Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Rindu Bau Pohon Tin (Travelog Tarbiah)” as Want to Read:
Rindu Bau Pohon Tin (Travelog Tarbiah)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Rindu Bau Pohon Tin (Travelog Tarbiah)

by
4.22  ·  Rating details ·  420 ratings  ·  42 reviews
Paperback, 163 pages
Published 2009 by Galeri Ilmu
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Rindu Bau Pohon Tin, please sign up.

Be the first to ask a question about Rindu Bau Pohon Tin

Community Reviews

Showing 1-30
4.22  · 
Rating details
 ·  420 ratings  ·  42 reviews


Filter
 | 
Sort order
Aini Akmalia
Apr 11, 2013 rated it it was amazing
Sesiapa yang pernah ke Jordan, pasti digigit rasa sayu dan rindu pada bumi Syam kerajaan Hashimiah ini. Entah kenapa, hati saya dihempap dengan pelbagai perasaan. Lucu, sedih, sayu, rindu, bangga, gembira. Lucu, mungkin kerana saya sendiri berada di Jordan, jadi saya mengiyakan setiap apa yang diceritakan oleh Ustaz, kerana Arab tetap Arab! Ternyata masyarakat Jordan tidak berubah dari zaman Ustaz hingga ke zaman saya ketika ini. Sedih, mungkin kerana pengajian saya berbaki setahun lagi, dan say ...more
Shahrul AhLami
Dec 18, 2017 rated it really liked it
Rindu Bau Pohon Tin. Hasrizal Abdul Jamil. Galeri Ilmu. 2012.

1) Mula-mula aku tengok kulit buku ini, ternampak gambar penulis. Ada iras-iras kawan serumah aku ( Fakhri Husin ).

2) Buku ini mengandungi 2 bahagian, 27 catatan & setebal 165 mukasurat.

3) Di dalam buku ini, Ustaz Hasrizal berkongsi pengalaman beliau sewaktu menuntut ilmu di Bumi Jordan.

4) Setiap catatan peristiwa yang ditulis oleh beliau mengandungi pengajaran yang boleh kita teladani.

5) Apa beza jalan dengan jalan-jalan ?
'Jalan'
...more
Nur Fatin Atiqah
May 12, 2013 rated it really liked it
Recommends it for: Everyone
4.5 bintang sebenarnya. Tidak mencapai 5 bintang kerana terasa "kembara" ini begitu singkat. Rasa tak puas. Perasaan mahu lebih lagi itu membuak-buak.

Terima kasih kepada Ustaz Hasrizal atas perkongsian pengalaman yang penuh bermakna ini. Walau buku ini tipis namun dalam mengusik emosi saya. Bercampur-baur perasaan saya sepanjang membaca buku ini. Rasa hendak menangis tetapi tak tahu mengapa. Ibarat perasaan itu wujud tidak semena-mena tanpa ada hujung pangkalnya. Mungkinkah saya sebegitu mendala
...more
Fatini Zulkifli
Sep 24, 2018 rated it really liked it
Ada bahagian kelakar betul tetapi terpaksa tahan ketawa sebab duduk dalam library. Saya susah nak ketawa tapi bila ketawa susah pulak nak berhenti. Terpaksa tutup mulut tadi tahan suara dan cari tempat tak ada orang.
Muhammad Fairuz
Feb 22, 2016 rated it really liked it
Bismillah,

Buku ini adalah buku pertama hasil karya Ust Hasrizal Abd Jamil yang sudah dihabiskan. Semasa cuti summer yang lepas di Malaysia saya sudah mulakan buku Menalar Makna Diri tetapi masing belum sempat habiskan (niatnya dibawa sekali semasa musafir ke Ireland, tetapi terpaksa tinggalkan bersama keluarga di KLIA akibat terlebih muatan dan berat beg luggage).

Ust Hasrizal berkongsi mengenai kisah dan pengalaman yang beliau lalui semasa bergelar pelajar di bumi Syam (Jordan) sejak beliau be
...more
Fariz Danial
Feb 25, 2012 rated it liked it
bukan yang aku expected seperti aku baca buku Secangkir Teh Pengubat Letih by Hasrizal Abdul Jamil , frankly buku secangkir teh ni buku adventure yang paling best aku baca, buat aku rasa nak pi ke turki. so aku bagi buku tu 5 star.

tapi buku sepohon tin ni not bad as well.. buku ni pengembaraan ke jordan, namun aku rasakan sequel pengembaraan kedua tu( secangkir teh) tu still the best.

Sori aku compare tapi ni pendapat aku sendiri. Still, buku hasrizal antara buku yang aku nak buat collection buku.. Menarik penulisannya.
Azizah
Apr 13, 2014 rated it liked it
Shelves: grc-2014
3.5 star...

Muhammad Fahmi Ahmad
May 26, 2012 rated it really liked it
Saya bagi pinjam buku ni pada kawan.Kawan bawa balik rumah.
Katanya adik dia baca tak boleh berhenti sebab menarik.
Mak dia pun baca sekali sampai mak dia kata "Mana buku mak tadi?" :)
Wan Siti
Jul 17, 2013 rated it it was amazing
Shelves: 2015_wansiti
Tulisan Ustaz Hasrizal selalu membangkitkan semangat, mengimbau sejarah jerit-payah sehingga Islam bertapak di dunia.

Selalu terjumpa semangat yg saa setiap kali membaca buku beliau.
Muzze Muzzamil
Jul 13, 2013 rated it liked it
Kadang manusia punya pilihan,

#1 Belajar dari pengalaman sendiri: Diuji Tuhan untuk dia terusan belajar hakikat hidup didunia. Akan ada saja masalah/cabaran/ujian yang bersilih ganti.

#2 Belajar dari pengalaman orang lain. Sama ada melalui pena yang tertuang dikertas atau didengar kisahnya untuk diambil pengajaran.

Kedua-dua pilihan berkongsi penghujung yang sama:
Kisah & pengalaman itu dijadikan bekal yang sangat bernilai. Jadikan diri sendiri makin mahu mengenal Tuhan dan mendekat dengan dia.
...more
Hidayah Bani
Mar 14, 2013 rated it it was amazing
Membaca buku ini buat kali ke-dua menyebabkan saya mengubah bintang yang diberi pada buku ini.

Mungkin kerana kali pertama membaca buku ini, pada tahun 2010 rasa rindu sukar untuk dihayati. Kini, 2014... penulis menceritakan tentang Jordan, tempat beliau menuntut ilmu suatu ketika dahulu. Pahit, manis perjalanan ketika berada di sana. Sarat dengan perasaan rindu. Cara penceritaan yang beliau nukilkan membuatkan perasaan rindu pada Bumi Birmingham & Nottingham memuncak. Membangkit semula memor
...more
Rosmawani
Nov 04, 2014 rated it it was amazing
Buku ini adalah permulaan yang menarik balik minat membaca dan sekaligus membawa saya mencintai bacaan genre travelog....buku yang dipinjamkan oleh seorang sahabat yang cuba mengubah persepsi dan membuka hati dan minda saya untuk memahami perjuangan hidup beragama. Tambahan pula masa itu adalah masa hati ini masih rasa kosong... buku ini yang mengisahkan suka duka Uztaz Hasrizal sebagai pelajar di Jordan dan dapat memberi banyak inspirasi buat anak muda masa kini.. Alhamdulillah ..
Nasrullah
Mar 01, 2017 rated it really liked it
Setiap manusia ada pengalaman yang menarik dan sukar untuk dilupakan dan penulis telah merakamkan kisah-kisah yang beliau alami ketika sedang belajar di Jordan, menunaikan haji dan umrah dan berkelana di Doha, Qatar. Penulis juga tidak menyentuh isu yang berat didalam buku ini. Ianya sekadar bacaan santai akan tetapi isi pengajarannya masih banyak dan mudah difahami. Cara penceritaan setiap kisah tersebut tidak terlalu panjang membuatkan maksud yang hendak disampaikan itu jelas.
anahashim
Mar 15, 2010 rated it it was amazing
Catatan kembara oleh saudara penulis Hasrizal sepanjang berada diperantauan menyambung pengajian beliau di Mu'utah,tempat dimana 3 orang Para syuhada' bersemadi~turut menceritakan kebenaran suasan di Jordan dahulu dan kini~
ismisyahida
Feb 12, 2013 rated it it was amazing
buku pertama yang aku baca sampai habes dalam bas. aku tak percaya, sebenarnya. tapi entah bila sehelai sehelai aku belek dan tenung lama, aku jadi tak reti nak berhenti sampai last page buku ni.

banyak yang terkesan sampai ada part yang nak menitik airmata.
'izzati Idris
Jan 20, 2014 rated it it was amazing
buku yg mencetuskan keinginan utk menyambung pelajaran ke jordan.alhamdulillah sudah tahun ke 4 di sekolah pergigian.moga masa berbaki dapat digunakan sebaiknya utk mengutip mutiara tarbiah tanah sham ini.
Aisyah Safiee
Dec 27, 2009 rated it liked it
this book teach that we must be ready for any obstacles in our future life. do not just imagine and hoping for the wonderful colours in life. there are ups and downs. and, the most important, we should keep faith in him, and ask for help from Him always.

حزا ليني
Mar 06, 2013 rated it it was amazing
As always, having to read a book by this author gave away absorbing feeling and experience. This book tells the story through his journey of his first step in Jordan as a student. The ups and downs he went through is absolutely a fascinating read.
Sharulnizam Mohamed Yusof
Jul 19, 2013 rated it really liked it
Shelves: ijam-s-books, travel
Secara keseluruhan, memang jenis buku yang diminati. Kisah pengembaraan. Cuma bila ada terms yang kurang mesra "budak sekolah kebangsaan", ada sedikit rasa sebal. mungkin penulis mahu pembaca berusaha mencari maknanya sendiri. Wallahualam.
Izzuddin amin
Jul 30, 2015 rated it really liked it
Latar yg tak jauh berbeza. Pelajar di negara timur tengah perlu baca, banyak pengajaran yang boleh diambil. Cuma tajuk buku ini mungkin tidak lagi relevan satahun dua lagi, sbb dah rmai org tanam pohon tin di Malaysia. Haha
Mohd Ramli
Jan 01, 2013 rated it really liked it
Terasa kejujuran dalam penulisan. Love every single word of the true story ...
Next is Secangkir Teh Pengubat Letih.
Nurul Amirah
Dec 11, 2012 rated it really liked it
realiti di negara arab.
even kenangan pahit itu ada kerana perangai arab,tetapi kerana arab jugak kenangan manis itu ada :)
Elfarisi
Oct 17, 2012 marked it as to-read
Pernah baca buku ini.. Tapi hingga kini masih belum mampu untuk menjejak ke bahagian tengah buku ni apatah lagi berangan2 utk menghabisinya..
Hm,, nampaknya kena baca bermula dari awal muka buku..
Ibnu Iqbal
Jun 08, 2010 marked it as to-read
nak bace cne ni??
Nor Shakirah
May 03, 2010 rated it really liked it
Easy to follow and the quotes are likeable. Tells about the ups and downs of the author during his student life in Jordan.
Khairul Muhammad
Jan 14, 2016 rated it it was amazing
Waktu mahu memulakan mana-mana pengembaraan, saya akan baca buku ini. Ada satu aura seronok yang akan membawa pengembaraan kita itu lebih banyak melihat dan banyak belajar.
Fatimah Wahidah
rasa nak terbang ke humi urdun bila baca buku ni..
Azmir Ismail
Feb 12, 2018 rated it really liked it
Kisah2 Ustaz Hasrizal belajar di Jordan. Understanding the man a bit more :)
Fieda Aag
Jun 11, 2009 rated it it was amazing
Perjalanan hidup kita mesti dirancang tapi dengan izin Allah jua.
Barukisu (Balqis)
Aug 17, 2009 rated it it was amazing
Best!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Nota Hati Seorang Lelaki
  • Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman
  • 1511H [KOMBAT]
  • Diari Musafir: Jangan Berhenti 'Berlari'
  • Langit Ilahi: Tuhan Tidak Lupakan Kita
  • Cinta di Rumah Hasan al Banna
  • Indahnya Hidup Bersyariat (Panduan Fardhu Ain Lengkap Bergambar)
  • Salahudin Ayubi: Penakluk Jerusalem
  • Apa Ertinya Saya Menganut Islam
  • Tautan Hati
Hasrizal holds a Bachelor of Sharia (Honours) from Mu’tah University, Jordan (2001). He is the academic director at Khalifah Model School (Secondary), an integrated private Islamic school owned by Khalifah Education Foundation. Currently on his study leave in education at the University of Oulu Finland. A strong believer in progressive curriculum and instruction, welcoming technology-enhanced lear ...more