Jump to ratings and reviews
Rate this book

Maskeler Süvariler Gacılar

Rate this book
Ülker Sokak vahşetinin üstünden 15 yıl geçti. 15 yılda başka sokaklar, caddeler, mahalleler aynı vahşetin değişen mekânları oldu. Translara yönelik kıyım, şiddet hiç bitmedi. Ama o günden bugüne transların özgürlük mücadelesi yükseldi, trans hareket varoldu.

Pınar Selek’in transların Ülker Sokak’tan dışlanmasına ilişkin araştırması, bir grup insanın yaşadığı acıdan, bir sokaktaki kıyımdan bizi alıp dışlama politikalarının rant aritmetiğine, suç ortaklıklarının saklı ve süslü köşelerine, mağduriyetten doğan özgürlük politikalarına götürüyor. Tarihe bugünü anlamamızda büyük katkı sunan önemli bir not düşüyor. Bizi dışında olmadığımızı gösterdiği bir gerçekle sarsıyor.

“Ben bu çalışmayı yaptığımda, 25 yaşındaydım. Yırtıldığım, sarsıldığım, yeniden doğduğum yıllardı. Ülker sokak, bu parçalayıcı kaos içinde, benim bugünkü şekillenmemi doğrudan etkileyen en önemli deneyimlerimden biriydi.”

208 pages, Paperback

First published January 1, 2001

4 people are currently reading
105 people want to read

About the author

Pınar Selek

30 books29 followers
Pınar Selek (born October 8, 1971) is a Turkish sociologist, feminist, and author. She is known for her work on the rights of vulnerable communities in Turkey, including women, the poor, street children, sexual minorities, and Kurdish communities. She is the author of several books published in Turkish, German, and French, and is one of the founding editors of Amargi, a Turkish feminist journal. She currently resides in France and became a French citizen in 2017.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
46 (60%)
4 stars
24 (31%)
3 stars
4 (5%)
2 stars
2 (2%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 5 of 5 reviews
Profile Image for Aslı Can.
776 reviews297 followers
June 19, 2016
Pınar Selek'in, 'Çöpte Dostoyevski Buldum' belgeselinde adının geçme şekli beni Pınar Selek hakkında meraklandırmıştı. Kitabını da okuyunca bir kez daha sevdim Pınar Selek'i ve bir şeylerin içinde bulunuş şeklini. Hem bu kadar yaşananların içinde yer alıp, hem de olayın tüm aktörlerine eşit mesafede yaklaşıp, hepsini objektif bir şekilde değerlendirmesi beni gerçekten kalbimden vurdu. Hortum Süleyman'ı anlatırken bile adamın davranış dinamiklerini analiz ediyor. Allah belanı versin Hortum!!! falan yazmasa da ondan nefret ettiğini anlarsınız ya yazarın, Pınar bunu yapmamış. Kitabı okuyunca 'Ülker Sokak'ta neler oldu?' öğrenmek dışında dünyada ve de ülkede LGBT ve LGBT mücadelesi tarihi hakkında da bilgi ve fikir sahibi olabiliyorsunuz bonus olarak. Ayrıca da kitabın sonundaki Ülker Sokak'taki sürgünü yaşayanların özeleştirisi kısmı da gerekli ve yerinde oldu bence. Bilmiyorum eksiksiz bir kitap diyebilirim sanırım. Çünkü kapsamlı ele almış konuyu. Bir sosyolog olarak kitabı hazırlayış şeklini beğenmemin yanında, kitabın dili de çok hoşuma gitti. Yani sosyolog olan, yazar olan ve tanıdığım kadarıyla insan olan Pınar'ı ayrı ayrı sevdim.
Profile Image for Fatmagül Aydemir.
42 reviews1 follower
January 6, 2019
Kitapta Ülker sokakta yaşanıp geçmiş bir olayın ardına bakılmaya çalışılmış. Kimin ne yönden baktığı, çerçevesini anlamak adına güzel bir çalışma. Olaya geçmeden yapılan tanımlamalar da oldukça iyi.

Ülker sokakta bir olay yaşandığını bile bilmiyordum. Transseksüellerin yaşadıkları... diye genel bir bilgi var ama. Aslında herkes bir insan, her şey bir mekanda yaşanıyor. Her olay kendine özgü. Bana bunları hatırlattı.

Yol İstanbul’a düşünce, yön Ülker sokağa dönecek!
Profile Image for Unaformiga.
33 reviews510 followers
February 20, 2021
Un breve ensayo donde poder aprender qué es lo que sucede en Turquía con el pueblo armenio a través de 16 relatos. Pınar Selek vivió en primera persona la muerte de Hrant Dink y nos lo cuenta desde su experiencia.

Me ha gustado poder leer un poco más sobre el conflicto armenio aunque la edición del texto deja que desear. Hay varias erratas y las aclaraciones en notas a veces se repiten. Aún así, a nivel de información está muy bien.
Profile Image for Kerem Anıl Küçükçaylı.
13 reviews1 follower
August 4, 2022
İkiyüzlülük (ev sahibesi ve milliyetçi olduğunu savunan kesim) üzerine bir alan çalışmasıdır. Cihangir’i değiştiren etkenleri de bu metin üzerinden okumak mümkündür.
This entire review has been hidden because of spoilers.
Displaying 1 - 5 of 5 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.