Khairul Hezry Khairul Hezry's Comments (member since Oct 21, 2007)


Khairul Hezry's comments from the Goodreads Malaysia group.

(showing 1-20 of 2,357)
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 117 118

465 Maaf, lupa nak buat thread baru untuk tahun ni. Maklumlah, asyik di Facebook je :p

OK, mulakan membaca!
Dec 13, 2013 02:09AM

465 GR-MY ada group page di FB juga. Bukan mengambil alih forum Goodreads tetapi sebagai cawangan memandangkan FB dan twitter semakin popular kini.

Setakat ni masih kosong sebab baru sahaja diwujudkan petang Jumaat, 13/12/2013. Meh le buat bising di sana!

Pautan: https://www.facebook.com/groups/45801...
465 Kalau di FB, insyaallah saya akan lebih kerap timbul sebab saya lebih cenderung masuk FB sejak kebelakangan ni. Kalau selalu ada di sana, topik pun kerap le juga ada.
465 Patutkah Goodreads-Malaysia berhijrah ke Facebook? Sila beri komen.

Saya ada buat poll tapi lupa poll berada di bawah page. Ramai tidak nampak. Saya tanya di sini pula.
465 Rais Yatim tak menang? Cis!!!
465 Sila google 'tsundoku'.
465 Sejak mengalami peristiwa pahit ketika kecil (buku dipinjam tidak dipulangkan, dipulangkan dalam keadaan buruk) saya tidak lagi meminjam buku kepada sesiapa walaupun pembaca tegar. Bagi terus, ya. Bagi pinjam, tidak.
465 Hifzan, saya sering selitkan graphic novel ke dalam senarai buku yg saya sudah baca ke dalam maraton membaca GR-MY tahun tahun lepas. Tapi komik berkala rasanya tak layak masuk. Hanya trade collection sahaja rasanya.

Entahlah. Dah lama tak masuk GR-MY. Mungkin undang-undang dah tukar. Tapi dulu terbitan berkala tak boleh masuk.
Stephen King (7 new)
Mar 01, 2013 04:49PM

465 I'm a late comer to the 'Stephen King Fan Club'. I like most of his works especially the early ones when he was stoned. Now that he's sober he's not as great (good but not great).

I haven't read the JFK book yet so I can't comment. It's not horror per se. It's more sci-fi what with all the time travel. What about it that you don't like, Norain? Can you tell us (no spoilers if possible). Is it the pages and pages of absolutely nothing going on? That's King's style. He's good with character building, a slow build up to the horror. If you like your character driven stories (and I do) then King is perfect.

King is much better in my opinion with short stories. Try those. Several have been collected. 'Skeleton Crew' and 'Night Shift' are just two of his short fiction books.

Stephen King, I think, was wonderful before he was hit by that truck in the late 90s. He was even better when he was taking drugs. 'Salem's Lot', 'Misery', 'Pet Sematary', 'Christine', 'The Stand' are some of his better stuff.

What I like:

- good with characterization
- better with short stories and novellas

What I don't like:

- can go on and on and on over stuff that has got nothing to do with the story. It's become worse when he became a superstar and rich. It's like the editor was afraid to stop his star author and just let him type away.
- he's not as good since he stopped taking drugs. Can someone hook him up with a cocaine dealer?

Avoid the movie adaptations of his books. My God, they're horrible. The only good ones are the non-horror movies like Stand By Me, Green Mile, Shawshank Redemption. Okay, Misery was good and that was definitely horrific albeit non-supernatural but Misery is an exception to the rule. Even King himself hated Kubrick's adaptation of The Shining.
Feb 27, 2013 05:45PM

465 Saja je saya buang tebiat :D
465 CAHAYA-CAHAYA AIR WUDUK adalah salah satu buku yg saya rasa tidak disemak dengan rapi sehingga mengelirukan pembaca. Saya amat kritikal terhadapa buku-buku Islam. Ia buku yg ditulis dalam bahasa Indonesia dan diterjemah dan disunting di Malaysia untuk pasaran Malaysia.

Klik link untuk membaca reviu kritikal saya.
Feb 07, 2013 10:31PM

465 Saya menjadi 'follower' tapi jarang sekali menjenguk akaun twitter saya (bagi saya twitter amatlah bosan lagi membosankan). Saya lebih aktif di Facebook. GR-MY tiada di FB ke?
Feb 06, 2013 06:57AM

465 Ala, semakin ramai org Malaysia membaca ke?? Tak boleh la 'eksyen' lagi selepas ni dalam LRT :P
465 Limau Nipis, betul kata Faizah tu. Repot polis je. Tapi ni mesti cerita lama kan? Takpe lah.

Royalti dari buku tidak lumayan dan bukannya tiap-tiap bulan terima cek royalti (saya tak ada pengalaman benda-benda ni, pakai agak je). Jadi saya rasa penulis tu cemas dengan reviu yg penuh kritis mungkin menjejaskan periuk nasinya.

Penulis tu masih menulis ke hari ni?
465 Itu namanya bodoh sombong.
465 Dalam erti kata lain, penulis novel Isteri Separuh Masa tu saja nak tunjuk hebat tapi tak hebat mana pun sebenarnya?
465 Neenee, maaf :) Lupa GR-MY ni dah ramai ahli baru. Cikyah75 isteri saya dan juga guru bahasa Inggeris. Dia ahli group ni tapi sudah kurang aktif sebab masuk sekolah pukul 11 pagi, pulang rumah pukul 8 malam.
465 Cikyah75 geram dengan editor dan pengarang Isteri Separuh Masa kerana dialog yang ditulis dalam Bahasa Inggeris mempunyai banyak kesilapan. Ada sesiapa yg dah baca buku ni? Cikyah hairan mengapa editor boleh terlepas pandang? "Kalau tak fasih English, tulis je lah dalam BM!"

Sebab tu lah saya mengeluh bila Cikyah beli novel Melayu. Kalau tak menangis, naik angin. Kalau tak naik angin, menangis.
465 Mod Selebriti? Saya anonymous, low profile, seorang yang pemalu bagaikan anak dara yang gedik gedik gitu.
465 Aradweb, sekitar bulan Oktober lepas semangat membaca dan mengulas apa yg dibaca di blog secara tiba-tiba menurun. Kaku jari jemari nak menaip di papan kunci. Harap-harap tahun baru ni membawa semangat baru.

Ummu Auni, siapa tanya? Kalau orang cari hutang kata saya pergi outstation. Bulan depan baru balik.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 117 118


topics created by Khairul Hezry