Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt” as Want to Read:
Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt

4.01  ·  Rating details ·  458 ratings  ·  36 reviews
Anna is het meeslepende en inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er toch in slaagde om alles uit haar leven te halen: Annie M.G. Schmidt. Op basis van een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Annejet van der Zijl de lotgevallen van de nog steeds immens populaire schrijfster: de hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimig ...more
Paperback, 408 pages
Published October 19th 2007 by Nijgh & Van Ditmar (first published January 1st 2002)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Anna, please sign up.

Be the first to ask a question about Anna

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Loesje
Jan 21, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: baw-2017-bingo
Een blik in het leven van een gekend auteur kan zeer verhelderend of zeer ontnuchterend zijn.
In dit geval is het vooral het laatste.
Het boek leest vlot weg, maar dat neemt niet weg dat het meer dan genoeg stof tot nadenken geeft.
Funs Elbersen
Apr 06, 2018 rated it it was amazing
Een prettig leesbaar boek schrijven over het leven van Annie MG Schmidt is geen sinecure. Haar leven kende zo veel kanten, zo veel werk, zo veel mensen. Schmidt had de neiging om gefictionaliseerd over haar leven te vertellen en Van der Zijl heeft die kluwe vakkundig ontward. Het is een heerlijk boek geworden: mooie en rake taal, een meeslepende stijl en vol fragmenten uit het mooie werk van Schmidt. Schmidt en Van der Zijl zijn allebei - op een volstrekt andere manier - grootse schrijfsters.
Hermien
Vooral leuk omdat ik opgegroeid ben met de kinderboeken van Annie MG Schmidt en herkende ook veel gedichten en liedjes, radio- en televisie programmas en toneelstukken. En doe daar nog wat sappige nieuwtjes uit de Nederlandse literaire wereld bij dan ben ik al weer dik tevreden. Ik had me ook niet gerealiseerd hoe produktief Annie was. Annie is misschien niet altijd even sympathiek maar komt wel menselijk over.
Petra
Aug 16, 2016 rated it liked it
Op aanraden van een vriendin begonnen aan deze beschrijvenis van Annie MG. Want wie is die vrouw die al die bekende boeken en liedjes heeft geschreven? Was ze echt dat zure oudere vrouwtje die claimde niet van kinderen te houden? Wat bracht haar tot al die verhalen en wat had ze graag willen bereiken in haar leven?

Het is knap hoe Annejet van der Zijl een beeld weet te schetsen van een vrouw die zelf altijd haar leven bij elkaar 'verzon', of misschien moeten we het mooier maken noemen. Ze doet da
...more
Eva
Jun 08, 2009 rated it really liked it
Annejet van der Zijl is very good at writing biographies. Dutch biographies sometimes are packed with historical facts, whcih makes them unreadable. Van der Zijl chooses a more narrating writing style, almost New Journalism. Although there's not much fiction in her books, she still uses thoughts and feelings from for instance correspondence or heresay from friends and family. It makes the book easy to read. Everyone in the Netherlands knows Annie M.G. Schmidt, mostly as a writer of famous songs, ...more
Danielle
Nov 27, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
Annie, een van mijn heldinnen. Ik had dus ook enorm veel zin in dit boek. In eerste instantie begon ik met het boek als luisterboek, dat door Dieuwertje Blok werd voorgelezen. Prachtig! Toen het tweede deel startte, werd het verhaal door iemand anders voorgelezen en stoorde ik me vreselijk aan de monotone stemgeluid en gebrek aan enthousiasme van de vertelster. Jammer dat een vertelster zo een stempel kan drukken op het lees/luisterplezier. Dus besloot ik vanaf dat moment het boek zelf te lezen. ...more
Max
Sep 26, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Het Ziezo boek met al Annie prachtige, humoristische, ontdeugende kindergedichten is door ons met veel plezier jarenlang voorgelezen aan onze twee kinderen. "Ja zuster, Nee zuster" zelf gezien op zwart-wit Tv, liedjes meegezongen met de Leidse Sleuteltjes. Annie M.G. Schmidt is voor mij een reuzin van het Nederlandse taalgebied en in deze biografie wordt mij nu pas duidelijk welk een complexe vrouw zij geweest is, met al haar facetten van speelse tot venijnige humor, van haar groett onzekerheden ...more
Bianca
Apr 11, 2018 rated it really liked it
Een mooie bibliografie over Annie M.G. Schmidt. Iemand die ik vooral ken van haar kinderverhalen die vroeger aan mij zijn voorgelezen en die ik nu weer voorlees aan mijn kinderen. Maar haar leven en haar oeuvre omvat natuurlijk veel meer. Nadat ik de musical over haar leven had gezien las ik dat het gebaseerd was op dit boek. Ik wilde het graag lezen en zo heb ik dat dan gedaan. Ik heb een mooi beeld van haar gekregen en veel waardering voor haar - lang niet altijd makkelijke - leven.
Lysbeth Van Valkenburg-Lely
Sep 24, 2018 rated it really liked it
Dit was een erg interessant en boeiend boek, zeker wanneer je inmiddels ook de musical hebt gezien.
Wat een knappe prestatie zowel deze biografie als ook hoe dit is omgezet tot een musical.
Heel aan te bevelen voor iedereen die iets heeft met de vele verhalen van Annie.
Leentje
Dec 05, 2017 rated it it was amazing
Zooooo genoten van dit boek over het leven van deze bijzondere vrouw. Heel sterk neergeschreven door Annejet van der Zijl. Zin om Pluk, Otje en al mijn andere helden weer op te zoeken.
Charlotte
Aug 15, 2017 rated it really liked it
Een prachtige biografie die leest als een roman. Veel mooie citaten, en een prachtig portret van een bijzondere schrijfster.
Joke Kolthoff
Feb 25, 2017 rated it really liked it
Uitvoerige biografie over Annie m g Schmidt, met veel nieuwe en verrassende informatie over de hoofdpersoon. Boeit van het begin tot het eind.
Romy
Dec 08, 2018 rated it really liked it
Een interessant boek over een excentrieke, complexe vrouw. De schrijfstijl van Annejet van der Zijl complementeert het (levens)verhaal echt.
Annemiek Lely
Sep 30, 2018 rated it it was amazing
Shelves: non-fictie, biografie
Wist je dat Annie M.G. pas op haar veertigste voor het eerst ging publiceren? En hoe! In onze prestatiemaatschappij kunnen we heel wat van de beste kinderboekenschrijfster van Nederland leren.

Deze biografie werd door meerdere recensenten beschreven als een roman. Het boek leest vlot en Van der Zijl heeft slechts enkele pagina’s nodig om de – al dan niet van tevoren aanwezige – interesse voor de kettingrokende schrijfster op te wekken. Het leven van Annie gaat gepaard met de vele ontwikkelingen
...more
Mirjam Celie
Wat een onuitstaanbaar mens op veel momenten! Maar ook onuitstaanbare mensen kunnen leuk zijn. En zeker interessant om over te lezen...
Liesje Leest
Dec 27, 2012 rated it really liked it
Toen ik aan dit boek begon verwachtte ik dat het een soort biografie in roman vorm zou zijn, zoals Sonny Boy dat was. Maar dat is Anna niet, dit is een echte biografie. In tegenstelling tot het vrolijke en gezellig werk van Annie M.G. Schmidt waarmee ik, en zo veel andere Nederlandse kinderen, zijn opgegroeid is dit boek helemaal niet zo opgewekt. Het is een beetje een naargeestig boek. Dat ligt overigens niet aan Van der Zijl, zoals wel vaker het geval is lijkt de auteur van al dat vrolijke kin ...more
Elsje
Oct 20, 2011 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: read-2003
Al een paar dagen ligt Anna hier naast de computer. Ik merk dat ik het moeilijk vind om op te schrijven wat ik er nou van vond.

Het boek leest als een trein, het zou net zo goed een roman kunnen zijn. Met de schrijfstijl van van der Zijl is niks mis. Ik miste echter aan het eind de nuance: de laatste hoofdstukken (de ontmythologisering zoals een van de boekgrrls het noemt) schieten wat mij betreft door in 'het is niet goed of het deugt niet'. En daarom laten die voor mij vooral een negatieve klan
...more
Renée
Jun 13, 2016 rated it really liked it
Leuke biografie, krijg ook nog wat Nederlandse geschiedenis (en tijdgeest) mee, met name in het begin treurig en herkenbaar ('ik was een prop bruin pakpapier tussen het leliënboeket, een gekke fluittoon in een plechtige treurmars'), heb Annie altijd geassocieerd met mijn oma, kinderlijk, geestig, gezellig en in het klein.

Fijn ook te lezen van iemand die ook pas wat later tot bloei kwam, wiens schrijven niet a la minute tot succes leidde.

Ik vond het ook interessant te lezen hoe verschillend er
...more
Hans Canters
Oct 26, 2014 rated it really liked it
Heb me en tijdje ondergedompeld in het interessante leven van Annie MG Schmidt tegen de achtergrond van de recente geschiedenis. Goed geschreven!
Door zo 'op de huid' in te zoomen op dit bijzondere mens met zo veel gewone-mensen dingetjes in een snel veranderend Nederland met interessante bijrollen voor andere bekende Nederlanders heeft Annejet van der Zijl een lekker leesbaar boek geschreven. (Veel beter dan Sonny Boy wat ik nogal langdradig vond.)

Of het werk van Annie MG Schmidt Kunst met een
...more
Inge Hulsker
May 27, 2014 rated it really liked it
Heel interessant om te lezen over het leven van zo'n voorbeeld qua schrijven. Ze heeft een verbazend moeilijk leven gehad. Het lijkt erop dat haar vrolijke kinderversjes en komische teksten juist komen uit een gebrek daaraan in het echt leven. Leuk is wel hoe ze op latere leeftijd zelf een gezellig clubje mensen verzameld waarmee ze avonden plezier hebben.
Het boek is behoorlijk dik en had van mij wat minder gedetailleerd gemogen. Maar zeker de moeite van het lezen waard.
Sophiene
Feb 03, 2010 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: biography
I promised myself I would read more biographies this year, so this is the first in the list. It was a wonderful read. In the end she dies and I cried, I know it's a biography and she's been dead for almost 15 years but still...
This book has also been made into a television series which I love and watch every time!
Nienke
Aug 29, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2015, biografie
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Anne Van Blijderveen
Nov 06, 2016 rated it really liked it
Interessant om het leven van een schrijver van haar formaat te zien. Maar ook hoe de tijd was waarin ze leefde en hoe het haar werk beïnvloedde. Je hebt het idee haar echt te kennen na dit boek van Van der Zijl.
Ella
Jun 09, 2014 rated it liked it
Goed geschreven biografie over Annie m.G. Schmidt. Haar geschiedenis, kinderboeken, rijmpjes en musicals waren me al zo bekend dat het boek niet zo veel nieuws voor mij onthulde. Maar toch de moeite waard om te lezen.
Irene
Oct 13, 2015 rated it really liked it
Ontzettend interessant boek over een ontzettend interessante vrouw met vlijmscherpe randjes. Geeft een goed beeld van de mens en de schrijfster.
Nannick JF
Apr 25, 2013 rated it really liked it  ·  review of another edition
incredibly well written a pure joy to read.
Merel
Oct 20, 2014 rated it liked it
Gave bio. Voelt ergens incompleet maar kan niet aangeven wat ik mis. Annie komt er niet bepaald rooskleurig vanaf.
Sanne
Mar 09, 2012 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Dit boek bevat een schat aan informatie over Annie M.G. Schmidt, geschreven op een boeiende manier. Een absolute aanrader voor eenieder die wil weten wie Annie M.G. Schmidt nou werkelijk was.
Suzan
Apr 29, 2013 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ik vond het heel leuk om meer te weten te komen over het leven van Annie M.G. Schmidt!
Arjan
Aug 05, 2015 rated it really liked it
Wat doet Annejet dit toch goed. Heerlijk boek.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Het pauperparadijs
 • Het zwijgen van Maria Zachea: een ware familiegeschiedenis
 • Pier en oceaan
 • Dorst
 • Schijndood
 • Mae West: It Ain't No Sin
 • Anna of All the Russias: A Life of Anna Akhmatova
 • Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan...
 • Wiplala
 • Publieke werken
 • Tonio: een requiemroman
 • Het boek Ont
 • Antiglamour
 • Nederland
 • As in tas
 • The Twins
 • De rode prinses
 • Patience dans l'azur
Annejet van der Zijl is a Dutch writer. Born in 1962, she studied mass communication at the UVA in Amsterdam and did a MA International Journalism at City University in London. She worked in magazine journalism until 2000, meanwhile publishing her first book Jagtlust, about a ramshackle villa that in the sixties was a meeting place for many artists and poets. Annejet van der Zijl lives in Amsterda ...more
“Wie Annie Schmidt altijd als lief en aardig heeft ervaren, zal zijn mening grondig moeten herzien.” 2 likes
“Weet je... misschien... nee, niet misschien, ik weet het wel heel zeker: een mens redt het alleen maar als er een andere mens is die van hem houdt.” 0 likes
More quotes…