Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pelangi” as Want to Read:
Pelangi
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pelangi

by
4.24  ·  Rating details ·  1,013 Ratings  ·  54 Reviews
Tiga ceritera berwarna-warni dalam sebuah Pelangi...

Ceritera I

PELANGI – SYUD

Iman bukan pelangi awak. Iman cuma Iman.
Iman tak cantik macam pelangi...
Tapi,
Iman tetap ada kat sini walau pelangi dah pergi...

Menjadi anak yatim piatu pada usia muda bukannya bermakna Iman Aisyah tidak berani hidup sendiri apalagi berdikari. Cuma kalau tiba-tiba ada yang melamar, apa salahnya kala
...more
630 pages
Published August 2009 by Jemari Seni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pelangi, please sign up.

Be the first to ask a question about Pelangi

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Gobokairina
Aug 25, 2010 rated it really liked it
Shelves: koleksi-ga
Ceritera I
Pelangi – Syud

Cerpen pertama yang menggunakan tajuk cover. Pelangi cerita yang simple. Tapi ada terselit juga unsur-unsur yang aku rasa macam nak campak je watak si jahat tu hahaha Memang aku dah terlebih emosi la ;P

Cerita tentang anak yatim yang sudah terbiasa sendiri; Iman Aisyah. Iman menguruskan segala-galanya tanpa bantuan orang lain. Tidak inginkan simpati atau pun meminta-minta dari sesiapa. Keadaan ini banyak membantunya berdikari namun sayang sikapnya ini tidak begitu membant
...more
Kamaliah
Mar 29, 2013 rated it really liked it
Shelves: my-collection
Pelangi - Kisah Iman n Usamah. This is the second book of Syud that I read. I like her way of writing. Santai n not too complicated. Iman, seorang anak yatim yang sentiasa berdikari. Usamah, a guy with a dark past. Suka pandang pertama oleh ibu Usamah terhadap Iman memulakan sesi perkenalan antara Usamah dgn Iman dan suka pada karipap hasil air tangan Iman menyebabkan Usamah nekad menerima Iman. Sesi suai kenal yg sweet sehingga ke jinjang pelamin. Tiba2 dtg Syaz mengganggu kedamaian rumah tangg ...more
cheryna27
Jul 11, 2013 rated it really liked it
Buku ini adalah yg terakhir sekali aku baca, hasil dari karya Hlovate. Ini juga bacaan buku ke-4 hasil karya Noor Suraya dan pertama utk Syud.

Jadi tak hairanlah jika tulisan Hlovate dan Noor Suraya lebih sebati dgn diri berbanding dgn tulisan Syud. Lebih lancar pembacaan aku dgn gaya bahasa Hlovate dan bunga2 dari Noor Suraya.

Sebab itu jugalah bila baca Ked's Story aku terus dapat kaitkan dengan Versus. Begitu juga Rumah Kecil di Hujung Padang dengan Surat Ungu Untuk Nuha. Cerita Syud aku tak pa
...more
Plainqoma
Sep 17, 2011 rated it really liked it
Ceritera 1 - Syud

cerita tentang Usamah n Iman. berkahwin bkn kerana cinta, tapi sbb hati t'gerak nk ad komitmen. p'jalanan hidup asyik ad kebetulan. kat mana ad usamah kat situ ad iman. decide kahwin, muncul org ketiga, huru-hara sekejap..n happy ending. very simple story yet very amusing. first time baca penulis ni punya novel, not bad..nice storyline.

Ceritera 2 - Hlovate

Ked's story. i wonder how that name sounds very familiar. no doubt lah sbb ad kena mengena dgn Versus. Hlovate never fail to
...more
kuzzeen
Jul 08, 2013 rated it really liked it
Shelves: read-2013, i-owned
I : PELANGI - Syud

Nukilan ke2 Syud selepas Baju Melayu Hijau Serindit yang aku baca. DAN, aku sukakan Pelangi more than BMHS.

II : Ked's Story - Hlovate

Macam buku panduan "hows to scate 204" cuma ada selitan kisah Ked + Nawal. Anyway, hlovate tetap memikat as its always do.

III : Rumah Kecih di Ujung Padang - Noor Suraya

Tersuluh dengan watak Nabil dalam Surat Ungu Untuk Nuha. Walaupun hanya mini novel, tapi aku sukakan ia lebih dari SUUN. Kepolosan Duha, sesalan Mubin dan kecekalan Haikal terasa d
...more
Aina Shukri
Jun 16, 2015 rated it really liked it
Ceritera I- Pelangi

A smile that drove my heart to the knees. -Usamah Razif

A story that melts my heart. I call it Syud's Effect.
Along Norhamira
Cerita I : Pelangi; Syud

Cerita marriage without love. Bukan arrange marriage. They just try n error je. Ada konflik skit sebab ade disturbing from the ex. But finally, they manage to protect the relationship.

Cerita II : Ked's Story ; Hlovate

Dah lama tak berchenta dengan karya Hlovate. So baca cerita ni rasa cam fresh je. Macam balik ke zaman ribe ribena dlu2.haha

Ni cerita pasal Ked. Abang si Minn dalam Versus. Abang Ipar si AO. AO dlu2 tu kan watak yang aku admire jgak. Tapi tak ingat dah pun s
...more
Nickynisa
Sep 05, 2013 rated it really liked it
i read Ked's story years ago. rated 4* for Ked's story

baru start baca karya Syud recently and i picked up this book. dah berhabuk. Pelangi is different from Vignette & BMSH. totally different. i prefer Vignette & BMSH.
Suraya (thesuraya)
Jan 09, 2015 rated it it was amazing
8 years later and still a fav
Zuhayra
Dec 31, 2011 rated it liked it
Saye beli novel sbb just nk bace yg Hlovate punye citer je..sambungan kisah Ked n Nawal ade dlm novel Versus! dh ade novel versus cume dlm proses nk bace..
Ain
Jul 31, 2012 rated it really liked it
Shelves: jemari-seni
Tajuk buku : Pelangi
Penulis : Syud , Hlovate , Noor Suraya
Keluaran : Jemari Seni
Halaman : 630 m/s


Ulasan Ain Sabrina :

Ada 3 kisah dalam novel pelangi.

Ciretera I : Pelangi karya dari Syud.

Kisahnya mudah. Perkenalan Iman Aisyah dan Usamah Razif juga mudah. Perkenalan yang sekejap sudah menoktahkan kasih antara mereka. Pertemuan Mama Usamah Razif dengan Iman Aisyah di suatu kenduri tahlil membuahkan idea buat Mama Usamah untuk menyatukan Iman dengan anak lelakinya. Siapa sangka , Usamah cepat sahaja
...more
Akhanusyana
Feb 26, 2013 rated it liked it
okay for 1st story
<3 Ked Flop's (officially HLovate fan)
skipped the third
Fishdy alfi
May 24, 2010 rated it really liked it
suka giler cerita Hlovate dlm ni. berkali2 bace pun still nak baca lg...
Nur
Jul 24, 2012 rated it really liked it
to be honest, i only read pelangi that is written by SYUD.
Zairaidah Abu Hassan
Dec 17, 2017 rated it really liked it
syud punya karya semua best2...
buat aku tersenyum sorang2...

iman dan usamah... how sweet...
Icyy
Aug 02, 2018 rated it it was amazing
how can i read this book?
Nurul Afiqah
Mar 22, 2017 rated it really liked it
Pelangi is my favourite among all three. Unexpected marriage, simple but sweet kind of love between Usamah and Iman. Makes me daydreaming...
Inn Auni
Jan 26, 2017 rated it it was amazing
Shelves: romance, b-melayu
CERITA I - PELANGI

Sinopsis cerita yang memakai judul muka depan, Pelangi, memang tak memberi justice sungguh pada isinya. Bunyi macam budak lepasan SPM yang tiba-tiba kehilangan kedua orang tua dan terpaksa menerima lamaran jejaka sekampung.

Iman Aisyah seorang wanita yang saya rasa dalam pertengahan 20-an, mempunyai kerjaya yang hebat dan kedudukan kewangan yang stabil. Ada seorang adik perempuan yang masih menuntut di menara gading. Nampak? Taklah teruk sangatkan walaupun Iman dan adiknya tiada
...more
Intan  Musa
Feb 21, 2012 rated it it was amazing
Best cerita 'Pelangu' dari Syud. Iman Aisyah bertemu Usamah Razif dengan tak sengaja. Tapi ibunya Usamah mahu menjodohkan mereka berdua. Begitu senang dia menerima usul ibunya. Hatinya telah terpikat pada Iman dan senyumannya. Bila Syaz datang kembali, dia mula risau takut akan kehilangan Iman. Bila Syaz telah memberi Iman sampul surat mengenai status anak itu, dia menderita. Dia pergi untuk menenangkan hati dan melambatkan mendengar kata putus Iman. Tapi Iman telah pun mendapat kepastian bahawa ...more
Yazlina Saduri
Apr 14, 2017 rated it really liked it
Rupanya saya boleh jadi suka pada gaya penulisan Hlovate dan Syud, Noor Suraya memang dah tahu memang cemerlang. Ada 3 cerita pendek dalam Pelangi, yang paling memberi kepuasan membaca kali ini, ialah Ked's Story.

Sungguh haha, walaupun merangkak cuba faham, apa saja yang bebudak ni cuba nak cakap, bahasa 'shuvit' bagai, bahasa budak skaters la katakan, aduhhh pening Acik. Tapi saya sungguh dapat menghayati watak-watak terutama Ked dan Nawal, very sweet, nampak brutal tapi innocent young love.
Me
...more
Fathiah
Nov 25, 2014 rated it really liked it
3 stories in 1 book and of course Hlovate was the reason I bought it. However, this book was my introduction to Syud's writing that I instantly fell in love with. Pelangi was my favourite among the three and still is.

1. Pelangi

The relationship between Iman and Usamah showed that you have to open your heart to allow someone into your life. They accepted each other although there was an obstacle (Syaz) who tried to break them apart. This is the story where I keep reading over and over and somehow
...more
Farah Adila
Apr 09, 2010 rated it really liked it
buku ni ada 3 cerita. cerita pertama mengenai pelangi. pelangi tu kadang2 ada, kalau ada, tentunya cantik. begitulah dengan kisah iman aisyah dan usamah. cerita kedua mengenai ked's story. penulisnya hlovate. favourite writer saya. ceritanya sempoi tapi sarat dengan pengajaran. skateboarding is not a crime, falling in love also not a crime! ;) cerita ketiga adalah rumah kecil ujung kampung (maaf tidak berapa igt tajuk, dan novel ni masih di tangan kawan saya) juga sarat dengan norma masyarakat d ...more
Penawar
Jul 01, 2013 rated it it was amazing
ini karya pertama dari Hlovate yang dibaca .
masa ni memang tak kenal pun siapa H--form4 masa tu.

so,review tentang cerita Ked's Story saja ya :)

permulaan H pandai bermain dengan segala tentang skate.
memang coolio habes bila H menterjemah life budak skate.
sampai terfikir ,"eh dia ni ex-skater ke"
memang perfect lah.memang best sangat.
sebab first time kan baca karya H.

dan dalam ni jugaklah rasa karya dia lain dari yang lain.
dalam ni jugak kenal Harun Yahya.
dalam ni jugak kenal hadis-hadis,terjemahan
...more
Maria Wahib
Sep 12, 2013 rated it liked it
Tak baca cerita last sekali (I'm the type yg kalau dah beli buku and buku tu tak best langsung ke, I will still read the book sampai habis sebab entah, taknak membazir kot aceceh or maybe I nak tahu kenapa aku boleh beli buku ni apa yg menarik sangat pasal buku ni sampai aku beli. ha camtu) so maksudnya bila I dont read certain book/story tu maksudnya ...?
Vampmary
Jun 12, 2012 rated it really liked it
Mungkin aku jatuh cinta kerana trilogi tiga cerita yang menyulam mimpi tentang cinta yang berlatar bagai rupa.

Kisah Pelangi, Ked dan Durrah, buat aku jadi segan bila bandingkan dengan diri sendiri.
Kalaupun itu, buat aku selalu jadi bersyukur menjadi aku yang juga punya kisah bahagia untuk dicerita seperti tiga watak mereka.

Untuk tiga kisah yang berbeza.
Farhana  Zukri
Nov 23, 2013 rated it it was amazing
I remember reading Pelangi for the first time years back when I was in high school. My decision to buy this book after all these years just to reminisce what I loved about these stories was a great one. Would come back to reread it whenever I need something to enlighten me
Azharuddin Mat Naziz
Feb 17, 2012 rated it liked it
Shelves: bm-novels
i bought this novel only to read Hlovate.. :p
i tried to read other authors in there, but never about to finish it.. (maybe Hlovate cloud them all.. )

that's why i gave 3 stars rating, actually it 5 stars for Hlovate, but after summed up with other stories in there..:p
Raihan M
Sep 22, 2014 rated it really liked it
"there is a subtle danger that leads people away from religion...prevents them from submitting to God as their Lord, and ultimately, brings numerous other forms of trouble and distress upon them.

this danger is romanticism"
-harun yahya
-requoted by hlovate!
thenoor
Sep 04, 2011 rated it really liked it
saya hanya suka cerita daripada Syud dalam novel ni.huhu
Afifahshai
Cinta. Kisah bertepuk sebelah tangan dan sbgainya
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Rooftop Rant
  • Kebun Mimpi
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Lazuardi
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Nyanyian Hati
  • Nah, Untuk Awak!
211 followers
No trivia or quizzes yet. Add some now »