Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sprakeloos” as Want to Read:
Sprakeloos
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sprakeloos (De Wase trilogie #3)

4.04  ·  Rating details ·  2,284 Ratings  ·  136 Reviews
Na een beroerte raakt een amateuractrice en de moeder van de schrijver haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat te communiceren met wie haar lief is.

Al in zijn recent verschenen essaybundel Schermutseling schreef Tom Lanoye over haar. Maar hij was nog lang niet klaar met zijn verhaal. Pas in Sprakeloos maakt hij de hele ba
...more
Hardcover, 360 pages
Published September 25th 2009 by Prometheus (first published 2009)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sprakeloos, please sign up.

Be the first to ask a question about Sprakeloos

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Laurence
Sep 29, 2016 rated it it was amazing
Mijn kennismaking met Tom Lanoye en wat voor een. Ik hou van zijn schrijfstijl, de overdaad en de taalvirtuositeit want zoals hij zelf schrijft ‘minder is niet meer, minder ís minder’. Het is genieten van alle details en de over elkaar buitelende woorden.
Ik hou van zijn beschrijving van zijn moeder (en vader uiteraard) en andere personages uit zijn jeugd. Hoe hij zijn moeder schetst met haar grote kantjes maar ook met haar kleine kantjes. Hoe hij het schrijnende van haar aftakeling beschrijft -
...more
Laura
Apr 09, 2016 rated it really liked it
Shelves: favorites
Een briesende Lanoye met het schuim op de lippen. Hij maakt van zijn hometown Sint-Niklaas een Trojaanse vlakte met 'mastodonten' en vult onbestaande zeeën met 'eskaders'. Naast het feit dat de verteltrant (om nog maar van de locaties en personages te zwijgen) zeer herkenbaar is voor Waaslanders, ook een aangename Multatuliaans uitweidende stijl. Zonder overdrijven een taalmonument. En dan hebben we het nog niet eens over de buitengewone karakterisering van zijn moeder gehad.
Chiari
Mar 30, 2016 rated it it was ok
Als ik het niet voor school moest lezen, had ik het boek weggelegd na 50 bladzijdes. Lanoye wilt te gesophisticeerd overkomen in zijn taalgebruik, met zinnen tot 11 regels als gevolg. (niet overdreven, heb het nageteld) Ook zijn woordenschat is me net iets te bombastisch.
Daarbovenop kwam de moeder over als een theatraal wicht dat de grens tussen realiteit en fictie niet meer kent. Chapeau aan Lanoye dat hij haar dagelijks toneel kon uithouden, ik daarentegen word er misselijk van.
Eens het boek v
...more
Stéphane Vande Ginste
Dec 26, 2013 rated it really liked it
Wat is dit een mooi boek... Triest en soms ook grappig, ontroerend, heel sterk. Bij het lange inleidende hoofdstuk vraag je je eerst af waar de auteur naartoe wil, maar je snapt het des te beter: zijn schroom om aan dit verhaal te beginnen: het verhaal over je eigen moeder, hoe ze helemaal aftakelt, haar spraak verliest en sterft... Wat een moeilijke opgave is dat...
Lanoye vertelt niet alleen over zijn excentrieke moeder (wat een karakter had die vrouw!), maar ook over zijn zachtaardige vader, R
...more
Jan
Apr 03, 2011 rated it really liked it
Zelden heb ik een dergelijke roman gelezen. Wat een stortvloed van woorden. Het is een boek dat me afwisselend irriteerde, in lachen deed uitbarsten en diep ontroerde. Wat een liefdesverklaring van de auteur aan zijn overleden moeder. Een uiterst flamboyante, onuitstaanbare vrouw, van wie je wel moest houden maar waarmee je niet kon samenleven. Arme vader.
Als je het boek gaat lezen, zet even door om het eerste deel 'Hij' door te komen. Het is wel even wennen aan de overdonderende stijl van Lanoy
...more
Leo
Dec 02, 2014 rated it it was amazing
Shelves: gelezen-in-2014
Zo af en toe heb je een boek dat je omver blaast van schoonheid, dit is er zo een. Wat een prachtig boek schreef Lanoye over zijn moeder, kwa woordkeuze, taal, zinsopbouw, hoe hij het vertelt, fantastisch.
Karel
Oct 26, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: adapted, own, favorites, 2017
Opnieuw een geweldig autobiografisch werk van Tom Lanoye... Waar Kartonnen dozen hartverscheurend is in zijn eenvoud, schuwt hij in Sprakeloos allesbehalve de grootsheid en uitweiding. Het is bijna voelbaar hoe hij de stroom aan woorden die in hem opkomen om de aftakeling van zijn moeder te beschrijven niet snel genoeg kan neerpennen. Het associatieve aaneenrijgen van herinneringen en anekdotes zorgt voor een schijnbaar ongestructureerde maar niettemin ontzettend heldere roman. Lanoye is een sch ...more
Marc Keymeulen
Jul 15, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
"... Je kon niet eens meer vermoeden of ze tegen je zweeg uit koppigheid of uit wanhoop. Ze zweeg zoals een sneeuwlandschap zwijgt of een opgezet hert. Omdat het niet anders kan." P326

Grand Cru Lanoye, die me af en toe aan LPBoon deed denken, in dit hoogstpersoonlijk familierelaas, afscheid van een moeder. Dé Moeder. Zijn moeder.
Gerbrand Dunnewind
May 29, 2017 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: fiction-nl
De schrijver heeft geworsteld met het schrijven van dit verhaal over zijn moeder na haar overlijden. Pas na de dood van zijn vader kon hij het. En hoe!

Na de dood van Lanoye’s moeder had er in de krant een artikeltje gestaan dat hij dit boek zou schrijven. Zijn vader zou hem hier nog vaak aan herinneren de twee jaren die hij langer leefde dan zijn vrouw:

“’Ik weet dat ik het niet mag vragen, manneke, maar hoe is het nu toch gesteld met dat boek van u?’
Hij rekende op mij voor niets minder dan een k
...more
Martijn Van Duivenboden
Jul 31, 2010 rated it really liked it
Recommends it for: Familymen
Shelves: dutch, classics, illness
Tom Lanoye schrijft niet omdat hij er een aardige boterham mee verdient. Hij schrijft simpelweg omdat hij niets anders kan. En daarom schrijft hij boeken als het roffelen van de trom met een constant ritme waardoor je ingespannen blijft lezen. In Sprakeloos doet hij dat op zijn best. Zijn observaties van zijn moeder die ten onder gaat aan beroertes zijn onvoorstelbaar uitgebreid en van de triestigheid opwekkend. Lanoye doet dat met een weergaloze woordenschat zonder toe te geven aan de koude ess ...more
Simen
Feb 11, 2017 rated it it was amazing
Ronduit prachtige roman! Spitsvondig en beeldschoon geschreven. Sprakeloos is van begin tot einde genieten van een ogenschijnlijk onuitputtelijke bron van zowel geestige als intrieste anekdotes.
Laura
Oct 08, 2015 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: dutch-canon, school
Zo puur, zo mooi, zo echt, zo goed. Wauw.

Ik begon zonder grote verwachtingen het boek te lezen - omdat ik het gekozen had uit een lange lijst boeken voor mijn moderne leestlijst Nederlands - maar nu ben ik er zeker van dat ik de juiste keuze gemaakt heb. Lanoye heeft de kracht om een ongelofelijk echt en rauw werk neer te pennen, onverbloemd. Het toont niet enkel de mooie kanten van het leven, zelfs niet van zijn eigen ouders of zichzelf, maar hij laat zien waar het op neer komt.
Het lijkt missc
...more
Paul
Nov 11, 2014 rated it it was amazing
Lanoye slaagt er andermaal in om de Vlaamse ziel tot op het bot te fileren. Zijn moeder, hoe uniek ook, staat model voor die duizenden Vlaamse moeders. Verschillende rollen, zelfde functie. Andere functies, zelfde rol. Idem dito voor de vaders. Misschien zijn de rollen omgekeerd. Of wat evenrediger verdeeld. Maar ze zijn uiteindelijk niet anders. Ze zijn wat ze zijn. Van ons. Met onze volksculturele identiteit.
Bij de lectuur dacht ik voortdurend aan mijn ouders. De parallellen die voor de hand l
...more
Vic Van
Jun 15, 2013 rated it really liked it
This book is a tribute to the author's late mother rather than an actual biography. It combines flashbacks about her life as a fairly unique flamboyant amateur actress, mother, and butcher's wife with reports on her physical decline (and that of his father), which started with the loss of her capacity to communicate verbally due to aphasia.
What I admire in Tom Lanoye is his striking use of humour. He succeeds in making the whole tale even more gripping and emotional by focusing regularly on the
...more
Irene
Jan 20, 2013 rated it it was ok
Had veel goesting dit boek te lezen. En er zijn maar erg weinig boeken die ik wegleg. Zeker eens ik al de 236 gepasseerd ben. Het raakte me nergens. Of in ieder geval niet genoeg om niet te denken: nu weet ik het wel. De vrouw heeft afasie, ja, kut, maar waar ontstijgt je verhaal het individuele leed? Sorry Tom, niet gelukt.
Rudy
Oct 06, 2015 rated it really liked it
Wat een ode van Lanoye! Aan zijn moeder, en aan de taal van zijn moeder. Ik weet niet of het komt doordat ik de voorstelling al had gezien, maar ik hoorde de schrijver voortrazen, amper de tijd nemend om naar adem te happen, in een trance bijkans. Lang geleden dat een boek mij tot diep in de nacht heeft gevoerd.
Betty
Sep 07, 2011 rated it it was ok
Shelves: gelezen-in-2011
Goed gedaan, maar toch niet mijn smaak. Het is wel moeilijk om uit te leggen waarom het me niet aanspreekt. De opeenstapeling van metaforen? Het te dicht op de feiten? De heel aanwezige schrijver waarover we toch niet veel te weten komen? en daarom toch op twee benen hinkend, want over wie gaat het nu?
Paul Harding
Jan 12, 2015 rated it liked it
Er zitten prachtige verhalende en beschouwende fragmenten in het boek. En soms is het heel herkenbaar, en is het leuk om onder woorden te zien staan, wat zelf je gevoelens waren in gelijkaardige situaties. Maar uiteindelijk vond ik het toch wat te langdradig. Het laatste deel was meer dan de moeite waard, maar ik heb op mijn tanden moeten bijten om doorheen de te langdradige inleiding te raken.
Jolinde
Dec 24, 2012 rated it it was ok


Nee, zeker niet 'mijn' boek. Die onophoudelijke stortvloed van woorden dendert maar door. Ik mis de rust. Soms ronduit irritant bij eindeloze ego-overpeinzingen. Ben maar bladzijden gaan overslaan want rond graag een boek af...beetje dwangmatige gewoonte..;)
Pauwels Chantal
Mar 15, 2015 rated it really liked it
Het laat me 'sprakeloos' achter. In het begin is het even wennen maar al vlug laat het je niet meer los. Zijn woordenschat, zijn vermogen je mee te nemen in zijn verdriet en diepste emoties, zijn liefde voor zijn moeder, het treuren en het onvermogen te helpen. Subliem!
AnneliesUitGent
Jul 20, 2012 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Definite must-read. Wow. However, I'm pretty sure this book won't ever be able to be translated in English, which is a little sad that only this 'few' people (Dutch) will be able to read it. SO GOOD!
Inge Vermeire
Aug 06, 2011 rated it it was amazing
Shelves: moederboeken
Ik vond het een heel aangrijpend boek.
Sam Roelants
Jul 04, 2015 rated it liked it
An honest and intimate book by a hopelessly pretentious writer. Enjoyed it none the less.
Luc
Apr 15, 2011 rated it really liked it
Een prachtig boek van een begenadigd schrijver. Indringende herinneringen aan zijn vader en moeder. Een worsteling met het eigen verleden...
Marleenmoris
Feb 08, 2016 rated it it was amazing
Bitter en schrijnend. En zo mooi geschreven!
Sandra
Aug 15, 2017 rated it it was amazing
Eerste boek dat ik las van Tom Lanoye en er zullen er wellicht nog volgen. De folkloristische verhaaltjes van buren en dorpsgenoten maakten dit boek wat kleurrijker en tegelijkertijd ook herkenbaar. Ik vond dit boek een mooie, oprechte ode aan zijn moeder.
Annelies Rogge
May 11, 2017 rated it it was amazing
Het eerste deel is wat doorbijten maar daarna... Wow! Voltreffer! Hartverscheurend, hilarisch en bloedmooi ♥
Benedicte Denys
Feb 28, 2017 rated it really liked it
mooi!
Cristel Verhaegen
Aug 18, 2017 rated it it was amazing
ontroerend relaas over hoe cynisch het lot kan toeslaan. Ik had ook het genoegen Lanoye zijn theatervoorstelling rond het boek te zien: sterk, respect!
Katia Devos
Jul 07, 2017 rated it really liked it
de relatie tussen moeder en kind met humor, iedereen zal hier wel kenmerken vinden met zijn Eigen relatie met zijn/haar moeder
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Netherlands & Fla...: This topic has been closed to new comments. Ended - Group Read #2 : Sprakeloos by Tom Lanoye 15 55 Apr 13, 2012 11:48PM  
 • Godenslaap
 • Mevrouw Verona daalt de heuvel af
 • Post voor mevrouw Bromley
 • Het verdriet van België
 • Tonio: een requiemroman
 • Massa
 • War and Turpentine
 • Lijmen / Het Been
 • Grip
 • Geheime kamers
 • Tirza
 • Slaap!
 • Tonguecat
 • Chapel Road
 • Het smelt
 • Wij en ik
 • Pier en oceaan
 • Post mortem
316188
Tom Emiel Gerardine Aloïs Lanoye is een Vlaamse schrijver.

Tom Lanoye in de Nederlandstalige Wikipedia

Tom Lanoye in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

Tom Lanoye bij "Schrijversgewijs"


Tom Lanoye is a Belgian novelist and poet who lives and works in Antwerp (Belgium) and Cape Town (South Africa). He gained widespread popularity in the early 1980s as part of the new generation of you
...more
More about Tom Lanoye...

Other Books in the Series

De Wase trilogie (3 books)
 • Een slagerszoon met een brilletje
 • Kartonnen dozen

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Niets is veilig, alles is bruikbaar, de verdraaiingen in zijn memorie, de verzinsels uit zijn buurt, de roddels uit zijn krant, en op den duur lijkt alles maar gebeurd te zijn omdat het hem prima stof oplevert, zelfs de dood van zijn eigen moeder. Wie schrijft is een gier.” 3 likes
“Nooit meer zwijgen,
Altijd schrijven.
Nooit meer sprakeloos,
BEGIN”
3 likes
More quotes…