Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Задочни репортажи за България” as Want to Read:
Задочни репортажи за България
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Задочни репортажи за България

4.64  ·  Rating details ·  513 ratings  ·  47 reviews
За какво всъщност става дума в тази книга?

Става дума за хора, които са предали комунистическите си идеали и под железния благослов на сталинската десница, в името на висши партийни повели и утопично бъдеще, лишават от елементарни права други хора, множат себеподобни, ограждат се с лакеи и копои, гаврят се с националния дух и го покваряват, рушат националната икономика и об
...more
Paperback, 780 pages
Published 2005 by Гутенберг (first published 1981)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

Be the first to ask a question about Задочни репортажи за България

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.64  · 
Rating details
 ·  513 ratings  ·  47 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Задочни репортажи за България
Metodi Markov
Има книги, които те грабват и не те оставят на мира. Тази далеч не е такава...

Но в нея има много истини и най-важното поне за мен е, че в нея има отговори на въпроси, които ме вълнуват от малък.

Защо България беше такава, защо е това, което е в момента и дори какво бъдеще я очаква?

Защо част от българите са нечестни дори спрямо себе си?

Защо повечето българи имат по едно дете или нямат въобще?

Това е книгата, която препоръчвам на всеки мислещ българин и се надявам заедно да можем да променим пон
...more
Slavo Ingilizov
Mar 24, 2010 rated it it was amazing
Според мен тази книга трябва да се изучава в училище.

Нарежда се в топ 3 на любимите ми български книги. Не знам дали е защото темата за българския комунизъм по принцип ми е интересна, или защото Георги Марков дава един поглед, който е несравним с всички коментари, които съм изчел по адрес на тази система.

Истината е, че дори до днес, масовото население в България не може да разбере защо 45 години комунизъм не са били добро нещо. Истината е, че изкарването на насъщния и това да живеем добре на мом
...more
Петър Стойков
Малко от нас са живели по времето на социализма в България – а тия, които сме живели, не сме видели кой-знае колко и то само от последните му години, когато вече се разпадаше по всички фронтове.

„Задочни репортажи за България“ е книга, която Георги Марков, един от най-известните писатели тогава, пише след като, неочаквано за всички, бяга от България. Тя не е роман, нито сборник с разкази – съдържа просто кратки описания на различни елементи от българската социалистическа действителност, на живот
...more
Теодор Панов
Jan 12, 2021 rated it it was amazing
Доста интересни и любопитни неща понаучих от тази книга. По принцип не проявявам особено голям интерес към книги за комунизма и всичко от онзи период ми е някак далечно и дистанцирано, но тази книга успя силно да ми прикове вниманието.

Георги Марков е направил една безкомпромисна дисекция на тогавашното общество и живот. Интересно ми беше да прочета за жизнения му път и най-вече за нещата, свързани с писателската му кариера и дейност. Излага на показ и доста любопитни подробности за ролята на вла
...more
Диляна Георгиева
Когато видях двата тома с над 1000 страници, и през ум не ми мина, че могат да ме въвлекат така във водовъртежа си и да бъдат прочетени толкова бързо. Като човек, който няма как да има спомен от онова време, репортажите на Марков ми съживиха една неподозирана картина.
Разбира се, за обективност и дума не може да става. Неизменно си задаваш въпроса какъв точно е бил неговият статут и каква част от истината спестява, но това всъщност няма значение. Георги Марков и неговите репортажи са прецедент в
...more
Gluharche
Jun 01, 2020 rated it it was amazing
Не бих желала да идеализирам Георги Марков, но безспорно той е един от най-великите умове, познати на българската история.
Тези есета успяват да пресъздадат толкова детайлно жестоките "епизоди" от социалистическия режим, че е трудно за преглъщане. Липсата на свободна воля, на свободен избор, на индивидуалност, е толкова огромна, че белязва поколения, които осакатява културно, идейно и личностно.
Тази книга ТРЯБВА да бъде наложена за изучаване в българските училища.
...more
Peio
Feb 21, 2010 rated it it was amazing
Задължителна. Една от книгите, които трябва да се изучава в часовете по история.
Branimir
Nov 02, 2011 rated it it was amazing
Shelves: favorites
В няколко различни ревюта бях видял препоръки тази книга да се изучава в училище. Подкрепям ги напълно!

Роден съм по времето на комунизма, но съм живял съзнателно след началото на промените. За мен винаги е било интересно да науча повече за историята на България и, особено, тази в 20ти век, която директно въздейства на случващото се днес. И, макар да има много материали за това, много малко са безпристрастни.

Подходих към тази книга с недоверие към автентичността, понеже личността на Марков, с огл
...more
Nelly Jekova
Dec 10, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Ако през вековете хората са чувствували необходимост от съществуването на Бог, Цар, водач, в наше време много хора чувствуваха небходимостта от Враг.

Спомних си за кой ли път известната фраза на член на Политбюро по адрес на бившата монархия:
"Поне дворци да ни бяха оставили! А те - кокошкарници!"


Но за "Софийското море" съжалих.


...more
Vel
Nov 17, 2013 rated it it was amazing
Не са много българските книги, които дават ясен и точен отрязък на времето, за което са написани. За годините на социализъм тук обаче със сигурност това са единствено Задочните репортажи, рисуващи ни невеселия свят на посредственост, блюдолизство, подозрение и пошлост. А освен това са и първокласна литература. Марков е платил с живота си за тези портрети; най-малкото, което ние може да сторим е да ги прочетем. И да помним.
Ilia Markov
Oct 13, 2009 rated it it was amazing
Чета я вече от много време и много бавно - просто защото ми доставя огромно удоволствие да я разгръщам само тогава, когато имам нужда от нея. Стрхотна книга!
Zornitza Hristozova
Apr 08, 2014 rated it it was amazing
Образите изплуват чудовищни, а вече недетското ми съзнание има своите отговори. Потресаващо четиво, завладяващ език на автора! Горещо!
Vasil Kolev
Книга, която всеки трябва да прочете.
Maya
Jan 11, 2015 rated it it was amazing
An excellent book! Must-read for anyone who has lived in a socialist totalitarian regime or has not and thus, wants to understand those times looking behind the official ideological statements.
Borislav Stefanov
Aug 28, 2014 rated it it was amazing
Тази книга би трябвало да се преподава в училищата. В наше време, прекалено много хора се поддават на сантиментални спомени за това, колко хубаво е било в годините на Комунизма - включително и хора, които никога не са живели в тези години.

Георги Марков има уникална гледна точка, като човек, живял сред най-висшите партийни и държавни кръгове през 60-те и същевременно, оставащ си външен за системата. В "Репортажите", той пресъздава случки от живота на най-разнообразни хора - от строители и работни
...more
Boriana Todorova
Nov 23, 2013 rated it it was amazing
Тази книга прибави няколко много съществени парченца към пъзела на комунизма в моите представи. Бях на 13 години когато падна комунистическия режим в България, после започнах да разбирам малко по малко мизерията на онова време - битовата бедност навсякъде около нас, и фалшивото говорене. Ужасно е, че промиването на мозъчетата ни беше доста успешно, започваше от приемането ни за чавдарчета. Помните ли синята връзка ? А червената ?
Репортажите на Георги Марков обаче, ми разкриха факта че не всички
...more
Nayden Kostov
Aug 12, 2016 rated it it was amazing
Един от най-точните анализи на бита и душевността на българина, и най-вече на упадъка, настъпил след 9 септември 1944 г. Толкова точни наблюдения, по нищо не отстъпващи на Иван Хаджийски.
Nikolay Pavlov
Jun 21, 2015 rated it it was amazing
Една истинска антропология на социалистическа България
Marina Dimitrova
Sep 15, 2016 rated it really liked it
Ясен детски спомен: Разглеждам снимките от кутиите на роднини и непрекъснато ги питам "Ама как така са черно-бели, света черно-бял ли е бил тогава?". Колкото и пъти да ми казваха, че всичко е било цветно и наистина е било така и е нямало телевизор и какви ли не други неща, които приемах за даденост, някак не можах напълно да им повярвам. Тези картинки бяха сякаш от друг, паралелен на нашия, свят, в който колите са по-"квадратни", прическите и дрехите са много специфични и всички шишета са стъкле ...more
Kalin
Mar 22, 2014 rated it it was amazing
Без съмнение това е книгата, която дава най-точна картина върху време, обвито от мъгла. Георги Марков не крие чувствителната си натура и по този начин предразполага читателя да му се довери и да го приеме за абсолютно достоверен източник.

Книгата обхваща основно периода до 1969 година и дава изключително ценна и подробна гледна точка към онова време. На места се усеща личното угорчение на Марков, но то е смесено със здрав реализъм. Запознава ни с реални лица, част от които са били част от медийно
...more
Joredos
Oct 24, 2012 rated it it was amazing
Shelves: commusm
Изключителна четиво!Толкова прецизно е описано безличното лице на комунизма.Със всичките му уродливости и потвърждаването на поговорката "Рибата се вмирисва откъм главата". Отговорих си на много вътрешни въпроси.Толкова истини и явни тайни без никаква жълтина,все едно сме забравили,че това може да бъде описано в литературен стил. ...more
Borislav
Feb 17, 2016 rated it it was amazing
Една книга с разкази написани с осезаема авторска болка и непримиримост към един строй превърнал България в това, което е била преди 10-и и след тази дата. Дори и не всичко да е било 100% вярно, разказите са повече от покъртителни. А стилът на Георги Марков като писател е просто омайващ.
Georgi
Sep 03, 2010 rated it it was amazing
Изумявам се, когато виждам мои връстници да се захласват по "Татовото време", очевидно на база митове и легенди от близките им. Книгата се чете много бързо и е задължително четиво за всеки, който не приема безкритично носталгичните истории за периода 1944-1989. ...more
Valantin
Jan 25, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Иска ми се да кажа: "Бях там. Видях. Живях." Марков не е жесток, той е дълбоко наранен, огорчен и омерзен.
Думите му са чистата истина. И отвъд нея.
...more
Vasko Genev
Aug 01, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Георги Марков наистина има дар слово. Репортажите му са най-четимите и интелигетно написани текстове, които описват ситуацията в България по време на т.нар. социалистически строй.

Понеделник вечер. Денят за партийнополитическа просвета. В живота на почти всеки български гражданин върви дълга сива нишка от понеделнишки вечери. Дълга, защото това са наистина най-дългите часове през седмицата. Сива, защото човек едва ли може да си спомни разликата между една понеделнишка вечер и друга понеделнишка в
...more
Hristo Stoev
Dec 09, 2020 rated it it was amazing
Трябва да се прочете
Kiril
"През цялото време, докато аз бях директор, не съм направил нито една крачка, без ТЕ да ми кажат, не съм отронил нито една дума, без ТЕ да ми я кажат, не съм извършил нищичко, без ТЕ да ми го кажат... АЗ БЯХ ТЕ!" Той произнася последните думи почти с вик, заковава се на място и остава така няколко дълги секунди, за да подчертае значението на казаното. След това разперва ръце с обърнати към небето длани и почти като в "Многострадална Геновева" казва: "Защо тогава ме снеха? ... Защо? Защо?"

Прекрас
...more
Jeff
Jun 29, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
I read this book shortly after returning from a wonderful visit to Bulgaria. Markov is an obvious Bulgarian legend and even through translation you can see he is a wonderful writer. This book was everything I was hoping it would be in giving me an inside look into life in Bulgaria during communist times. I recommend this book to anyone looking to learn about Bulgaria's communist history from somebody who saw it from a front row seat. ...more
Lora Kostova
Oct 23, 2016 rated it it was amazing
Невероятна книга, която според мен всеки българин трябва да прочете, особено тези от нас, имащи късмета да са се родили и израстнали след времето, което Георги Марков описва. Книгата е до голяма степен автобиографична, но разказва за изключително богат спектър на ситуации и преживявания на автора по време на комунизма.
Martin Monov
Sep 13, 2013 rated it it was amazing
Изключително въздействаща. Би била полезна на всеки българин. Трябва да се прочете, а дори и да се изучава в училище. Всички негативни процеси, които протичат в обществото ни през последните 25 години са пряк резултат от режима преди това, като всъщност са започнали още тогава. За съжаление, не оставам обнадежден за бъдещето на България.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Хайка за вълци
 • Осъдени души
 • A Ballad for Georg Henig
 • Железният светилник
 • Тютюн
 • Глина
 • Диви разкази
 • Време разделно
 • Бай Ганьо
 • Yugoslavia: Peace, War, and Dissolution
 • Български хроники, том 2 (Български хроники, #2)
 • 18% Gray
 • Аз още броя дните
 • Natural Novel
 • Летопис на смутното време
 • Калуня-каля
 • Zorba the Greek
 • Arch of Triumph: A Novel of a Man Without a Country
See similar books…
62 followers
Georgi Ivanov Markov (Bulgarian: Георги Иванов Марков; March 1, 1929 – September 11, 1978) was a Bulgarian dissident writer.

Markov originally worked as a novelist and playwright in his native country, then governed by a communist regime under chairman Todor Zhivkov, until his defection from Bulgaria in 1969. After relocating to the West, he worked as a broadcaster and journalist for the BBC World
...more

Related Articles

Happy Women's History Month! One of the undisputedly good things about modern scholarship is that women’s history is finally getting its due....
114 likes · 20 comments
“Малко картини по света са ме вълнували така, както ме разтърсваха онези пролетни лунни нощи край София, когато играта на природата невинно ни внушаваше, че планината е повече от планина, че градът е повече от град и че може би ние бяхме повече от неспокойни млади хора. Това бяха нощи на природно обещание за друг свят и друг живот.” 14 likes
“...най-здравият съюз на този свят е този между бездарниците. Те са тези, които в условията на всеки тоталитарен режим успяват да изкопаят по някакъв гьол, съответстващ на техните размери, в който се мъчат да натикат и умъртвят онези, които са родени, за да кръстосват океаните.” 4 likes
More quotes…