Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)” as Want to Read:
Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)

by
4.06  ·  Rating details ·  271 ratings  ·  24 reviews
Ceritera 1: Damai ~ Saidatul Saffaa

“Kamu orang mana?”
“Malaysia.” Sekarang ni musim sejuk, tetapi dia rasa... panas.
“Panas ke?”
‘Pakcik’ muda ni boleh baca hati orang?
Kemudian...
Telinga sayup-sayup mendengar. Mata cuba fokus. Baju tu... topi tu... sesusuk tubuh itu. Ya Allah... apa yang terbentang di hadapan matanya ini?
Benarkah Tun Fatimah bukannya untuk al-Fatih?

Ceritera 2
...more
Paperback, 595 pages
Published April 2010 by Jemari Seni Publishing
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Damai, please sign up.

Be the first to ask a question about Damai

Community Reviews

Showing 1-30
4.06  · 
Rating details
 ·  271 ratings  ·  24 reviews


More filters
 | 
Sort order
Ririn
Jan 16, 2014 rated it really liked it
Ceritera I : Damai - Saidatul Safaa

Dibaca pada 22- 23 April 2014

4 bintang

Comel. Nas yang kalut. Pertama kali menjejak kaki ke luar negara. Demi untuk menyiapkan tesisnya, Nas sanggup berkelana bersendirian di bumi Turki, yang pernah menjadi pusat pemerintahan Empayar Uthmaniah yang menguasai 2/3 daripada dunia.

Dan sini juga la dia bertambah kalut bila hatinya terpaut pada 'Yusuf Islam muda' yang berlesung pipit. Dan lebih kalut bila rupanya dia tak seperti yang diharapkan. Hatinya rawan bila me
...more
kuzzeen
Apr 01, 2015 rated it really liked it
Shelves: i-owned, read-2015
26.5.2015

Gigih menyelongka lemari hitam putih untuk menjayakan projek Jejak Kasih Andriyana. Akhirnya semua cebisan2 kisah Andriyana berjaya ku temui biarpun sususannya lintang pukang. Bermula dengan Hati Andriyana....Yang Jauh Di Pulau.....Dapur Mak Cik Raja..... hinggalah kepada 'induk'nya Tanah Andriyana. Ternyata lengkapkah sudah kisah kewujudan Tanah Andriyana Resort. Dan aku tidak terkejut sekiranya suatu hari nanti penulis akan menerbitkan siri kompilasi untuk kisah Andriyana ini. Aku tun
...more
 Kak Zie
Sep 28, 2016 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Piya Pyar Piyan.
Piyan Pyar Piya.

Mudah sangat jadi hakim dan jatuhkan hukuman. Akhirnya, diri sendiri yang tersipu-sipu malu. :D
heril azwan
Aug 12, 2018 rated it really liked it
DAMAI (3 CERITERA DALAM SEBUAH)

Ceritera I : Damai - Saidatul Saffa

Demi melengkapkan kajian thesisnya mengenai sejarah Khalifah Uthmaniyah, Naseema aka Nas ke Istanbul, Turki. Pertemuan pertama dengan Sadiq yang membantunya ketika di lapangan terbang, dan membawa kepada bibit pertemuan seterusnya, seolah2 mereka tertakdir untuk bersama. Namun, tatkala mengetahui hakikat sebenar, mampukah Nas menerima tentuan takdir?

Kisah pengembaraan di Istanbul, menelusuri sosio-budaya dan tempat-tempat menanari
...more
Azizah
Jan 10, 2013 rated it it was amazing
Resensi: Mac, 2011

Judul: Tiga Ceritera dalam Sebuah Damai
Penulis: Saidatul Saffaa, Noor Suraya, Syud
Penerbit: Jemari Seni Publishing
Harga: RM21.50 / RM24.50
M/S: 592
Cetakan 1 - April 2010
ISBN 978-967-5118-40-1

Blurb:

Ceritera I
Damai - Saidatul Saffaa

"Kamu orang mana?"
"Malaysia." Sekarang ni musim sejuk, tetapi dia rasa...panas.
"Panas ke?"
'Pakcik' muda ni boleh baca hati orang?
Kemudian...
Telinga sayup-sayup mendengar. Mata cuba fokus.
Baju tu... topi tu...sesusuk tubuh itu.
Ya Allah... apa yang terben
...more
Along Norhamira
Cerita I : Damai ; Saidatul Saffa

One thing that i learn from the story is, who us nak judge orang dalam beragama. Siapa kita? Kita tak boleh nak judge orang ni baik orang ni jahat, orang ni terpesong akidah ke apa. Sebab kita tak berdiri pun dalam surrounding diorang. Maybe the situations yang diorang hadap hari2 tulah yang merencanakan character diorang. and kita belum tentu mampu pun menjadi so called islamik yang kita rasa kita sekarang ni kalo kita pun sama berada dalam circle diorang. KAn?

T
...more
Afifah.
Apr 17, 2012 rated it it was amazing
Tiga ceritera dalam sebuah Damai.

Jujurnya, ketiga- tiga novelis dalam Damai ialah novelis kesukaan saya. Dan Damai ternyata tidak mengecewakan saya.

Kata saya;

Damai- Saidatul Saffaa.
Membaca kisah Damai ini membuatkan saya semakin menanam impian untuk melihat sendiri binaan tinggalan di Turki. Mengisahkan tentang Naseema yang terbang ke Turki untuk menyiapkan tesis dan tersuka, terjatuh hati dengan lelaki pertama yang menegur beliau, iaitu Sadiq. Namun, Naseema cuba untuk mengelakkan perasaan beli
...more
Cik Pah
Jun 12, 2014 rated it really liked it
Ceritera 1 - 3*
Ceritera 2 - 5*
Ceritera 3 - 3*
Gobokairina
Aug 25, 2010 rated it it was amazing
Shelves: favorites, koleksi-ga
Ceritera I: Damai [Saidatul Saffa:]

Kisah yang berlatar belakangkan bumi Turki ini agak menarik. Kombinasi antara pengembaraan dan percintaan serta disulamkan dengan sejarah yang terperinci boleh menarik minat para pembaca.

Naseema [Nas:] terbang ke Turki untuk menyiapkan tesisnya. Seharusnya apabila tiba di sana dia akan dijemput oleh keluarga Pakcik Fateh tetapi lain pula yang jadi. Dia harus ke rumah Pakcik Fateh dengan sendirinya. Haru! Nak menangis dibuatnya bila dia yang memang tak tahu lang
...more
Don ツ
Sep 08, 2013 rated it it was amazing
Buka buku ini sebab mencari karya Syud. Addicted to her writing after reading Baju Melayu Hijau Serindit. Sori~ Tengok review orang lain ek.

Langit...Tetap Biru. Best and sweet.
Nickynisa
Jun 06, 2016 rated it really liked it
Ceritera 3: Langit... Tetap Biru ~ Syud

satu lagi karya Syud. tak sia sia gigih cari dan baca novel Syud. i really enjoyed it. as usual, karya Syud sampai ke hati.
azian2575
Oct 20, 2011 rated it really liked it
Ceritera 1: Damai (Saidatul Saffaa)
Naseema & Sadiq (Sadiq Segaraga, hehe, teringat citer P. Ramlee '3 Abdul')

"Islam itu maksudnya sejahtera. Islam itu cahaya. Islam itu bukan sekadar solat, puasa, zakat dan jihad. Islam itu cara kita makan, tidur. Bahkan Islam itu juga cara kita berjalan, bercakap. Islam itu mencari ilmu dan mengamalkan ilmu itu. Islam itu juga kehakiman, negara dan juga politik. Islam itu hidup kita sendiri. Daripada dalam diri kita hinggalah apa yang ada di sekeliling kita
...more
Fira
Aug 21, 2013 rated it it was amazing
Baru habis menyelami kisah Naseema (Nas) dan Sadiq lelaki berbangsa Turki yg termakan dengan dakyah Kamal Ataturk membuatkan airmataku menitis. ciss punya kisah :'( mentang2la aku pun pernah rasa rindu yg serupa itu. haha.

sekarang mahu sambung kisah Piyan pula. harap2 aku tak nangis lg... hik3 :p

Dah tamat selami, dalami kisah Naseema-Sadiq, Suffiah-Sophian, dan Zahrah-Fikri! love the all stories! sangat2!

DAMAI —— kisah naseema-sadiq buatkan aku nangis sampai kering airmata! haha. iyalah, aku pe
...more
Khairunnisa Ranam
3 stories in a book. Saya suuuuuuuuuuka kisah Syud. Suka yang teramat sangat! Rasa sampai nak melompat keriangan bila baca novel ni. Tapi sayangnya, ending of this story a bit mengecewakan sekeping hatiku... Choiya! Berdrama la pulak aku ni. But seriously! I really really really really really (to the power of infinity) think that the author should elaborate further! Saya faham sangat apa yang author tu rasa. Ini mesti kes da malas nak sambung pastu main cincai2 je habiskan cerita tu. Cite dia ta ...more
Fatini Zulkifli
Feb 04, 2016 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Buku dalam kategori "Pinjam dengan kawan." Tak payah beli. Baik pinjam sahaja.

Cerita pertama: Boleh la. Watak Nas keanak-anakan padahal dia dah 20 lebih. Macam a teenager who dreams of Prince Charming would come and ask her for a marriage. Jenis layan perasaan dan lemah lutut bila jumpa laki hot. Ish.

Cerita kedua: Suka! Walaupun cerita kedua paling panjang. Pelajar perempuan STPM (anak orang kaya) yang jatuh hati dengan lelaki penjual ikan kat pasar. Rare-kan? Biasa novel watak lelaki mesti ana
...more
Furaiah
Oct 02, 2010 rated it really liked it
Yang jauh di Pulau adalah terbaik.
W. N. Izzaty
May 31, 2017 rated it it was amazing
Shelves: jemari-seni, pnm
#29#2017

done reading Damai (3 Ceritera)

* disclaimer: i read this book thru PNM, and i could only find 2 stories instead of 3. so, this review is mainly for the 2 books.

Ceritera 1: Damai by Saidatul Saffaa

never read her novel before. tapi serius, i love this story. mengisahkan tentang Nas who is travelling to Turki, untuk menyiapkan tesisnya bertajuk Turki Uthmaniyah. di sana, dia terjumpa dengan Sadiq. of course, jalan cinta mereka tidak mudah, sepertimana proses mencari damai itu. walaupun ni c
...more
Ayda Razak
Mar 24, 2018 rated it liked it
Shelves: malaysian-malay
Ceritera 1: Damai oleh Saidatul Saffaa
3/5
Cerita tentang Nas berjumpa Sadiq warga Turki di kota bersejarah tersebut

Ceritera 2: Yang Jauh di Pulau oleh Noor Suraya
1/5
Tak mampu nak habiskan sebab ayat meleret-leret sangat. Berhenti kat muka surat 271

Ceritera 3: Langit...Tetap Biru oleh Syud
5/5
Cerita tentang Zahra dan Fikri setelah Fikri putus tunang dengan kawan sekolej Zahra, Hana
Barukisu (Balqis)
Jul 29, 2010 rated it really liked it
Recommended to Barukisu by: Sa Salim
Sekejap sahaja sudah habis. Selalau lambat benar. Mungkin kerana ceritanya pendek-pendek. Makanya perasaan tidak tergantung dari mula sampai akhir. Entah bersyukur atau apa dengan kehadiran buku ini. Sekurang-kurang meringankan sedikit kepala yang dihenyak fakta bertubi-tubi sebelumnya. Okay, enough meleret, terus aja pada ulasannya. Ulasan suka hati.

Damai.

Cerita ini mengada-ngada. Sebab dari mula sampai akhir Naseema asyik berperang dengan perasaannya sahaja. Okay, okay. Itu normal untuk orang
...more
Intan  Musa
May 30, 2012 rated it it was amazing
Damai
Naseema pergi ke Turki untuk buat research terang sejarah khalifah Islam. Di situ dia jumpa Sadiq, seorang yang jauh dari harapannya untuk jadi khalifah dalam hidupnya. Namun hatinya sentiasa berdebar tiap kali bertemu. Tapi sesungguhnya Tuhan telah menentukan semuanya untuk dirinya tatkala dia berserah seluruhnya. Sadiq datang menghulur tulip ungu untuk dirinya bersama dirinya yang telah berubah.
Yang jauh di pulau
Ainnur Suffiah Syuhada (Piyah) telah jatuh hati pada Sophan Sophian (Abang Pi
...more
Aimi ND
Oct 29, 2010 rated it it was amazing
I like this book! friggin so much!

the 3 ceritera is filling! hahaha overacted me =D

- Langit tetap biru is sweet! like always, it is chronology of its radius. i like syud all the time. like the secretive essence =D

- Damai is soothing! i was thinking, how if i was Naseema. surviving all the way at the overseas. but, look at the content. it's meaningful, my dear.

- Yang jauh di pulau. heheh this is also nice! i wonder how many piyah can we find these days. i wish myself like her. not judge people by
...more
asnzue
May 06, 2012 rated it it was amazing
tiga cerita dalam sebauh damai... juga tiga kombinasi penulis yg saya sangat suka.... sangat best.. :)
Izzati  Hashim
Langit tetap biru-Shud.
Emma Kartina
rated it really liked it
Jun 24, 2018
Zananis Ali
rated it it was amazing
Aug 11, 2012
yuhanis khalida
rated it it was amazing
Apr 06, 2014
Illina Ishak
rated it liked it
Aug 05, 2011
Ain
rated it liked it
Apr 12, 2012
Ctriko
rated it liked it
Apr 08, 2016
Sufiyyah Zulkifli
rated it really liked it
Nov 25, 2012
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Kebun Mimpi
  • Untuk Awak Teja Aulia
  • Lazuardi
  • Gurindam Jiwa
  • Nyanyian Hati
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Si Mangkuk Tingkat
  • Nah, Untuk Awak!
  • Jauh
  • Seteguh Fayqa
See similar books…