им, парадоксите на демокрацията им, където една и съща партия е на власт от 50 години, на икономиката им, която е от първите в света въпреки постоянната рецесия в страната и ниския стандарт на живот... Странната обсесия на японците с анимационни герои и още по-странната порнография... Трябва ли да изброявам още?

Защо Япония е толкова различна няма прост отговор, но авторът, дългогодишен бизнес кореспондент там, дава една теория, която звучи точно толкова странно, колкото е и японското общество. Книгата е много противоречива, но остава една от най-популярните такива относно Япония и връзките й със Запада.

Основната теза на автора е, че в Япония няма управление, правителство и закони, както в другите държави от първия свят. Да, формално ги има, но това е само фасада, нещо като ритуал, в който изборите винаги избират една и съща партия, законите се пишат от чиновниците и винаги се одобряват от парламента, правителството и премиерът формално имат правото да дават нареждания на министерствата, но фактически никога не го правят... Реално правителството няма централна власт - страната се управлява по-скоро от различни икономически, семейни и политически кръгове и групировки, в рамките на традиционното, общоприетото и конформизма.

Например, японците приемат, и разбират в контекста на тази реалност, че Пърл Харбър в САЩ всъщност не е нападнат от Япония през Втората световна война. Нападнат е от японската армия, без санкция от правителството - и то е предпочело по-скоро да влезе във война със САЩ, отколкото да влезе в конфликт с главното командване. Това би било неуместно и неучтиво...

Книгата е описателна, подробна, с много примери и описва влиянието на Системата (както авторът нарича аморфния начин на управление в Япония) във всяка сфера на личния, обществения и икономическия живот на обикновения японец, правейки Япония едно доста по-депресиращо място, отколкото ние виждаме.
11 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Enigma of Japanese Power.
Sign In »

Reading Progress

December 31, 2014 – Shelved
February 27, 2015 – Started Reading
February 27, 2015 – Finished Reading

No comments have been added yet.