Emilia Mirazchiyska's Reviews > Лотос

Лотос by Petja Heinrich
Rate this book
Clear rating

by
34690352
's review

it was amazing

Това е книга, чието четене е приятно и занимателно, чиято цялост е поделена между автор и читател. Книга, в чието подреждане /съставяне читателят е гост, поканен е, се чувства желан гост, това приближава този „Лотос“ към читателя, спечелва го още с първите страници, в които той се натъква на бележките със звездички. Тази книга играе със своята незавършеност, като приканва читателя да я завърши по своему. Да реши примерно къде на стр. 9 при басейна на Салвадор Дали да подпъхне онова парче за къщата на доктор Желание. Читателят има пълната свобода да си мисли каквото поиска за лотоса на Сафо и за гривната на Сафо, да си ги представя или не. Това е книга, която ще те привлече и заобича, ще поиска от теб да участваш в съ-творяването й и може би ще затвърди у теб желанието ти също да твориш или да наречеш нещо си гривната на Сафо… „Лотос“ е полезна книга за всеки, който в една ли друга форма се занимава с творчество. И трябва да кажа, че в тази покана за творчество, не само за прочит, авторът Петя Хайнрих съвсем не виси над главата на своя читател. Тя по-скоро казва това:
„Хвърляш семена / и им обръщаш гръб“
От друга страна „Лотос“ е книга, чийто диапазон на поетическа словесност се простира от Бодлер („лицемерен читателю, мой подобен, мой брат“, но не очаквайте да откриете със звездичка как Т.С.Елиът цитира точно това на Бодлер) до Джон Ашбъри, чието присъствие в книгата изглежда случайно. Това е поезия, която разчита читателя и поезия, която разчита читателят да може да чете защото освен, че изкарва холографски изображения тя разказва истории: историята на езика, историята на Египет, историята на винила, на кецовете, на Ангел от Сливен, на Сингапурските авиолинии, на Нептун, историята със смеха на Сафо и историята на една среща със Симон дьо Бовоар, на която човек, ако не е присъствал, не може да разбере (тук лично на мен ми липсваше едно парче със звездичка, което да разгърне малко от контекста на тази среща, която Петя Хайнрих беше разказала другаде).

3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Лотос.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
October 14, 2014 – Shelved

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

Emilia Mirazchiyska добави го в електронното издание на книгата, аз бях чела някъде разказа ти за тази среща и съм убедена, че е трябвало да влезе и в самата книга


back to top