Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Suezkade” as Want to Read:
Suezkade
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Suezkade

3.29  ·  Rating details ·  391 ratings  ·  20 reviews
Hoofdpersoon in Suezkade is de zesentwintigjarige Marc Cordesius, leraar Frans aan het gymnasium. Vanaf de eerste dag wordt hij getroffen door Najoua, in wie hij een zielsverwant herkent. Vanwege zijn innemende verschijning krijgt Marc direct het vertrouwen van de rector en na verloop van tijd verwerft hij een eigen lokaal, een haast paradijselijke enclave – maar voor hoe ...more
Paperback, 382 pages
Published September 2008 by De Bezige Bij (first published 2008)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Suezkade, please sign up.

Be the first to ask a question about Suezkade

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.29  · 
Rating details
 ·  391 ratings  ·  20 reviews


More filters
 | 
Sort order
Marcel
Apr 12, 2011 rated it really liked it
Shelves: literature
Na 'Knielen op een bed violen' was 'Suezkade' het eerstvolgende boek van Siebelink dat ik heb gelezen. De verwachtingen waren als vanzelfsprekend hoog na het lezen van zijn magnum epos. Met Suezkade zijn de verwachtingen niet helemaal ingelost, maar los daarvan heeft Siebelink gewoon weer een prachtige roman afgeleverd. Hoewel het soms wat onrealistisch aandoet, blijft het een verhaal dat me van begin tot eind uitermate geboeid heeft.

Het is niet eens zozeer de ontwikkeling en afloop van Marc -
...more
Judith
Jul 31, 2018 rated it it was amazing
Ik vind Siebelink zo goed omdat de continue wisselingen in de verhaallijn spannend zijn en hij tegelijk heel verfijnd schrijft. Van een ontwikkeling in een relatie tot meer inzicht in een karakter tot een plotselinge wending etc. Hij omschrijft alle situaties heel beeldend, uitgebreid en zorgvuldig waardoor je als lezer wordt meegezogen in de sfeer.

“Naast Marc zat, in niet-aflatende, volmaakte vernedering, een grotesk schepsel, een gymnasiumdocent, een kenner van Schopenhauer, uitgemergeld, dod
...more
Liensol
Nov 04, 2008 rated it it was ok
Somehow, all my attempts to read more 'literary' books never seem to end well. Jan Siebelinks 'Suezkade' started off nice enough. The story about a new French teacher at a highschool gives you a nice inside look in the world of the teachers and staff of such an institution. In the end though, the book was just too vague, incoherent and sometimes plain weird for me to really like it.
Madeleine
Jul 05, 2009 rated it it was ok
Ik lees siebelink graag, toch was dit voor mij een wat minder boek.
Charlotte
Jul 23, 2017 rated it did not like it
Wat een vreselijk boek. Ik kan het niet uitlezen...
Jieling Levine
Feb 23, 2017 rated it did not like it
Ondanks dat ik dit echt een verschrikkelijk boek vond, moet ik wel zeggen dat het wel echt iets met mij deed. De manier waarop dit boek is geschreven is zo gedetailleerd en spreekt onmiddellijk tot je verbeelding. Maar dat is ook meteen de reden dat ik het zo'n afgrijselijk boek vond. Het zette mij niet aan het denken, nee het haalde mijn naarste diepste gedachtes naar boven; iets wat ik ver had weggestopt en zeker niet terug wilde zien.. Misschien kwam het zo hard bij mij binnen omdat één van d ...more
Raymond
Jun 17, 2009 rated it liked it
Shelves: fiction-dutch
Een vlot lezend boek over de problematiek op een middelbare school. We leren veel over het probleem van anorexia nervosa. Het boek bevat ook interessante informatie over de Franse literatuur, Parijs etc. Echter de hoofdpersoon blijft een raadsel voor ons. Uiterlijk is hij succesvol, hij trekt mensen naar zich toe, hij wint gemakkelijk het vertrouwen. Maar hij bleeft een buitenstaander. Hij maakt moeilijk contact met vrouwen, wat misschien terug te voeren is op zijn ontvoerde(?) moeder. Als een v ...more
Laaura=D wassenaar
Feb 22, 2010 rated it it was ok
ik vond het een redelijk goed boek, het was een licht verhaal, goed te lezen, duidelijk taalgebruik en geen moeilijke, vergezochte dieper betekenende dingen. Het verhaal las makkelijk, maar hoe verder ik kwam, hoe meer ik mij begon af te vragen wanneer het verhaal nu eindelijk zou beginnen. Tot op de laatste bladzijde heb ik gewacht tot het zou verhaal beginnen, maar dat deed het niet. Jan Siebelink heeft zeker geprobeert er verschillende thema's in te stoppen maar het verhaal heeft er geen bete ...more
Jan Solo
Apr 26, 2014 rated it liked it
Jan Siebelink has a superb writing style similar to great writers like W.F. Hermans. In fact it is somewhat disturbing to read a story that takes place in the 21st century in a style that makes you think it was written in 1955.
Although it is a good book, it reads like a copy of many other Dutch books (though much older ones) including the main character who feels familar from the start. The story builds up without any surprises, and right at the beginning you already know how it will end.
Great c
...more
Rebecca Schaft
Jul 23, 2014 rated it liked it
Marc is gesloten, moeilijk te begrijpen en als lezer krijg je maar lastig vat op deze persoon. Als je denkt hem te begrijpen, te kennen, vindt er een wending plaats.. je hebt jezelf op het verkeerde been gezet. Of heeft hij zichzelf op het verkeerde been gezet? Geen antwoorden, alleen vragen. Het leven als een spel met spelers die zichzelf niet kennen en de grip op zichzelf niet hebben. De eigen arena als het wereldtoneel, waar nietszeggende gebeurtenissen en nietszeggende persoonlijkheden zich ...more
Bas De Kwant
Aug 25, 2016 rated it it was amazing
Waarschijnlijk een van mijn meest favoriete boeken ooit.
De liefde voor het Frans, de liefde voor literatuur, de levendigheid. Hoe Siebelink speelt met de hoofdpersonages hun gecompliceerde relatie die een soort dans is waarbij dader en slachtoffer voortdurend van rol lijken te wisselen. De lichtheid waarmee hij zich door zulke zware onderwerpen heen zwiert, met een bepaalde gracieuziteit.
Stefaan
Dec 06, 2008 rated it really liked it
Recommended to Stefaan by: sdrp2003@hotmail.com
Prachtig boek over de ervaringen van een debuterende leraar in de Descartes school. De karakters van de verschillende lesgevers en 1 leerling worden zeer mooi verwoord. Eenmaal dit boek begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Een echte aanrader !
Marit
Jul 16, 2015 rated it liked it
Het vertelt het verhaal van een docent en zijn leerling die een affaire met elkaar beginnen. Ik vond de karakters weinig sympatiek en kon me moeilijk in ze verplaatsen. Het einde viel me zwaar tegen en vond ik ook wat vaag geschreven.
Josine van Heek
Nov 28, 2014 rated it liked it
Shelves: leesclub
Aangenamer om te lezen dan "Knielen op een bed violen", d.w.z. aangenamere hoofdpersoon. Leesclub Taipei 2008/2009
Ine
Jan 02, 2009 rated it did not like it
Cheap, unnatural, unimaginative. Here I was thinking that one of the first lessons for aspiring writers was to describe, not to tell.
Irene
Sep 11, 2015 rated it really liked it
Bijzonder boek, intense beschrijvingen van de hechte band tussen leerling en docent, beiden ontheemd.
Kay-Leigh 📚
Dec 06, 2017 rated it it was ok
Luisterboek
Jan
Jul 14, 2012 rated it it was amazing
Typisch Siebelink. Broeierige sexuele verlangens. Onmogelijke relaties. Op een prachtige, fijnzinnige, meeslepende manier beschreven.
John
Apr 01, 2012 rated it it was amazing
Having worked in education the central theme appealed much to me: a very well written novel by one of the best Dutch authors.
Louise Franssen
rated it it was ok
Jul 20, 2018
Robert Hoogstad
rated it liked it
Mar 27, 2013
Francine Maessen
rated it really liked it
Sep 13, 2015
Boekentaal
rated it liked it
Mar 09, 2013
Koos Timmermans
rated it it was amazing
Jan 25, 2016
Renée Vink
rated it liked it
Nov 21, 2011
Paul van Krimpen
rated it liked it
Oct 26, 2011
Jan Dronkers
rated it liked it
Aug 09, 2019
Thijs
rated it really liked it
Dec 31, 2014
Harma
rated it it was amazing
May 18, 2013
Loes
rated it it was amazing
Feb 15, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Palmwijn
 • De onzichtbare jongen
 • Moederkruid
 • Das Wüten der ganzen Welt
 • De overgave
 • De thuiskomst
 • Het rookoffer
 • Serenade
 • Weerborstels
 • Spitzen
 • Caesarion
 • Transit
 • De erfenis
 • De pupil
 • Onder professoren
 • First Gray, Then White, Then Blue
 • De kellner en de levenden
 • De heilige Antonio
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »