Danijel Brestovac's Reviews > Dialogues Concerning Natural Religion and The Natural History of Religion

Dialogues Concerning Natural Religion and The Natural History... by David Hume
Rate this book
Clear rating

by
4102133
's review

really liked it​Str. 20-
"nič ni gotovega na svetu, niti slava niti blaginja. Bogovi

mečejo vse v zmedo; vsako stvar mešajo z njenim nasprotjem;

da vsi mi, zaradi naše nevednosti in negotovosti, plačamo za to

z več čaščenja in spoštovanja. " (EURIPID, Hecuba~956)

Str. 70- v tedanjem času je postalo jasno, da celotno kraljestvo religiozne vere lebdi nad razumom, je negotovo in podrejeno vsaki spremembi razpoloženja ter je nadalje odvisno od pričujočih slučajnih dogodkov.

Str. 75- prvotna religija je nastala predvsem zaradi bojazni pred bodočimi dogodki; in dokaj razumljivo je, da se ljudje ukvarjajo z idejami o nevidnih in neznanih silah, saj so pod pritiskom vsakovrstne turobne zaskrbljenosti........ ko se polasti duha panika, živahna domišljija še poveča strah; ta še poglobi mrak...

Str. 85- da vsakemu zločinu sledita kes in skrivnostna groza, ki duhu ne da miru ter poišče zatočišče v verskih obredih in ceremonijah ter spravnih daritvah napadenim.

Str. 97 (napisal Fran Jerman)- praznoverje, vraž​​evernost je tisti iracionalni moment, ki se mu po Humovem mnenju vdaja predvsem neuko ljudstvo, vendar pred njim niso imuni niti največji duhovi. S tipično razsvetljensko mislijo jo tudi zaključil svojo obravnavo zgodovine naravne regije: "NEVEDNOST JE MATI POBOŽNOSTI."
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Dialogues Concerning Natural Religion and The Natural History of Religion.
Sign In »

Reading Progress

November 21, 2014 – Started Reading
November 21, 2014 – Shelved
November 23, 2014 –
page 44
17.19% "Str. 20-\n "nič ni gotovega na svetu, niti slava niti blaginja. Bogovi\n \n mečejo vse v zmedo; vsako stvar mešajo z njenim nasprotjem;\n \n da vsi mi, zaradi naše nevednosti in negotovosti, plačamo za to\n \n z več čaščenja in spoštovanja. " (EURIPID, Hecuba~956)"
November 23, 2014 – Finished Reading

No comments have been added yet.