Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Adam & Hawa (Adam & Hawa, #1)” as Want to Read:
Adam & Hawa (Adam & Hawa, #1)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Adam & Hawa

(Adam & Hawa #1)

4.21  ·  Rating details ·  1,761 ratings  ·  99 reviews
Ain Hawani, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangkaburuk, mentebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pun diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela.

Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di ata
...more
496 pages
Published by Alaf 21 Sendirian Berhad (first published 2006)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Gobokairina
Dec 28, 2011 rated it really liked it
Shelves: favorites, koleksi-ga
Jujurnya ini adalah antara bingkisan terbaik oleh AS. Sungguh, aku tak tipu sebab berbanding dengan novelnya yang lain, aku paling menyukai A&H.

Jalan cerita ini mudah sahaja. Kisah Ain Hawani yang ditangkap basah dengan Adam Mukhriz. Mereka berdua dikahwinkan tanpa kerelaan Ain. Apa yang lagi menyedihkan, rayuan dan penjelasan Ain tidak dipeduli. Malah Adam diam membisu, seolah-olah membenarkan segalanya yang berlaku. Ain bertindak menyalahkan Adam yang pengecut. Kecewa dengan perkahwinan ta
...more
Dyh Usen
Jan 11, 2016 rated it liked it
Shelves: alaf-21
Baru lepas marathon dramanya. Ya, saya memang begini. Waktu semua kecoh, heboh bercerita tentang kacaknya Aaron Aziz sebagai Am, saya masih buat tak peduli. Ketika, semua sibuk memperkatakan betapa romantisnya Aaron Aziz sebagai Am, saya langsung tak kesah. Saya lebih selesa menikmati sesuatu di luar fenomenanya. Dalam erti kata, basi. Lol

Apabila dah menonton automatik rasa nak baca kembali kisah Am dan Ain ni. Pinjam dengan kawan. Mujur saja dia ada. Kalau tidak mungkin saja saya terpaksa ke ke
...more
Net Janet
Apr 16, 2010 rated it it was amazing
its about how Hawa learn to appreciate her husband which their married was b'coz of "tangkap basah" set by Adam's ex-girlfriend... very touching...very romantic on how Adam can stand & be patience of his wife for 8 years...love this book very much...
Dayang Noor
Sep 04, 2012 rated it liked it
Sebab utama aku beli dan baca buku ni ialah kerana ia telah dijadikan drama bersiri di TV tapi hanya disiarkan kepada mereka yang mampu melanggan pakej ASTRO Mustika. Oleh kerana aku tak mampu nak melanggan tapi masih tak mahu ketinggalan untuk bergossip dengan rakan-rakan di ofis, maka aku terpaksalah menghabiskan buku ini dalam masa 2 hari. Hihihi.
Secara jujurnya tak ada 'wow factor' dalam novel ni (tapi aku dengar drama bersiri tu sangat-sangat-sangat WOW kerana pemilihan pelakon dan skrip ya
...more
Syahira Sharif
May 28, 2011 rated it did not like it
I read this book halfway which was owned by my former matric roommate and then I end up buying it to read the other half. It was average in the beginning. Sort of stereotyped malay characters; handsome mixed blood pilot and demure stubborn intelligent girl.

I seriously think she overreacted in the event that leads to the marriage while Adam seems to be very out of character from the one he potrays in the beginning (I just dont buy the attempt to make him look like a playboy). The readability act
...more
lotus
Apr 04, 2012 rated it liked it
Membaca Adam & Hawa baru-baru ini bila dapat tahu novel ni nak diadaptasi ke drama. Sebab selalunya aku tgok drama dulu baru baca novel. So, kali ini baca novel dulu. Masa baca memang bayangkan Aaron Aziz sebagai Adam dan memang Aaron pon yg bwk watak Adam dalam drama tu. So, skg tgh tgu masa je drama tu ditayangkan. Overall novel ni boleh layanla walaupun klise..
Khairunnisa Ranam
Romantic... Depan dia a bit draggy but ending was worth it all. Good to read. Love Adam Mukhriz in this story sebab dia sooooo *I'm lost for word, seriously!* manly? Close enough, I guess.
NORASIKIN
Sep 01, 2018 rated it it was amazing
Buku ini saya baca berbelas tahun yg lalu.. Berulang kali baca hingga jadi belacan dah buku ni.. Teringat lagi kali pertama saya baca buku ini.. Ketika Itu duduk rumah bujang.. Punya lah semangat nak habiskan buku tu.. Sampai ke subuh tak tidur.. Hingga sanggup baca dalam bilik air sebab tak nak ganggu kawan2 tidur.. Ya lah.. Adat rumah bujang.. Ada yg tidur di bilik.. Ada yg tidur di rumah tamu.. So, Kat bilik air je lah yg tempat boleh lepak tika Itu ..
Kisah Adam dan hawa.. Yg penuh dgn keset
...more
Nonieღserenity2bliss
Dec 09, 2012 rated it really liked it
I admit that I'm a stranger when it comes to Malay novel. I didn't grew up with; I wasn't allowed to. I can count with one hand the number of Malay novels that I've read and remembered (Ombak Rindu is one of it). Therefore, I didn't know what to expect other than some flowery, romantic confession between the hero and heroine. I picked up this novel because Aaron Aziz starred in the TV series adaption and while I'm not a fan of his, I find him quite intriguing. So I don't know if the reason why I ...more
Nadya
Jan 18, 2014 added it
Shelves: t
What can i say? This is really not my cup of tea.

But it turns out I fell in love with the male main character. Well, who doesn't? Handsome, rich, AND smart! He also has a heart as wide as the sea. Sounds too good to be true, eh? But Aisya Sofea managed to portray Adam Mukhriz as humanly possible. Not perfect as in "God is perfect," but in he-is-perfect-but-he-also-makes-mistakes-as-human-do. You know what i'm getting at, right? RIGHT?!

Anyway, I dedicated these 4 stars to Adam Mukhriz. *Ketjups*
...more
kuzzeen
Jun 11, 2013 rated it liked it
Shelves: read-2013, i-owned
p/s: Selamat dihadiahkan untuk kegunaan Perbadanan Perpustakaan Awam pada 6.10.2013....:)


Wow, sudah cetakan ke 28 (2013) since 2006.
Terpikir jugak, ulang cetakan kerana novel atau kerana siri Adam dan Hawa di ASTRO....?

Terpikir juga, kalaulah Aisya Sofea boleh melahirnya sebuah lagi Adam n Hawa dari pandangan sisi orang ketiga.

Mungkin faktor ini yang menyebabkan drama Adam n Hawa 'boommm'. Pembaca ingin tahu perasaan Adam sebenarnya. Sesuai dengan tajuknya......

Adaptasi ke drama yang boleh di
...more
araws
May 28, 2014 rated it it was amazing
saya berjinak-jinak membaca novel yang lain lepas saya baca novel ni. watak Adam seorang Pilot yang sememangnya masyarakat akan label sebagai playboy (yela, banyak jumpa pramugari cantik2) bertemu pulak Ain seorang gadis kampung, agak cliche sebenarnya. tapi, cara kak Aisya Sofea olah memang kena dengan jiwa saya. sampai sekarang bagi saya hero novel paling best adalah Adam Mukhriz. watak yang matang disogok pulak dengan pakej lengkap untuk jadi Prince Charming! hehe.

saya sebenarnya tak rela bil
...more
SyaSya Syed Nasir
Oct 12, 2015 rated it it was amazing
Buku ni berkisahkan mengenai Adam yang penyabar melayan karenah isterinya Ain or nama lainnya Hawa. Ain pernah lari meninggalkan Adam selama 8 tahun dan tak pernah sekali pun Adam berputus asa + bersabar menunggu Hawanya. Cerita ni serious touching, sweet, romantik, love, and lain-lain lagi. Thumbs up, author!
Najihah
memang best...
laki, jgn pntgkn diri..
wanita, jgn terlalu sombong...
lelaki, hargailah wanita dlm hidup anda
Ain Nadia
Oct 22, 2010 rated it it was amazing
adam hawa merupakan novel pertama yng saya bca.., dan saya tertarik dgn jalana citer nye.., eemmm...., best best n da best la....
aliahhasanah
Oct 08, 2009 rated it really liked it
Shelves: dah-baca, thebest
my very first novel .
L.O.V.E
Adam Mukhriz, ILY!
Elfeeza Ul Haq
I can see how this book was chosen to be made into a tv drama series. I enjoyed the story although I was a little annoyed by a few things about the main characters. I also find that the way the writer tied up the lose ends was a little too abrupt. I found the same issue in the last couple of Malay novels I read as well.

But there were other enjoyable bits in the novel that made me laugh and smile myself silly. So yeah I’d give it 4 stars.
Ni3mSalleh
Oct 17, 2017 rated it it was amazing
ini la buku paling romantik pernah saya baca..hehe..baca buku ini wat saya jatuh hati kat adam Mukhriz..omg..nasib baik dia hero hanya dalam novel..hahaha..

secara jujurnya baca novel lebih feel berbanding menonton drama AH..sorry..

love Am...♥♥♥

adam&hawa very the best lah..
Ixora Illyana
Jan 17, 2018 rated it it was amazing
this story so romance n so amazing
Calvin
Mar 14, 2017 rated it it was amazing
haha
Cleffairy
Oct 01, 2012 rated it really liked it
Reviewed at: Over A Cuppa Tea
Review date:2nd Oct 2012
Review link: http://cleffairy.com/?p=8303


As of late, I find that reading Malay novels is pretty much refreshing. It’s really quite a break from my usual fare, and I find myself enjoying it a bit more than the English novels. It’s usually intriguing, full of drama and romantic, but the scenes never goes beyond PG-13, which is quite fascinating for me. Malay novels usually evoke quite a lot of emotion within it’s pages and inspire me to read mor
...more
Mathew Mandi
Tajuk: Adam & Hawa
Penulis: Aisya Sofea
Penerbit: Alaf21
Genre: Cinta
Bilangan muka surat: 492 muka surat
Cetakan: 2013
ISBN: 983-124-216-5

Sinopsis:
Ain Hawani seorang gadis remaja yang baru menjangkau umur 20 tahun bekerja sebagai seorang guru sandaran di sebuah tadika sementara menunggu keputusan kemasukan ke universiti. Di situ, dia berkenalan dengan seorang jejaka kacak berdarah kacukan bernama Adam Mukhriz. Menurut teman sekerjanya di tadika itu, Am (Adam) merupakan seorang kaki perempuan, suk
...more
Ummu
Dec 05, 2013 rated it liked it
Shelves: mother-tongue
Ain Hawani. Egoistic, degil, pentingkan diri sendiri. Itulah Ain yang saye kenal sebelum dia jatuh cinta sekali lagi.
Adam Mukhriz. Terlalu penyabar. Teramat sangat.

Ade ke lelaki yang cukup penyabar dan sanggup tunggu untuk isteri tercinta 8 tahun lamanya?

Anyway, Am relakan pemergian Ain sebab die tahu Ain terlalu marah dan sebab die cintakan Ain.
Seperti selalu, novel ini berjaya membawa saye berada di awang-awangan. Penulis menulis from the point of Ain, 1st character's point of view. That's why
...more
Jessy
Jul 15, 2013 rated it liked it
Okey, ini first time saya beli buku Aisya Sofea sebab buku ni sangat popular selepas diadaptasi menjadi drama. Jadi saya terus grab tanpa fikir dua kali.

Storyline dia boleh tahanlah. Tapi saya tak faham kenapa Aisya Sofea intend untuk letak tempoh selama 8 tahun tu. 8 tahun kemudian, baru Ain kembali ke Malaysia. Imagine, Ain berada di Australia selama 8 tahun lamanya. Sepanjang tempoh itu, dia langsung tidak berhubung dengan Am, husband sendiri. So I was like... ehh, lamanyaaa 8 tahun! Serious
...more
A-t
Jun 15, 2013 rated it it was amazing
AIN HAWANI, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangka buruk, menyebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pula diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela.
Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja. Ain yang kecewa, pergi jauh mencari harga diri. Adam yang ditinggalkan, menghitung hari-hari nan sepi. Set
...more
Munirah
Jun 14, 2013 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Paling terbaik dari AS. Pertama kali membaca kisah cinta, sang hawa menjadi aral perhubungan, dendam dan kebencian yang tersemat membantah nurani kehendak, memanja ego yang tak mahu mengalah, sedang hati ingin, akal waras setuju. Sang adam yang tak mungkin kewujudannya sahih di muka bumi ini, terlalu mulia perwatakannya digarap. Sempurna ini selalunya berlawanan dimana hawa yang penyabar bertemu adam yang menggila. Pendek kata, karya ini berjaya dihasilkan dengan sempurna, idea bernas sungguh di ...more
Suhailah Iskandar
Sep 30, 2014 rated it it was amazing
Shelves: finito
Bermula dengan menonton adapatasi drama lakonan mantap Aaron Aziz & Nadiya Nisa.
Jujur, I suka jalan cerita nya. Naive betul Ain tapi ketabahan Adam buat saya tertarik. Cuma 8 tahun reconcilation itu bagi saya amat lama untuk merawat luka yang terpendam buat Ain. Pertemuan di Makkah, di Jabal Rahmah lagi, I think that is rather sweet. Tasbih sebagai hadiah dan kemudian keras hati Ain, terarah kepada Adam. Daha baca buku ni 3 kali dan setiap kali baca, makin sweet.
Definitely a must own Novel
...more
Zulfa Nasir
Feb 04, 2013 rated it really liked it
Saya tau Aisya sofea (penulis dari Malaysia) setelah ikut2an tergila2 (bareng teman saya) nonton drama Malaysia yang diadaptasi dari novel dengan judul yang sama. Nah teman saya ini saking tergila2 nya sampai niat banget nitip beli novel ini sama sodaranya yg kebetulan melakukan perjalanan ke negara tetangga tsb. Alhasil, saya juga (sekali lagi) ikut2an baca novelnya, dan ternyata hampir 90% sama dengan kisah didramanya. Overall, novelnya sgt menarik dan mengajari saya banyak hal, antara lain;ja ...more
Rie_dominique
Dari awal keluar Adam sudah sangat sangat charming. Suka sekali dengan kesabaran Adam dalam menghadapi Ain.

Bagian Ain yang mengamuk saat dinikahkan dengan Adam merupakan bagian yang paling emosional. Secara keseluruhan saya kurang suka dengan sikap Ain yang kuat membenci Adam walau delapan tahun sudah berlalu.

Dari segi cerita sebenarnya biasa-biasa saja. kalau ada waktu nanti ditonton serial dramanya :)
MamaErra
Apr 19, 2009 rated it liked it
Ain Hawani & Adam Mukhriz

'My love for you dies when the last petal of these roses falls.'

Hawa dicipta dari tulang rusuk Adam,
Bukan dari kepalanya untuk dijadikan atasannya,
Bukan dari kakinya untuk dijadikan alasannya,
Melain dari sisinya untuk dijadikan temna hidupnya,
Dekat pada lengan untuk dilindunginya
dan dekat di hati untuk dicintainya
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Bicara Hati
  • Ombak Rindu (Ombak Rindu, #1)
  • Manisnya cinta
  • Jaja & Din
  • Cinta Pertama
  • Andai Itu Takdirnya
  • Kasih Yang Suci
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Lazuardi
  • Untuk Semua Dosaku
  • aA+bB
  • Kau yang Satu
  • Hijab Sang Pencinta (Bagaikan Puteri, #3)
  • 13 Jam A380
215 followers
Popular Novelist Hanizura Jamaludin known as Aisya Sofea.

AISYA SOFEA atau nama sebenarnya Hanizura Jamaludin adalah seorang penulis berbakat besar. Anak sulung yang dilahirkan di Kelang, Selangor ini mula mengukir namanya melalui JAUH, novel pertama yang mendapat sambutan menggalakkan. Namanya mula meniti di bibir peminat setelah kejayaan cemerlang JENDELA HATI.

Gaya penulisannya yang tenang dan be
...more

Other books in the series

Adam & Hawa (2 books)
  • Dekatnya Cinta (Adam & Hawa, #2)