Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Jendela Menghadap Jalan” as Want to Read:
Jendela Menghadap Jalan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Jendela Menghadap Jalan

3.47  ·  Rating details ·  32 Ratings  ·  4 Reviews
Dari jendela terkuak yang menghadap jalan,
Lili mengaut beribu pengalaman
yang menerjah dari luar.

Juga menghadam makna hidup
dari isi rumah yang penuh sejarah.
Cerita datuk yang teguh memaut tradisi,
kisah nenek yang mengembara
mengutip kematangan usia;
semuanya mencantumkan keinginan Lili
untuk mengetahui falsafah di sebalik jendela itu.

MENELITI naskhah Jendela Menghadap Jalan, t
...more
Paperback, 283 pages
Published 2009 by Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
kuzzeen
Feb 28, 2017 rated it liked it
Sesuatu yang melucukan apabila si anak dan si ibu menggunakan naskah yang sama untuk dikaji bagi tujuan pengajian. Sorang untuk KOMSAS. Sorang lagi untuk buat assignment.....

Tapi, memang x melucukan bila aku tersangkut dengan assignment based on naskah ini bila tetiba gatal tengok nota si abang.......

Huhuhu
Exavidreader
Jan 01, 2013 marked it as buku-melayu-cerita
Saya membaca sehingga bab keempat tapi hala tuju cerita saya masih kurang pasti. Pada hemat saya, permulaan jalan ceritanya agak lembab. Oleh itu, saya akan tangguhkan membacanya apabila saya mempunyai masa yang lebih lapang kerana buat masa ini, ceritanya tidak cukup menarik untuk saya teruskan. Membaca buku ini tidak sesuai untuk menghilangkan rasa penat dan bosan bekerja.
Nurliyana
Jul 25, 2015 rated it liked it
Pada permulaan cerita, aku dah rasa pelik dengan watak utama. Lili ni karakternya macam mana sebenarnya? Dia ni bukan remaja biasa rupanya. Okey, dia pandai, baca buku non fiction, mahir bahasa mandarin, Thailand, Jepun dan latin, serta tahu main instrument castanets.
Apapun aku suka humor si Lili ni. Boleh makan dalam.

Ada dua benda yang buat aku bengang dalam cerita ni.
Pertama, sikap datuk dan nenek Lili yang enggan bercerita kisah di sebalik jendela menghadap jalan. Cucu korang tu pandai, apa
...more
SK CintaZeni
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Hadfyna
rated it it was amazing
Feb 11, 2016
Dian
rated it liked it
Dec 27, 2013
Najibah Bakar
rated it liked it
Aug 10, 2009
Idham
rated it liked it
Jan 29, 2015
Faris Danial
rated it really liked it
Jun 06, 2018
Ain
rated it did not like it
Apr 04, 2016
cikyah75
rated it really liked it
Jul 12, 2010
Leesya Nazman
rated it really liked it
May 16, 2018
Lyanne
rated it did not like it
May 06, 2017
Muhd Muzammil
rated it really liked it
Nov 02, 2017
Effa kaki aksara
rated it liked it
Oct 02, 2017
Farah Nadia
rated it liked it
Nov 16, 2016
Muhammad Afif
rated it it was amazing
Mar 20, 2017
Hani
rated it liked it
Jan 31, 2011
Audrey Kang
rated it liked it
Dec 25, 2016
HondakiYusuki
rated it it was ok
Jan 24, 2016
Lullabies
rated it it was amazing
Apr 17, 2015
Rozy Latip
rated it liked it
Dec 22, 2010
Tan Rou
rated it liked it
Jan 27, 2018
Stsggs
rated it did not like it
Apr 14, 2018
Bahasa
rated it really liked it
Aug 13, 2010
fandytaher
rated it liked it
Aug 11, 2009
Ammar Haziq
rated it it was amazing
Jan 23, 2015
Batrisyia
rated it it was amazing
Apr 16, 2018
Chua Xuan
rated it it was amazing
Jan 12, 2016
Sabtu Sak
rated it it was amazing
Oct 04, 2013
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
25 followers
Dilahirkan di Hospital Queen Elizabeth dan dibesarkan di Kota Kinabalu, Sabah. Anak sulung daripada tiga orang adik-beradik, suka melancong dan membaca. Pada tahun 2006 menang tempat pertama peraduan mengarang cerpen sempena kempen Budi Bahasa Budaya Kita anjuran Kekwa, pada tahun 2008 menang Hadiah Sastera Sabah 2006/2007, kategori novel remaja menerusi novel Gadis Adikara dan pada tahun 2009 men ...more