Петър Стойков's Reviews > Време разделно

Време разделно by Anton Donchev
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

did not like it

Това без съмнение е най-гнусната книга, която някога съм чел.

Поръчковото писателство може да доведе до много гротескни резултати, а комунистическото поръчково писателство, съчетано с агресивен националистически патос – да изведе тези резултати до неподозирани висоти на малоумието…

Антон Дончев е комунистически писател, който специализира в създаването на политически удобни исторически легенди. Такава е и тази книга, написана по дадена от Партията поръчка, за да оправдае насилствената смяна на имената на българските турци през 60-те, а филмът по неин сценарий идва точно навреме за Възродителния процес през 80-те.

„Време разделно“, разбира се, разказва за насилственото потурчване на няколко български села в планините през 17 век, но добавя нови краски в образа на малоумния „патриотизъм“. Селяните от романа не са просто обикновени селяни – типично за времето на комунистически изпъстрената литература, те са идеализирани образи на БОРБАТА, ревностни националисти и БЪЛГАРИ, готови на невъобразимо жестоки и безмислени саможертви в името на ИДЕЯТА.

Книгата експлоатира всяка известна ми националистическа митологема, всеки образ, свързан с дълбоки архетипни чувства за майка, баща, корени, родина… за да повлияе на емоциите ти, да те накара да изпитваш ярост и омраза съвсем целенасочено. Една от най-грозните сцени в българската литература за мен ще остане бабичката, която паднала в прахта, вади срещу съселяните си съсухрената си цица и крещи как от нея бил сукал българският народ, и той загивал както тя загива в момента.

Това е книга, създадена да насъска едни хора срещу други, да събуди най-примитивни чувства на омраза. Тя без съмнение е най-гнусната книга, която някога съм чел.

Информация относно фалшивите „исторически документи“, на които се базира романа Време разделно в статия в e-vestnik: http://e-vestnik.bg/12402
26 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Време разделно.
Sign In »

Reading Progress

June 15, 2010 – Started Reading
June 15, 2010 – Shelved
June 15, 2010 – Finished Reading

Comments Showing 1-17 of 17 (17 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Al (new) - rated it 5 stars

Al Е само не видях никъде ревю на художествените качества на книгата. В смисъл ясно е че си и дал една звезда по политическо идеологични причини, твоя си работа, но това не променя силата на лириката във Време разделно. И нека си припомним че и Тютюн е преправяна за да се хареса на комунистите, но все пак е една от най-хубавите български книги. Така че едното не е задължително да е причина за другото.

А да не говорим че пропаганда или не, да забравим историята е наивност, тези неща наистина са се случили, и дори в сравнение с действителноста, в книгата направо изглеждат розови...


message 2: by Hristina (new) - added it

Hristina Думите ти показват всякаква липса на уважение! Това са действителни събития, през това е трябвало да преминат българите в борбата си да опазят българското. Гадно ти е да ги четеш, а представи си на тях какво им е било?Вместо да се хванеш за първата мисъл, която мине през главата ти помисли малко повече. Не всичко на света е розово.


Петър Стойков всъщност, изобщо не са действителни събития, а напълно измислени - базирани на фалшифициран "извор":
http://e-vestnik.bg/12402

а аз към псевдонаучни лъжи уважение, наистина, нямам никакво.


message 4: by Hristina (new) - added it

Hristina Действителни събития, които са се случвали постоянно по тези земи и дори и това да не е точна история такива примери има безброй, вероятно и по брутални. Малко е трудно да проследиш някой от тези примери от край до край и в една книга е нормално да има и по нещо от автора.


Петър Стойков няма никакви доказателства, че подобни събития "са се случвали постоянно".


message 6: by Hristina (new) - added it

Hristina Още малко ако искаш кажи и че не е имало турско робство, а просто турско присъствие,а?


Петър Стойков като цяло - да.


message 8: by Hristina (new) - added it

Hristina Тогава помаците от какъв зор са си сменяли религията, еничарите от къде да ги взимали, защо са искали да се освободят като си им е било супер?


Петър Стойков защото историческите процеси са малко по-сложни от опростенческото мислене, което си научила от учебника по история за 3 клас :)

добрите българи и лошите турци - животът не е приказка за добрия юнак и лошата ламя


message 10: by Hristina (new) - added it

Hristina Ха-ха да прав си, сигурна съм, че източниците, които четеш ти са много по достоверни. Хората са нямали какво да правят и са си измисляли кървави истории,а животът им всъщност си е бил приказка. Убеди ме!


message 11: by Петър (last edited Aug 11, 2014 11:18AM) (new) - rated it 1 star

Петър Стойков историите не са били измислени от тогавашните хора, а по-късно, когато историческата наука у нас (а и в другите страни, далеч не е само наш феномен това) е била заложник на политическата необходимост

малко елементарна, но достатъчно информативна статия, която обяснява основата на този процес (макар че, според мен, не е бил толкова съзнателен и целенасочен, колкото го изкарва авторът):
http://www.librev.com/2013-03-30-08-5...


message 12: by Conina (new)

Conina Един модерен човек, получил модерно и ьезвкусно образования, позоваващ се на модерни източници. Историята ни се подменя и много хора продават душата и миналото си. Настъпва отново "Време разделно".


message 13: by Петър (last edited Feb 15, 2015 06:41AM) (new) - rated it 1 star

Петър Стойков интересното е, че споменаваш "подмяна на историята" - защото именно това се случва в края на 19 и нач. на 20 в. с българската история. историческата истина и безпристрастността на историографията у нас е "подобрена" в националистически дух, за да служи на епохата. по-късно комунистите използват същата тази подменена история за собствените си цели.

едва в "модерните" както ги наричаш времена някои хора и историци имат свободата да се отърсят от наложените идеологически норми и да видят тази подмяна. за съжаление, голяма част от населението е приело самосажалителната, героична и романтична приказка, която подменената история разказва за истина и реагира първосигнално и емоционално на всеки опит тя да бъде развенчана.

както правиш ти.


Владислав Димитров Не знам за книгата, но коментара Ви определено е гнусен. По принцип чета всякакви коментари, защото са ми интересни гледните точки, независимо дали книгата, която съм прочел, е харесана или не. От този коментар лъха толкова злоба и безпомощност, че чак ми е отвратително, че става достояние на толкова много хора. Нищо де, от друга страна е хубаво да го видят


Петър Стойков да, лъха на злоба коментарът - но доста по-малко злоба, отколкото лъха от самата книга.


Nikolay Hristov Макар че не споделям възгледите Ви,все пак Ви поздравявам за начинът, по който защитавате мнението си. Нали за това сме се събрали - да създадем дискусия!


Julian Hristov "О ,неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин" , Султан Ага ти ли си ? Самата мисъл че си се докоснал до тази книга и не си я почувствал говори за изключителното изкривяване на ценностна система,история,факти,проучил-непроучил,прочел -недочел и вече дава крайни съждения.Книгата е задължително четиво за всеки жител на изконната българска земя, напоена с кръвта на предците ни.


back to top