Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Di Mana Terangnya Bulan” as Want to Read:
Di Mana Terangnya Bulan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Di Mana Terangnya Bulan

4.02  ·  Rating details ·  53 Ratings  ·  11 Reviews

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Di Mana Terangnya Bulan, please sign up.

Be the first to ask a question about Di Mana Terangnya Bulan

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
heril azwan
Sep 13, 2016 rated it really liked it
sebuah kisah remaja yang begitu sarat dengan pelbagai pengajaran, tapi disampaikan secara santai oleh penulis. walau pun banyak watak dalam buku ini, banyak sub plot yang kemudiannya digabungkan menjadi satu di bawah lantai takdir, namun olahan penulis begitu tersusun.

mungkin, kerana ini novel remaja so ia agak santai.

menarik untuk di baca sebenarnya. sedikit sebanyak, mengingatkan karya tere liye, rembulan tenggelam di wajahnya - mengungkapkan tema sebab akibat seperti cerita ini juga.
Welma La'anda
Feb 01, 2010 rated it liked it
Selesai lagi sebuah buku fiksyen. Seingat saya pada tahun lepas, saya seolah-olah pernah berazam untuk mengurangkan membaca buku fiksyen tetapi nampaknya sejak awal Januari 2010 lagi, saya sudah sibuk bergelumang dengan buku-buku jenis ini. Namun begitu, saya kira saya akan lebih bersifat selektif dalam membeli buku fiksyen pada tahun ini. Mungkinkah?

Salah satu buku fiksyen yang memasuki senarai perlu beli saya pada tahun 2010 ialah buku Di mana Terangnya Bulan. Saya bukanlah pembaca setia penul
...more
Noor Hanis
Nov 14, 2015 rated it it was amazing
Buku ketiga Bahruddin Bekri yang saya telah baca tidak kurang hebatnya berbanding buku-buku sebelumnya. Cuma kali ini penuh konflik dan saya sendiri kadang-kadang pening dengan Kamarul, watak utama dalam novel ini. Sedangkan hidupnya yang penuh masalah bukan saya.

Dipendekkan cerita, Kamarul ini orang dari Negeri Sembilan yang menuntut di KMT, Kolej Melayu Tinggi di Sarawak. Pelbagai masalah menimpanya sebaik sahaja berada di rantau orang. Dari satu masalah bersangkut lagi dengan masalah yang la
...more
Yazlina Saduri
Feb 16, 2017 rated it really liked it
simple and sweet. Kolej di Samarahan yang mewajibkan pelajarnya menggunakan Bahasa Melayu Tinggi BMT. Staff kolej yang mengugut pelajar jika tak beli pakej dan join business MLM di bawah dia. Staff kolej yang mahu lepaskan maklumat senarai pensyarah hanya jika pelajar berlakon berebutkan dia dan buat suaminya jealous. Seorang lelaki berjiwa lembut yang selalu nampak kebaikan orang saja. Easy leisure reading.
Maira
May 02, 2014 rated it really liked it
Shelves: malay-books
Dulu, saya ada cuba untuk membaca buku ni. Tapi waktu itu, saya hanya meminjam buku ini daripada perpustakaan sekolah. Memandangkan masa tidak menyebelahi saya waktu itu, saya tidak sempat menghabiskan buku ini.
Sekarang, memandangkan buku ni ada dalam tangan, saya akhirnya dapat menghabiskannya. Jujur saya katakan, buku ini sangat menghiburkan. Pengajaran yang saya dapat sangat berharga nilainya. Watak-wataknya juga tidak kurang hebatnya. Saya juga suka akan gaya penulisan En. Bahruddin Bekri.
...more
Nanadhoi
May 07, 2016 rated it really liked it
Dari dulu memang gemar baca karya Bahruddin Bekri. Sebab unsur lawak yang selamba dan falsafah hidup yang diselitkan. Baca karya beliau buat aku terfikir, dan kadang tergelak kecil sendiri. Penulisan yang menarik hati.

Watak utama dalam cerita ni banyak betul masalah dia, lepas tu dia sentiasa cuba membantu walaupun dia sendiri ada masalah besar dalam ikhtiar nak bayar yuran pengajian. Sampai bertambah-tambah masalah dia. Aku pulak yang runsing. Masalah dengan Teng An Ni lah, Alexander The Great
...more
Jamilah Norddin
Jul 11, 2012 rated it really liked it
Sudah lama melihat buku ini. Tidak pernah terlintas untuk membeli saat melihat muka depan buku ini. Menggunakan baucar, buku itu saya miliki, dan selepas baca muka pertama terus mahu membaca sampai habis. Walaupun ada baris-baris yang buatkan saya senyum, saya tidak dapat tersenyum hingga akhir kala membaca buku ini. Apa pun saya dapat jawapan di mana terangnya bulan saat bacaan ditamatkan." Terangnya bulan letaknya di ... (carilah jawapannya)
Nor Azzah
Sep 08, 2013 rated it really liked it
Shelves: zamri-norazzah
Tertarik dengan penulisan pengarang ini selepas membaca Lelaki Berkasut Merah. Tarikan pertama bila membaca tentang Bahasa Melayu Tinggi lwn Bahasa Melayu Rendah. Saya fikir perjuangan BMT akan berterusan, namun pelbagai konflik selepas itu telah menyebabkan bicara tentang BMT hilang.
Namun buku ini tetap menarik tetapi kaitan ceritanya dengan judul buku ini sukar difahami.
Nin Fazren
Feb 24, 2013 rated it liked it
Aku syak Selamat hero dalam buku ni sebab dia je gangster yang lawak dan buat aku gelak. kakaka. Gigih jugak aku nak faham, di mana terangnya bulan dan aku tutup buku dengan senyuman. Bulan akan sentiasa terang selagi kau tak pernah berputus asa dan sentiasa cari jalan.
Nurul Yazis
Apr 17, 2013 rated it really liked it
I do love the stories from Bahruddin Bekri :D Tak pernah menghampakan saya :D
Wanny
rated it really liked it
Feb 03, 2012
Hazmi Al-Wafi
rated it really liked it
Jun 21, 2015
Melo
rated it really liked it
Dec 04, 2010
Affina Dalilahanny
rated it really liked it
Feb 11, 2017
Idu Chang
rated it liked it
May 11, 2011
Fata Morgana
rated it it was amazing
Oct 23, 2012
Ainul Husna
rated it liked it
May 23, 2012
Muhammad Faez
Mar 10, 2011 rated it liked it
Fiksyen yang penuh humor dan santai.Dijodohkan dengan buku ini oleh saudara Arep.
MakcikVogue
rated it it was ok
Jul 14, 2010
Aqielah Uzihan
rated it really liked it
Dec 04, 2013
Pandora
rated it really liked it
Sep 28, 2012
Mardhiah
rated it it was amazing
Oct 06, 2011
Naz_ Zarin
rated it really liked it
Jul 01, 2016
~rahmah~
rated it it was amazing
Jun 23, 2013
Hafizah
rated it liked it
Apr 19, 2013
Star Elda
rated it liked it
Oct 23, 2012
Nurliza
rated it it was amazing
Sep 06, 2014
Byull
rated it it was amazing
May 28, 2016
Lolliepop
rated it really liked it
Sep 15, 2010
Saalanizam
rated it liked it
May 27, 2011
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
“dunia ini seperli laut. engkau boleh tenggelam, engkau boleh timbul. tetapi engkau tak boleh selama-lamanya timbul dan enakau tak boleh selama-lamanya tenggelam. jadi engkau harus tahu berenang ke daratan” 5 likes
“ikhlas adalah apabila kau tidak mengharapkan balasan.” 4 likes
More quotes…