Olga Tokarczuk

“Времето на Бога" - "Правек и други времена"
Странно е, че извънвремевият Бог се появява във времето и неговите промени. Ако не се знае „къде” е Бог – а хората понякога задават такива въпроси – трябва да се види всичко това, което се променя и движи, което не се вмества във формата, което се вълнува и изчезва: на повърхността на море, в танците на слънчевата корона, в земетресение, в дрейфа на континентите, в топенето на снеговете и пътищата на ледниците, в реките, които текат към моретата, в пъпките на семената, във вятъра, който резбова горите, в развитието на плода в корема на майката, в бръчките под очите, в разлагането на тялото в гроба, в узряването на виното, в гъбите, които растат след дъжд.
Бог е във всеки процес. Бог пулсира в промените. Веднъж го има, друг път го има по-малко, а понякога съвсем го няма. Защото Бог се проявява дори в това, че го няма.
Хората – които самите са всъщност процес – се боят от това, което е непостоянно и винаги променливо, затова са измислили нещо, което не съществува – непроменливоста, и са сметнали, че това, което е вечно и непроменливо, е съвършено. Затова приписали на Бог непроменливост. И по този начин са загубили способността да го разбират.
Лятото на тридесет и девета година Бог беше във всичко наоколо, затова се случиха редки и необикновени неща.
В началото Бог сътвори всички възможни неща, но сам е Бог на невъзможните неща, на тези, които или въобще не се случват, или се случват много рядко.
Бог се проявяваше в боровинките с големина на сливи, които зрееха на слънце точно пред къщата на Клоска. Клоска откъсна най-узрялата. Изтри с кърпа тъмносинята й обвивка и в отражението й видя друг свят. Небето в него беше тъмно, почти черно, слънцето замъглено и далечно, горите изглеждаха като купища голи пръчки, забити в земята, а земята, пияна и клатушкаща се, страдаше от дупките. Хората хлъзваха от нея в черната бездна. Клоска изяде тази боровинка с лоша поличба и почувства върху езика си стипчивия й вкус. Разбра, че трябва да направи запаси за зимата, по-големи от когато и да е преди.”


Olga Tokarczuk
Read more quotes from Olga Tokarczuk


Share this quote:
Twitter icon

Friends Who Liked This Quote


To see what your friends thought of this quote, please sign up!Browse By Tag