Петър Стойков's Reviews > The Paleo Manifesto: Ancient Wisdom for Lifelong Health

The Paleo Manifesto by John Durant
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was amazing
bookshelves: всеки-трябва-да-прочете

Палеолит е епоха в развитието на човешкия вид която продължава горе долу от създаването на първите каменни сечива от австралопитеците преди 2.5 млн години, та чак до преди около 10 000 години, когато за пръв път Homo Sapiens започва да се занимава със земеделие.

През тези милиони години предците на човека и след това самият той живеят по горе-долу еднакъв начин - те са ловци и събирачи, живеещи в групи по 10-150 души. Този начин на живот именно оформя човека, какъвто го виждаме в момента - еволюцията ни е оформила така, че да сме максимално приспособени да живеем по този начин, да ядем храната, до която са имали достъп предците ни, да общуваме с толкова хора, колкото са познавали и те и т.н.

Откриването на земеделието и разпространението му коренно променя живота на хората, тяхната диета, начина им на живот... и не винаги към добро. Наистина, общата смъртност силно намалява поради намалелите конфликти, лов, нещастни случаи и т.н. но уседналият живот в градове и села и зърнената диета дава фрапиращо отражение върху човешката физика.

Наистина, само думата "фрапираща" може да се употреби за разликата в скелета на един ловец-събирач от палеолита и скелета на селянин-земеделец от след това - докато ловецът е с ръстта на днешен човек (175-180см), с прави, здрави кости, здрави зъби и белези на развита мускулатура, земеделецът е 15 см. по-нисък, с очевидни белези от костни и други заболявания, изтрити и развалени зъби.

Тази разлика се запазва чак до... началото на 20 в. когато небивалото икономическо развитие позволява на голямата част от населението да яде достатъчно и често месо и други животински храни. Индустриалната епоха обаче пък носи други здравословни неволи, невиждани до тогава - затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания и др.

Движението за палео-диета и палео-живот като цяло адвокатства за начин на хранене и живот, които са в хармония с тези на предците ни, защото еволюцията е оформила телата и психиката ни именно през палеолита и именно към храната и начина на живот, достъпни тогава, ние сме най-добре приспособени - естествени храни с наблягане на животински и избягване на зърнени, много движение, излизане сред природата и т.н.

Настоящата книга е, според мен, много добро описание на основите на този тип виждане за здравето и живота. Тя включва глави за еволюцията, развитието на човека и технологиите, храненето, спорта и живота като цяло.
2 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Paleo Manifesto.
Sign In »

Reading Progress

October 10, 2014 – Shelved
Started Reading
October 12, 2014 – Finished Reading
November 11, 2014 – Shelved as: всеки-трябва-да-прочете

No comments have been added yet.