Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Versus” as Want to Read:
Versus
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Versus

by
4.52  ·  Rating details ·  1,945 ratings  ·  118 reviews
I


“Please, Minn. Bukak tingkap bilik you.”
“Huh?”
“I’m freezing right outside your window. On the roof.”Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.
You what?”"
No kidding. Please...” balas Ashraff Omar.
Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni.
"Enough of your tricks, AO.”
“Minn, I’m dead serious.”
Ashraff Omar berdiri di atas bum
...more
Paperback, 432 pages
Published April 2010 by Jemari Seni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Versus, please sign up.

Be the first to ask a question about Versus

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Hajar
Feb 17, 2013 rated it it was amazing
Shelves: koleksi-peribadi
The hardest battle is when you're against yourself - Ashraff Omar

Setelah 2 tahun buku ni tersimpan elok dalam rak buku saya, akhirnya tergerak juga hati nak koyakkan plastik dan baca kembali Versus ni. :)

Kalau anda mengharapkan cerita yang manis bergula untuk Versus, lupakan sajalah niat anda itu. Sebab Versus ni mengajak kita merenung dan muhasabah diri untuk jadi individu yang lebih baik. Kekadang rasa macam masuk kelas tazkirah setiap pagi Jumaat pulak masa membaca Versus ni. Alhamdulillah. :
...more
Zairaidah Abu Hassan
Sep 10, 2018 rated it it was amazing
Shelves: collection
Sungguh… untuk berubah itu bukan mudah. Nak cuba untuk meletakkan gerabak hidup di atas landasan al-Quran dan Sunnah itu memang payah. Tapi perlu yakin yang Allah tengok usaha, bukan natijah.

Point taken.

Kali ini penulis membawa isu macamana nak jadi baik. Macamana AO dan Minn menyelusuri hidup ke arah yang lebih bermakna dan diredhai Allah. Terpaksa meninggalkan dunia skateboard yang dah menjadi sebahagian hidup mereka. Siapa yang dah banyak membaca buku-buku Hlovate sebelum ni mesti dah tahu ma
...more
Ririn
Jul 14, 2010 rated it it was amazing
Reread : 26 - 29 May 2014

Pembacaan buat kali kedua selepas tempoh 4 tahun membuka semula mata dan hati ini. Dulu, dah nampak apa yang dia nak sampaikan, tapi mungkin kesan tu tak mendalam sangat. Sebab baca Versus ni back-to-back selepas Rooftop Rant (yang masih kekal sebagai my most favorite Malay novel). Yang saya nampak masa tu, Versus lebih ke arah hubungan 'cinta' Minn dan AO, so for me it was not as 'powerful' as Rooftop Rant. Memang bias betul...hehe. So bila berkesempatan untuk buat rere
...more
Gobokairina
Aug 25, 2010 rated it really liked it
Shelves: favorites, koleksi-ga
Kemunculan karya garapan Hlovate ini memang dinantikan. Apatah lagi sebelum ini Ked’s Story [Pelangi:] tidak begitu melekat dalam hatiku. Jadi harapan pada novel ini memang terlalu besar. Aku ingin penulis ini mengembalikan ‘rasa’ itu padaku dan ya, aku sudah dapat rentaknya semula. Terima kasih.

Versus itu bermaksud bertentangan, berlawanan. Sejajar dengan maksudnya novel ini membawa kita merasai apa yang akan berlaku bila kita melawan kebiasaan kita. Apa yang akan anda lakukan apabila anda haru
...more
Abrar Shafie
Oct 10, 2012 rated it really liked it
ketika kawan-kawan sibuk mempromosi Hlovate, saya masih mengatakan Faisal Tehrani tetap di hati. tetapi tertanya-tanya juga, hebat sangatkah novel ini?
maka atas dasar ingin tahu, pembacaan saya bermula, itu pun pinjam buku kawan.
sejak itu saya respek habis pada Hlovate dan mula mengenal karya-karyanya yang lain. namun, bagi saya ini adalah antara karyanya yang terbaik berbanding novel-novelnya yang lain. mungkin ada yang mengatakan contengan jalanan lebih menarik. entah. mungkin. tetapi kudrat u
...more
Cik Aini
Aug 12, 2010 rated it liked it
Walaupun tulisan hlovate selalu bercampur aduk bahasa inggeris dengan bahasa Melayu, saya masih membacanya. Walaupun tulisan hlovate, sentiasa berkisar plot yang sama - lelaki perempuan - belajar di luar negara - kahwin awal - saya masih membacanya. Kerana tulisan hlovate, banyak menyentuh bab agama. Kali ni Versus, saya kira acuan agamanya makin bertambah.

Ada quote saya suka, semua orang nak jadi baik, tapi definisi baik itu macam mana? Apabila buat apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang
...more
Aina Dayana Hilmi
Aug 26, 2010 rated it liked it
Sekali lagi dengan gaya tersendiri Hlovate menyampaikan mesej dakwahnya secara langsung dan tidak langsung. Masih lagi berkisarkan remaja yang energetic dan aktif. Kali ini remaja yang minat pada sukan skate.

Bukan 'zaman' saya lagi untuk membaca dengan gaya bahasa Hlovate bahasanya sama seperti buku-buku beliau terdahulu. Santai. Mungkin ada yang tidak suka apabila penulis mencampuradukkan bahasa inggeris dan bahasa melayu tetapi ya, Hlovate mempunyai peminat yang ramai!

Ceritanya berkisar meng
...more
 Kak Zie
Jan 08, 2018 rated it it was amazing
Shelves: koleksi-peribadi
Mana yang baik. ambil. Mana yang salah, betulkan.

Begitulah sepatutnya.

......

Akhirnya, habis sudah novel solo Hlovate yang aku baca. Tinggal nak baca novel kompilasi tu je lagi.
Inche Gabbana
Jan 17, 2018 rated it really liked it
Bismillah.

Saya sudah lama mendengar tentang karya Hlovate, tetapi tidak pernah berpeluang untuk membacanya sendiri. Akhirnya seseorang menghadiahkan saya dengan Versus dan saya tidak punya alasan lagi untuk tidak membacanya.

Sudah tentu saya mempunya high expectation dengan penulisan Hlovate kerana puji-muji yang melambung tinggi seringkali dilontarkan kepadanya. But I'm going to be honest with my review and hopefully, Hlovate's die-hard-fans won't turn into monsters. Haha.

I'm a perfectionist, ja
...more
Wan Izzaz
Feb 09, 2017 rated it it was amazing
Super best!!.Novel yg membawa seseorang ke arah pemikiran yg positif..Kadang2 penghijrahan itu membuat seseorang lebih sedar tentang islam,nk kenal lebih mendalam tentang islam di 'tempat' orang lain..Ayat2 kat dlm novel ni mmg kasi sentap lah.Membaca novel ini,automatik membuatkan kita dapat ilmu tentang hukum hakam islam..So,aku kasi 5☆
Haagen Dazs
May 09, 2010 rated it really liked it
Shelves: moje-kniha
Turning point.. Semua orang mahu jadi baik, tapi bukan mudah nak jadi baik... Tinggalkan perkara-perkara yang pernah jadi darah daging.. Perit, memang perit, but it's worth it.. Dari tepi jalanan, menuju ke jalan tuhan. Content tak berat, kadang-kadang terasa yang konflik dalam diri sendiri tu terpotret dalam tulisan pengarang. Dalam masa yang sama, pengarang cuba cater konflik tersebeut dengan remedy yang sangat ajaib; quranic verses n hadith.
Nurul Amirah
Oct 02, 2011 rated it it was amazing
Bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba
Bukan mudah nak jadi baik
Nak tinggal mende yg kita rase norm masyarakat.
Yang dah campur aduk antara adat budaya atau agama.
Islam itu datang dalam keadaan asing,maka beruntung lah kpd sesiapa yg asing
Islam itu addin.the way of life.masuk la ke dalam islam secara keseluruhannya.
Sesungguhnya aku berlindung dengan Mu ya Tuhanku.
Baca buku ni walau beribu kali tetap feeling sama.
Khairunnisa Ranam
OMG OMG OMG! I fell in love with this book's hero like big time la okey~! Yes! His name's Ashraff Omar. Uh huh. Ashraff Omar ye. Bukan Ashraf Sinclair. Bukan juga Zulkifly Omar pembahas 4PM. Ashraff Omar!!! Kekeke! (; ♥♥♥

P/s: Zee kata dia turn off bila nampak bnyk sgt word AO dalam buku ni LOL!!
Ida
Apr 06, 2013 rated it really liked it
Versus.... Minn Edina dan Ashraff Omar AO.
Cerita yang amat berkesan. Definisi BAIK berbeza dari pelbagai sudut. Baca dan kutip ilmu yang dikongsi oleh penulis buat kita pembaca.

Superb and meninggalkan seribu rasa sebaik habis naskah ini.
Ain
Apr 12, 2012 rated it it was amazing
Shelves: jemari-seni


drmuslimah.blogspot.com


Tajuk buku : Versus
Penulis : Hlovate
Keluaran : Jemari Seni
Halaman : 432 m/s


Ulasan Ain Sabrina :

Kisah versus ada sangkut-paut dengan kisah ked’s story dala kombinasi novel Pelangi. Kisah Versus membawa watak utama Minn ( adik kepada Ked dalam Ked’s Story) . Dari awal kisah menceritakan bagaimana pengorbanan Minn untuk melupakan minatnya dalam skaters setelah diwasiatkan oleh atuknya. Kerana urusan kolej , Minn dipertemukan dengan Asyraf Omar yang lebih ingin dikenali sebag
...more
Akma Hayati
Dec 26, 2012 rated it it was amazing
Recommended to Akma Hayati by: Nurain Mohd Sharifuddin
Full five stars. This is The BEST book of Hlovate I have read so far (Contengan Jalanan, TUNAS, Aa+Bb, Rooftop Rant)

Bacalah jika anda memang benar2 ingin berubah! Thank love to Nurain Mohd Sharifuddin for recommended this to me because she also thought this is the best Hlovate book ever.

Versus. Struggle. Against yourself. Against your desire. Nak jadi betul2 'baik' tu susah bila bertentangan dengan nafsu kita.
Sebab tu nafsu mesti ditundukkan!
Hati mesti dibersihkan!
Fikiran mesti dijernihkan!
Iman
...more
kuzzeen
Aug 19, 2013 rated it really liked it
Shelves: read-2013, i-owned
Tergedik-gedik mencari Versus setelah membaca Ked's story dalam Pelangi. Bila dah dapat, lama jugak terperam di rak. Rasa mcm x sanggup nak mengharungi dunia skating sekali lagi. Jargon skaters agak menakutkan.....

Thanks god! Versus lebih santai daripada Ked's Story. Kurang sikit keurbanannya....

Perjalanan mengubah diri untuk menjadi 'baik' diplotkan seadanya. Walaupun titik tolak adalah kerana sebuah wasiat (Minn) dan seorang gadis (AO). Tapi di tengah cerita, pengarang bijak memberi kesedaran
...more
Suhailah Iskandar
Nov 04, 2014 rated it it was amazing
Shelves: finito
AO & Ed'Sassin = Ashraff Omar & Minn Edina.. Its worth reading sambil timba ilmu.. Bukan senang nak jadi baik. i agree. like Sun said to Minn about improvements, lets say we have to take tt seriously. Marriage is like somewhat Hlovate love to quote: live well or live hell. This novel is awesome.
Once again Hlovate, thank you for sharing your knowledge through this fictional character. Me being married for 10 years, once was also part of this skating scene back in those days 1998-2003, ha
...more
Kamaliah
Apr 07, 2013 rated it it was amazing
Shelves: my-collection
Siriyesly... This author is really sumthing... The way of writing is similar to the previous book that i read n yet different. I'm siriyesly hooked!!! Klu tak fikir periuk nasi, kompom i wont stop reading!!!! To have a brother like Ked - AWESOME!!! To have a sister like Che'e - ENTERTAINING. To have a friend like Jasmin - TRANQUILIZING. To have a husband like AO - DEFINITELY A BLESSING... This book is deep n fulfilling in every aspect. How it fullfills, definitely has to find out by reading it. ...more
Hidayah Bani
Feb 09, 2011 rated it it was amazing
amazing..buku yang sangat menarik,jalan cerita yang pada saya bukanlah direka-reka,tetapi bagaikan pernah berlaku,apa yang saya suka mengenai penulis buku ini ialah beliau tidak mengOverkan watak2 dalam novel beliau dan watak2 dalam novel beliau adalah seperti pembaca juga,jadinya beliau lebih membuatkan pembaca berada dalam situasi di dalam novel berbanding berangan berada di dalam novel.uhu.
Emma
Nov 10, 2012 rated it it was amazing
Buku yang membuat saya lebih mahu mengenali Al-Quran dgn lebih mendalam. Hlovate never failed me. Cara berdakwah yg sgt baik kerana xperlu watsk yang dtg dr lulusan al-azhar atau ustaz ustazah... A must read to all
FITRI YANA
Jun 03, 2015 rated it it was amazing
Shelves: owned
Cant say no when it comes to Hlovate's book. Never fails to impress me ~ to wow me. This author always come with something in her writings. Banyak pengisian ~ banyak pengajaran yg diceritakan. And on top of that ~ cara penyampaian cerita dia begitu terkesan dalam hati. Kudos Hlovate.
yaya hassan
Nov 15, 2010 rated it it was amazing
the book that changed my perception towards life. made me reviewed about the exact level of relationship that i've made with Allah the Almighty. i agreed with the author that to make changes ain't easy. the first battle that we have to fight is ourself.
Aliesha Kirana
May 31, 2012 rated it really liked it
Buat pertama kalinya, aku cuba menghadam novel karya Hlovate yang sudah lama menjadi sebutan dan pujaan ramai pembaca. reading with high expectation dan minda terbuka, buatkan aku tercari-cari di mana kekuatan Hlovate hingga penulis ini memberi kesan kepada ramai pihak.

Kisah bermula dengan watak Minn Edina yang bertemu dengan AO, skater boy yang menganggap Minn itu kolot dan bergaya ustazah, bagi menjayakan satu projek di mana Minn bertindak sbgai mentor.

apa yang AO tidak tahu adalah, Minn itu s
...more
Madam Lola
May 24, 2013 rated it really liked it
http://limauasam.blogspot.com/2014/01...

Menghabiskan buku ini dalam masa Lebih kurang.... 5 hari mungkin... Huhuhuhu.... Betul kata cik soleh, ML dalam fasa méngenal Hlovate. Mendekati Isi hati seorg bergelar Hlovate. Kenapa ML suka Hlovate? Sesetengah org Ada mengatakan, cerita ya Lebih kurang sama je... Iya ker? Hadoi... X perasan pulak ML. X perlah.. Kita ni kan manusia. Normallah Kalo kita suka benda yg berbeza.

Hemm... Kisah Bagaimana Minn Edina dan Ashraff Omar (AO) merubah hidup mereka unt
...more
CekMoNSter
Versus by Hlovate, loaned from Syak@Sharktail.

Hmm...Dulu masa beli buku Pelangi, suka sangat baca Ked`s story. Cerita cool, laidback pasal a guy yang terjatuh suka dengan a lady. Tak yah citer panjang-panjang sebab tu citer sedih.haha...joking~Bacalah baru tahu.

Sekarang dah dapat hold buku Versus. Tajuk dah buat tergambar skate, deck, budak clans dan lagu indie.Tup..tup..Sekali bace, penuh dengan quotes dari buku-buku Harun Yahya, translation hadis, dan macam-macam lagi ayat yang inspire kita un
...more
Ernie Amira
Dec 16, 2012 rated it it was amazing
Shelves: jemari-seni
Semua manusia masih ada peluang untuk berubah, you know. Belum terlambat kalau nak berubah pun, selagi Allah belum ambik balik nyawa yang dibagi-pinjam tu. And indeed, changing for good ain't a crime.

"You'll never reach perfection because there's always room for improvement. Yet, along the way to perfection you'll learn to get better." [page 228]

Versus buat aku rasa.. teruknya aku. Selalu rasa apa yang Minn rasa masa kat Cerakah tu. AO pulak lahai jatuh hati aku. Dan, dan, kawen awal tu bukan sa
...more
Plainqoma
Apr 16, 2011 rated it it was amazing
Shelves: favorites
this is awe inspiration. turning point untuk menjadi lebih baik. perubahan dalam hidup. Hlovate mungkin menyebarkan Islam dan dakwah dgn caranya yg t'sendiri. dgn menulis. sgt2 jatuh hati dgn buku ni. mmg favourite, the must have. byk benda yg dpt dipraktikkan utk kebaikan b'sama. lepas baca buku ni, wrote something kat my blog.

http://rhynqoma.blogspot.com/2011/03/...

you can read it, just click it. this is what i feel at the current time. i'm still on my own journey, perjalanan mencari tuhan.
...more
Akhanusyana
Feb 26, 2013 rated it it was amazing
Shelves: myfav
Kesimpulannya, saya suka cerita ini. Reason? Ceritanya real, and somehow related to my own life. Well, cerita adalah cerita...boleh diolah mengikut perasa, but the main point "Versus" tu really hooked me from the beginning until the end. Perjuangan menjadi baik, perjuangan for versus. Banyak pengajaran dan pembelajaran dari kisah ini. For who I was, for who I am, and for whoever I will be. Thank you for these.
cheryna27
Jun 09, 2013 rated it it was ok
Not my favourite. Ada beberapa perkara yg ditelagahkan dalam minda. Mungkin ini hasil karya yg agak kurang matang berbanding yg lain.Bukan sebab skateboard. Tp cara penulisan. Ada masanya rasa seperti ini "tulisan template Hlovate" - idea asas yg sama dgn tema yg berlainan. Apapunn....bolehlah. Tak cukup lg utk mentarbiyah minda. Byk dibebel melalui penulisan saja rasanya. Ikhlas, saya peminat tulisan Hlovate tp nukilan ini sedikit mengganggu persepsi.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
http://neugarciniacambogiablog.com/hl12/ 1 3 Dec 25, 2016 10:49PM  
  • Pelangi
  • Jaja & Din
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Sweet Sour
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Bicara Hati
  • Tautan Hati
  • Hatiku Di Harajuku
  • Denyut Kasih Medik
  • Nyanyian Hati
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“You'll never reach perfection because there's always room for improvement. Yet get along the way to perfection, you'll learn to get better.” 162 likes
“Sama juga kalau untuk contoh lelaki. Kalau baca Al - Quran hari-hari, tapi main bola nampak kepala lutut,tak cukup balik lagi.Atau kalau solat lima waktu sehari semalam tapi pegang tangan anak dara orang bukan mahram sesuka hati, tu belum cukup baik lagi.” 140 likes
More quotes…