Jump to ratings and reviews
Rate this book

Voor een echt succesvol leven

Rate this book
Relativerend betoog over het streven naar succes.

173 pages, Paperback

First published January 1, 2007

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Bas Haring

17 books29 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
34 (11%)
4 stars
112 (38%)
3 stars
114 (39%)
2 stars
29 (9%)
1 star
3 (1%)
Displaying 1 - 25 of 25 reviews
Profile Image for Bouke.
168 reviews30 followers
June 24, 2018
Ik vond dit een erg vermakelijk boekje. Meneer Haring legt een vrij ingewikkeld onderwerp (ideologie en hoe het zich voortplant) uit in heldere taal, met hele geestige grapjes waardoor dit boek leest als een trein. Er wordt uitgelegd waarom we dingen willen zoals succesvol zijn, en waarom we de hoogste bergen willen beklimmen, terwijl het helemaal niet evident is waarom dat goed voor je is.
Profile Image for Inge Janse.
212 reviews22 followers
July 22, 2022
Dit is het verhaal van menig boek: het begon uitstekend en eindigde in mineur. Leuke insteek natuurlijk: Bas Haring die de draak steekt met de positieve connotatie van 'succes'. Zijn redeneertrant: dat iets doorgaat is geen bewijs dat het ook goed is (en dat goede zaken ook vaak níet doorgaan). Leuk, de klassieke De Correspondent-truc dat je lekker het omgekeerde probeert aan te tonen. Dat zal ons leren, wij domme lezers!

Bas Haring schrijft alleen godsgruwelijk irritant. Dat valt niet direct op. Eerst is het een epifanie. Mijn god, zo soepel, zo toegankelijk, zo anti-pretentieus! Hij is mij, maar dan beter gelukt!

Tot je doorkrijgt dat het allemaal trucs zijn. De eeuwige relativerende spreektaal-bijzinnen ("Of niet." "Vind ik." "Misschien zit ik ernaast."). Het pedant blijven herhalen van claims (een boze eindredacteur had op een goede dag dit boek zonder problemen gehalveerd zonder dat er ook maar één claim verloren was gegaan, nee echt). Het nergens écht stellig durven te zijn (in ruil daarvoor krijg je veel Bassen die denken, vermoeden, het idee hebben, iets gek vinden, ergens vraagtekens bij zetten, het niet snappen, ad infinitum).

Het voelt ook de hele tijd alsof Bas een absurd luie denker is. Hij verzint iets, en gaat vervolgens een web van logische redenen weven dat totaal onnodig is. 'Google het dan gewoon!', wil je bijna elke pagina wel tegen de bladzijden schreeuwen, 'als je het niet zeker weet, vraag het dan aan een expert, daar betalen we die mensen godverdomme voor, of anders jou wel om dat voor ons uit te zoeken'. Maar nee. Bas blijft aan de contemplatieve zijde van het bestaan, alsof je in een discussie terechtkomt waarvan je weet '1 minuut op internet en we zijn eruit, laten we alsjeblieft stoppen alsof het 1422 is en kennis nog enkel te vinden is in bibliotheek van Constantinopel.

Toch twee sterren? Toch twee sterren. Eén voor Gummbah. Want Gummbah. En één omdat succes inderdaad een episch dom concept is. Maar geen Bas Haring meer voor mij. Tenzij iemand hem een computer met Google en een goede eindredacteur geeft.
1 review
March 24, 2016
De relativerende boodschap en gedachtestroom vond ik heel inspirerend. Soms slaat Bas Haring wat door in het begrijpbaar maken van zijn betoog, waardoor het in de herhaling kan vallen en soms een beetje belerend aanvoelt. Het letterlijk nemen van de term 'succes' - de biologische betekenis - strookt daarnaast niet altijd met de verwachting die je bij het boek hebt.

Maar afgezien van deze kanttekeningen vond ik het een fascinerend boek. Het zit vol met herkenbare voorbeelden die aanzetten tot denken en bovenal spreekt de boodschap me heel erg aan in deze drukke tijdsgeest.
Profile Image for Melissa Marijnen.
2 reviews21 followers
September 24, 2018
In onze wereld van super succesvolle socialites op de socials, is dit boek nodig. Het mag van mij nog een tandje harder, nog een tandje “kappen met ego-tripperijen” maar ja dat zeg ik nu ook maar zo...
267 reviews3 followers
September 2, 2022
We definieren succes als iets dat je bereikt of kunt nalaten (voor de mensheid); maar dat hoeft helemaal niet; het is ook prima om niks te bereiken of na te laten. We kunnen het leven leven om het leven zelf, niet omdat het naar iets toe zou moeten leiden. Misschien zijn we zelfs wel, vaker dan we denken, het slachtoffer van onze dromen van succes. Dat is de kern van Harings boekje.

In Jip-en-Janneketaal analyseert hij waarom wij mensen zo gericht zijn op zichtbaar succes, terwijl hij aannemelijk probeert te maken dat het succesvolle niet per se het beste hoeft te zijn. Hierbij volgt hij wel een wat individualistische benadering; iets doen voor 'hogere waarden' vindt hij onzinnig, - en dat zal het evolutionair gezien ook wel zijn, maar de mens is niet altijd een redelijk wezen.

Dit boek werpt grote vragen op, geeft een handreiking tot een antwoord, en is voor iedereen toegankelijk. Dat is knap gedaan. Echt hangen blijft het niet.
Profile Image for Cees Onderwater.
166 reviews
May 16, 2022
Enorm leuk boekje! Haring legt op de hem kenmerkende onbevangen, nuchtere manier uit dat ‘succesvol’ niet altijd hetzelfde betekent als ‘goed’; voor het individu en/of het grotere geheel. Op een grappige wijze stelt hij vragen bij onbewuste, ingeburgerde, overtuigingen. Dat maakt dat je daarna op een heel andere manier naar de wereld om je heen kijkt; is dat allemaal wel zo, wat we denken en zeggen? In onze huidige gepolariseerde wereld: dat zouden meer mensen moeten doen.
234 reviews8 followers
June 30, 2017
I read this book in 2 hours, while riding the train.
The writing style is less pleasant than that of his newer books, but the message is worth reading anyway. Bas Haring takes us on a philosophical trip to unravel the definition, ideas, beliefs and meaning of the word 'success', making us less susceptible to the rat race of life in the progress.
Profile Image for Moriquen.
136 reviews8 followers
July 30, 2018
Op zich best een leuk boekje. Ik lees niet snel non-fictie en dit kon ik toch verteerd krijgen. Haring legt zijn ideeën op een simpele en humoristische manier uit. Maar door de eindeloze herhaling kreeg ik wel af en toe het idee alsof hij tegen een kleuter aan het praten was. Zo belerend!
Ik was het ook niet altijd met hem eens. Bij het onderdeel winnen bijvoorbeeld kon ik hem niet volgen, daarvoor ben ik net wat te competitief. Maar ik heb me wel voorgenomen om in mijn grafrede ook wat onsuccesvolle zaken te zetten die ik gedaan heb. (Zoals eindelijk een non-fictie boek lezen, maar is dat nu an zich nog een onsuccesvol iets?)
Profile Image for Taede Smedes.
Author 7 books27 followers
June 15, 2013
“Er is geen lachende derde die ons voor zijn karretje spant. Of het moeten onze denkbeelden zelf zijn die ons voor hun karretje spannen, maar eerlijker vind ik het beeld dat we onderdeel zijn van een voortbestaande machinerie. Een machinerie die we zelf in stand houden door er onderdeel van te zijn, maar en machinerie die niet het beste met ons voorheeft. Er zit geen baas achter de machinerie, niet iemand die we het kwalijk kunnen nemen. Daarom is de machinerie ook zo lastig te herkennen misschien. Ik heb er niet eens een goed woord voor. ‘Machinerie’, dat is alles waar ik mee kan komen.” (122).

Dit citaat laat goed Harings schrijfstijl zien, en geeft tegelijkertijd het antwoord op de vraag die ten grondslag ligt aan dit boek: Waarom proberen we toch uit alle macht succesvol te zijn? Waarom bepaalt succes ons leven, en waarom nemen we niet met middelmatigheid genoegen? Een prangend voorbeeld dat Haring aanhaalt, is de beschrijving van een overledene door zijn dochter tijdens een begrafenis: louter een opeenvolging van successen. Haring vraagt zich daarbij af of die man werkelijk gelukkig was, of hij in zijn neus pulkte, rustig van aard was of zich in een file opwond, of hij 8 uur per nacht sliep en dergelijke. Daarover werd niets verteld, want die zaken hadden met succes niets te maken.

Haring doet in dit boek een pleidooi voor middelmatigheid en een levensstijl die zich aan succes niets gelegen laat liggen: “Petje af voor de vaders en moeders bij wier begrafenis niets te melden is dan dat hij of zij lekker sliep, een zeeaquarium had en hield van nasi goreng.” (173) Hij steekt daarbij ook niet onder stoelen of banken dat de ambivalentie over succes ook hemzelf aangaat. Haring is immers een toonbeeld van succes: hoogleraar aan de Universiteit Leiden, presentator van succesvolle tv-programma’s en schrijver van twee boeken die bestsellers zijn geworden. Met behulp van gortdroge humor en ironie, en zeer veel voorbeelden probeert Haring die drang naar succes te duiden. Hij komt daarbij uit bij een biologisch verklaringsmodel: in de evolutie overleeft slechts datgene wat succes biedt; al het andere verdwijnt. Zo is het ook in ons sociale leven, meent Haring, getuige het bovenstaand citaat: de drang naar succes is een sociaal fenomeen, een systeem dat zichzelf in stand houdt. Wie zich aan dat systeem conformeert, streeft naar succes en kan wellicht iets bereiken. Wie zich er niet aan wil conformeren, verdwijnt onopvallend in de coulissen.

Harings boekje is geslaagd voor wie zich niet stoort aan halve zinnen en niet-academisch taalgebruik. Het boekje heeft geen academische pretenties en is geschikt voor jong en oud (hoewel het thema volwassenen meer zal aanspreken dan jongeren). Haring schrijft zoals hij spreekt. De voorbeelden zijn daarbij sprekend en zeer treffend, afkomstig uit het leven van alledag. Maar hoe kinderlijk eenvoudig – in positieve zin – dit boekje ook mag zijn, het heeft ook een diepere boodschap over de waarde van eenvoud, die in onze hectische tijd, waarin boeken over mindfulness, spiritualiteit en meditatie bestsellers zijn, op gewillige oren kan rekenen. Haring moraliseert daarbij niet, hij constateert slechts, beschrijft, en laat aan de lezer de keus. Die vrijblijvendheid is echter tegelijkertijd de grote zwakte van het boek: als je het boekje na een paar genoeglijke uurtjes met een glimlach weglegt, ben je de inhoud meteen al weer vergeten…
Profile Image for Vincent.
15 reviews4 followers
July 24, 2011
De jip-en-janneketaal die in dit boek gebezigd wordt kan nogal storend zijn - in zijn poging alles behapbaar te maken, schiet Bas Haring wellicht een beetje door. Daarnaast behandelt het nogal vaak, vooral in de eerste helft, leuke fenomeentjes uit de evolutietheorie, waardoor je je kan gaan afvragen of je dan niet beter meteen Kaas en de evolutietheorie had kunnen lezen. Echter, ondanks dat het af en toe wat kort door de bocht is en er wat gaten in het verhaal zitten, zet het je wel aan tot nadenken over interessante materie.
356 reviews2 followers
August 7, 2019
In 2019 herlezen.
Leuk geschreven boekje waarin hij filosofeert over het overleven van ‘dingen’ en of dat ook opgaat voor ideeen.
Hij onderscheidt drie manieren van overleven:
- zeer robuust (bv hunebed)
- goed onderhouden
- kopiëren

Vervolgens vraagt hij zich af of de ‘dingen’ die overleven ook de beste ‘dingen’ zijn.

Aan eind gaat het meer over de vraag of wat goed is voor een groep ook goed is voor het individu. Met als voorbeeld een roeiteam dat veel wint, maar waar aan het eind vh seizoen alle roeiers vervangen zijn.

Profile Image for Konrad.
29 reviews1 follower
August 5, 2011
Erg geestig geschreven over een toch verontrustend onderwerp !

Bas Haring, hoogleraar in Leiden, beheerst de edele kunst de moeilijkste dingen in eenvoudige bewoording uit te leggen !

Een krachtig antidotum voor de hedendaagse mediafolklore die de eenvoudigste dingen niet anders dan in onverteerbare woorden en beelden kan brengen.
Profile Image for Osas Aghaku.
9 reviews
July 25, 2013
Een hoop goede en nuttige voer voor het denken en verstand, waar je vaak genoeg allerlei voorgestelde conclusies vanuit verschillende kijkhoeken kan benaderen, en dat is wat Bas vooral heel goed heeft gedaan, alhoewel het voor mij wat dieper en uitgebreider mocht, maar je kan ook niet het gehele eenvoudige manier van schrijven en uitleggen ontmoedigen. Dus voor wat het is, een goed boek!
Profile Image for Huibert.
184 reviews
December 28, 2013
"Eddie had het in zich om een hele grote te worden in het volstrekt niets doen, maar daar had-ie geen zin in, meneer werkte zich liever kapot" van Gummbah op p.90 vat het helemaal samen. Leest zeer vlot en zet je aan 't denken over waar we nu helemaal mee bezig zijn.
4 reviews
Read
February 1, 2012
Leuk boekje. Kortweg dat succesvol niet het zelfde is als goed of leuk, maar slechts dat het iets is wat zich voortzet/goed is in "overleven".
Profile Image for Alyssa.
485 reviews38 followers
February 28, 2015
This book explains why it's all about the climb and not the destination. With funny examples it makes you rethink why you do the things you do.
Profile Image for Joris Cornielje.
34 reviews1 follower
April 11, 2016
Echt een prima setje inzichten. Beetje maf boek, maar uiteindelijk heel helder en denk er regelmatig aan terug.
Displaying 1 - 25 of 25 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.