Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Aku Terima Nikahnya 2: Bercinta Sampai Ke Syurga” as Want to Read:
Aku Terima Nikahnya 2: Bercinta Sampai Ke Syurga
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Aku Terima Nikahnya 2: Bercinta Sampai Ke Syurga

by
4.24  ·  Rating details ·  442 ratings  ·  27 reviews
Paperback, 271 pages
Published 2009 by Galeri Ilmu
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Aku Terima Nikahnya 2, please sign up.

Be the first to ask a question about Aku Terima Nikahnya 2

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.24  · 
Rating details
 ·  442 ratings  ·  27 reviews


Filter
 | 
Sort order
Cik Aini
Kesinambungan dari buku Aku Terima Nikahnya, saya rasa puas membaca buku ini walaupun himpunan artikelnya datang dari blog Saiful Islam. Seolah satu nikmat, salahkah kalau saya nyatakan buku ini WAJIB dimiliki oleh sesiapa sahaja sama ada belum berkahwin ataupun sudah berkahwin? Seputar tajuknya, buku Ustaz Hasrizal ini banyak menyentuh tentang hal-hal rumahtangga, tarbiyyah hati, cara-cara untuk menjadi mukmin yang lebih baik. Mungkin ada orang bertanya, "Ah, balik-balik isu CINTA?" Tetapi isu ...more
Fariz Danial
May 28, 2011 rated it really liked it
"Remaja yang kahwin awal akan menyebabkan otak menjadi lembab"

Haa.. mengapa? kalau nak tau sila baca eh..

Saya recommended kan buku ini kepada remaja2 yang 'mabuk bercinta' dan tak sabo2 nak kawin.

1 tajuk yang menarik dan memberi satu dorongan kepada remaja/bakal pasangan supaya membuat matlamat sama2 bercinta biarlah sampai ke Syurga, bukannya setakat bercinta sehingga mati sahaja tanpa mengharapkan rumah tangga masuk syurga sama2.

Namun isinya tak lah sejiwang yang disangka, buku ini seharusnya
...more
Siti Maryam Lukman
Apr 01, 2013 rated it it was amazing
Recommends it for: all singles and married couples
Recommended to Siti Maryam by: Nur Atikah binti Mohammad
Jika yang disuruh pilih, ukurannya adalah harta, maka HARTA itu MUDAH DIKIRA.
Jika yang disuruh pilih, hitungannya adalah RUPA, maka RUPA YANG TIDAK LUPUT DINILAI MATA.
Andai yang disuruh pilih, ketentuannya adalah keturunan, maka KETURUNAN ITU SUDAH JELAS DI KETENTUAN.
Akhirnya yang disuruh pilih itu, adalah pada yang BERAGAMA. Sedangkan AGAMA ITU SULIT SEKALI MAHU DIUKUR.
"Sesuatu yang tidak boleh diukur itu, sulit sekali untuk mengurusnya." - Peter F.Drucker

Sesungguhnya, setiap apa yang ditentuka
...more
Akmal A.
Jul 30, 2012 rated it it was amazing
bagi aku buku ni sangat membantu aku untuk mencari pasangan atas dasar taqwa, kerana itu yang dituntut di dalam Islam [Al-Dzukhruf:67] Bercinta itu memang indah, tapi indahnya itu mungkin akan hilang jika kita tidak bersedia menghadapi tanggungjawab yang lebih besar semasa berkahwin nnt. Tahniah dan terima kasih Ust. Hasrizal, kerana penulisan ini amat berguna sebagai panduan atau peringatan untuk mengejar cita-cita Baitul Jannati. Jazakallah khair
Sabrina Lye
Aug 27, 2010 rated it it was amazing
Untungnya membaca, ialah kita dapat mengambil iktibar tanpa perlu melalui kisah hidup tersebut.Buku ini ditulis dengan bergaya sekali, rugi tak membaca nya!! Kagum dengan kurniaan Allah kepada penulis, dia berjaya menyelami hati pembaca, make this as your wishlist book-to-read!
Norain
Mar 03, 2011 rated it liked it
Shelves: humanities
Tajuknya boleh membuatkan ibu-ibu mengangkat kening dan ayah-ayah bertanya “Nak bapak carikan calon ke nak?” tapi isinya tidaklah ‘sejiwang’ yang disangkakan. Lebih banyak membincangkan hal selepas perkahwinan dan kekeluargaan. Kau ingat kau dah cukup sedia nak kahwin ke?
Mohd Aidil Razahli
Jul 26, 2013 rated it really liked it
Buku yang menarik dan menyentuh bukan sekadar isu 'cinta' seperti yang tertera pada tajuknya, namun lebih banyak lagi menyentuh seputar isu kekeluargaan dan psikologi manusia dalam mempertahankan sesebuah hubungan. Ia juga banyak membuka fikiran kita tentang sebuah 'tanggungjawab' yang sering kita terlepas pandang dalam sesebuah hubungan itu dan ternyata ia tidak mudah seperti yang di sangkakan. Amat sesuai untuk bacaan umum untuk semua lapisan dengan tidak mengambil kira sama ada seseorang itu ...more
Fath A
Aug 11, 2011 rated it liked it
Shelves: read-in-2011
Jujurnya, menjalani peperiksaan selama 2 bulan itu sangatt bosan tanpa pembacaan non-academic. Kebetulan ziarah rakan sakit, saya dapat pinjam ketiga-tiga rentetan buku ini. =) Alhamdulillah.

pembacaan yang ringan, tetapi banyak juga yang terkesan.
Julie
Aug 29, 2010 rated it it was amazing
Setelah membaca Aku Terima Nikahnya.....baca pula yang ini. Best.
Misscerry
Dec 16, 2012 rated it liked it
for me this book is good for all teenagers or married person to build a harmonize family.
Farah Adila Abdullah
nasihat kehidupan. bukan pasal cinta semata.
Nj Ali
Oct 30, 2012 rated it it was amazing
Di sini ku berjanji disaksi rembulan
Andainya ku pergi dulu
Jikalau ku pergi dulu
Ku nantimu di pintu syurga
Kotakhati lunia
Sambungan daripada Aku Terima Nikahnya
Don ツ
Dec 01, 2013 rated it really liked it
Shelves: bacaan-bm, mine
~buku pertama ustaz hasrizal saya beli sebab saya ada buku pertamanya.
Sarip Dol
Jul 10, 2016 rated it liked it
Buku ni menarik. Tapi sebab aku dah selalu ikuti perbahasan Ustaz Hasrizal, jadi tak banyak input baru, oleh itu jadi 3 dan bukan 4.
h e n d r a
Jul 21, 2010 rated it really liked it
Recommended to h e n d r a by: no one, the first book did
Same like the first book... i like this one better..
Afiq Fadhli
Sep 16, 2014 rated it really liked it
Pernah baca lamaaa dulu. Time form 5 atau selepas SPM aku dah lupa. Mungkin kena baca balik. (curi-curi baca buku kakak)
Intan Abd Hamid
Feb 12, 2011 rated it it was amazing
superb...very refreshing ideas...like the idea and concept, which is quite rare in the dakwah people....
Thi
Nov 12, 2013 rated it it was amazing
benar2 menyentuh hati dan akal, mempersiapkan diri, memberi tanda soal, dan mematangkan diri, menerangi mata hati.
Arif Nasaruddin
Aug 24, 2011 rated it it was amazing
Motivated
Mi_kan
Sep 25, 2010 rated it it was amazing
It's all about life.
Fieda Aag
Jun 11, 2009 rated it it was amazing
Sayangi keluarga.
Ainnudin Ja'far
May 29, 2018 rated it really liked it
Rumah tangga yang dibina bukanlah untuk satu tempoh masa yang sebentar tetapi sehingga ke jannah. Sebagai seorang ketua keluarga adalah menjadi tanggungjawab kepada suami untuk mengemudi bahtera kehidupan. Perkongsian kehidupan ini melibatkan dua insan yang berpadu jiwa dan perasaan serta tiada menyimpan sebarang rahsia di antara satu dengan yang lain. Cinta yang disemai diharapkan sentiasa mekar kembang dan kasih sayang tetap menggebu biar berapa lama pun usia perkahwinan.
Azmir Ismail
Jan 06, 2017 rated it it was amazing
Penyambung buku pertama 'Aku Terima Nikahnya', buku kedua ini mengupas kisah-kisah bertemakan cinta dan kekeluargaan, seperti. Amat saya syorkan jika kalian peminat Ustaz Hasrizal, atau telah membaca buku pertama.
Ana Jannah
Oct 12, 2012 rated it it was amazing
cerita tentang.....
Mahirah Jazlan
rated it it was amazing
Jan 10, 2012
Syukri Sapuan
rated it really liked it
Jun 07, 2009
Hazifi Hamiki
rated it it was amazing
Apr 07, 2015
Agus Salim
rated it it was amazing
Jun 07, 2016
Sharenazly
rated it really liked it
May 25, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Sangat Menarik 2 33 Apr 15, 2011 07:58PM  
Pendapat kawan-kawan 1 22 Jun 11, 2009 07:24PM  
  • Nota Hati Seorang Lelaki
  • Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok
  • 1511H [KOMBAT]
  • Cinta di Rumah Hasan al Banna
  • Apa Ertinya Saya Menganut Islam
  • Denyut Kasih Medik
  • Biografi Muhammad bin Abdullah: Perjalanan Hidup Seorang Nabi
  • VT
  • Indahnya Hidup Bersyariat (Panduan Fardhu Ain Lengkap Bergambar)
  • Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul
  • Salahudin Ayubi: Penakluk Jerusalem
  • Formula Solat Sempurna
Hasrizal holds a Bachelor of Sharia (Honours) from Mu’tah University, Jordan (2001). He is the academic director at Khalifah Model School (Secondary), an integrated private Islamic school owned by Khalifah Education Foundation. Currently on his study leave in education at the University of Oulu Finland. A strong believer in progressive curriculum and instruction, welcoming technology-enhanced lear ...more