Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Angkatan Baru” as Want to Read:
Angkatan Baru
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Angkatan Baru

by
3.84  ·  Rating details ·  104 ratings  ·  27 reviews
".... Pintu sengsara hanya yang akan adinda tempuh, kalau kekanda yang diturutkan. Adinda perlu gelang emas, perlu dukuh berlian, padahal sedangkan kilat kaca tak ada kanda menyimpannya. Tak usah kekanda berminyak air di hadapan adinda. Jika sentana pemuda-pemuda lain, dipakainya pakaian yang baru, walaupun pakaian yang dipinjamnya, ketika akan ziarah kerumah tunanganya, k ...more
Paperback, 70 pages
Published 2008 by Pustaka Dini
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Angkatan Baru, please sign up.

Be the first to ask a question about Angkatan Baru

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.84  · 
Rating details
 ·  104 ratings  ·  27 reviews


More filters
 | 
Sort order
Nurul Suhadah
Oct 04, 2016 rated it really liked it
Buku ini habis dibaca semasa lawatan ke Sri Lanka. Tak berapa nak mengena sangat situasinya tetapi sebab buku ini nipis sahaja, sekejap sahaja sudah boleh dihabiskan.

Dalam banyak-banyak karya Hamka yang saya baca, kali ini watak perempuannya sangat menggerunkan. Terasa bertubi-tubi terkena juga serba sedikit apa yang dikritik Hamka melalui watak Syamsiar ini.

Syamsiar seorang wanita muda yang beroleh pendidikan tinggi, malah pendidikan agama yang cukup tetapi pendidikan yang diperolehinya tidak m
...more
Nurul Atiqah Muhamad
Mar 25, 2016 rated it it was amazing
Review buku Angkatan Baru karya Hamka.

Buku ni ada 70 muka surat semuanya. Boleh habis dalam beberapa jam sahaja.

Rasanya tahun ni, mungkin inilah buku pertama yang betul-betul beri 'wake up call'. Di bahagian pendahuluannya Hamka awal-awal lagi sudah maklum akan ada pembaca yang tersinggung bila membaca karyanya ni. Memang betul. Tersinggung dibuatnya. Sebab apa yang diketengahkan buku ini benar-benar belaka.

Saya selalu kagum dengan Hamka. Melaluinya penulisannya kita boleh tahu beliau seorang
...more
Nor
Nov 30, 2018 rated it really liked it
Angkatan Baru tulisan Buya Hamka adalah karya ringkasnya yang berisi teguran kepada anak-anak muda yang berkelulusan agama di peringkat pengajian tinggi, tetapi amat berkira dalam soal menentukan di mana mereka harus menyampqikan ilmu, bagaimana selayaknya mereka dilayan masyarakat, dengan siapa mereka boleh bergaul.
Khairussyifa' Shukri
Bukan sekadar cerpen biasa kerana punya maksud tersirat iaitu kritikan pedas buat para wanita yang berilmu. Jadi wanita tak cukup dengan bekal cinta dan kecerdasan. Tapi tiada kerajinan, kemahiran dan tidak memberi manfaat buat masyarakat selaku manusia yang berilmu.

Mesejnya jelas, jadilah isteri cerdas namun juga yang memberi bakti buat keluarga dan masyarakat.

Moga boleh jadi teman semusafiran suami di dunia, atau hiduplah dibawa arus 'hidup sekadar bersuami' dengan perhiasan penuh di badan.
Sooraya Evans
Jul 22, 2016 rated it liked it
In a nutshell, buku ini berkisar tentang mahasiswa pengajian agama yang 'perasan bagus'.
Tidak seepik 'Di bawah lindungan kaabah' mahupun 'Tenggelamnya kapal Van Der Wick', Angkatan Baru tetap menghiburkan dan padat dengan mesej.
Saya paling lega bila mana Syamsiar tidak bersatu dengan Syamsuddin setelah si gadis dilepaskan oleh suami pertama. She doesn't deserve any nice guy.
Maisarah Mohd
Aug 11, 2017 rated it liked it
Novel ringkas ini menarik perhatian saya apabila membaca review kebanyakan pembaca. Dan, dalam hati saya sendiri selalu menganggap HAMKA, dari sudut seorang penulis novel bukan dari sudut seorang ulama', memang pengkritik tegar perempuan Minang. Sungguhpun beliau sangat berjasa dalam mengangkat martabat perempuan dalam hasil kerjanya seperti Tafsir Al-Azhar dan 'Kedudukan Perempuan dalam Islam', tetapi dalam novel seperti Tenggelamnya Kapal Van Der WJick, Merantau ke Deli dan novel ini, nampak b ...more
Siddiq Husainy
Dec 27, 2016 rated it really liked it
[ Angkatan Baru ]

" Adakah dia mengetahui cinta menurut falsafah Beethoven atau menurut karangan Manfaluthi dan Guthe? Adakah cinta itu disandadkannya kepada kekuatan budi dan ketinggian perangai?

Tidak, belumlah sampai pengajiannya ke situ, bahan bukan ke situ tujuan baginda. Cinta menurut Syamsiar ialah bebas dari ikatan ada, bebas dari ikatan basi-basi kampung yang kolot, memujuk dan bercumbu, walaupun di hadapan ninik-mamak!"

--
--

Satu novel kritikan sosial terhadap pelbagai pihak dalam satu nov
...more
Muhammad Fitri
Dec 29, 2016 rated it really liked it
Buku ini mengangkat tema kehidupan dalam perkahwinan.Citra perkahwinan pada awalnya sememangnya suatu keindahan.Malam pertama merupakan detik yang akan paling diingati dalam hidup sehinggakan seorang penyair pernah mengutuk malam terlalu cepat berlalu dan siang terlalu cepat bertamu kerana menghayati keindahan itu.Namun,selepas itu buya mula mengkritik falsafah cinta yang dianuti oleh syamsiar sehinggakan menggabaikan tanggungjawab.Melalui watak syamsiar juga buya mengkritik penuntut ilmu yang h ...more
Jamilah Norddin
Oct 17, 2012 rated it it was amazing
"Suara hati, yang meminta perhatian dari pendidik-pendidik, dari penganjur perkumpulan, bahkan dari ninim mamak adat sendiri.

Tentukanlah arah dari pendidikan anak-anak perempuan kita."-HAMKA

HAMKA menulis pada masa beliau, namun masih "kena" dengan anak muda zaman kini.

Sarat dengan kritikan masyarakat. Kesan apabila terlalu dimanjakan, diberi pendidikan, tetapi 'kurang arif' kemahiran kehidupan.

"Rupanya mantik dan ma'ani dipelajarinya, nahwu dan saraf dihafalnya, cerita roman dibacanya denhan
...more
Eimad
Oct 11, 2014 rated it liked it
Kritikan sosial pak HAMKA kepada golongan mahasiswa. Malahan kalau tidak diketahui siapa dan apa, sudah tentu ramai akan menyangka ini tulisan terkini. Golongan lepasan universiti yang merasa besar diri dan enggan menggauli masyarakat sungguh ketara kini. Hanya sibuk mengarang puisi cinta ingin bercandu persis Qays dan Laila tanpa ingin terjun kedalam kecamukan masyarakat. Malah dirasa semakin besar diri pula dengan segulung kertas. Padahal jika tiada mampu ilmu itu membawa kebaikan dan perubaha ...more
SITI NURBAITI MOHAMED
Jan 04, 2019 rated it it was amazing
Shelves: malay-books
Mujur sahaja Buya Hamka terlebih dahulu memesan bahawa buku ini mungkin menyinggung perasaan dan ternyata walaupun setelah dipesan, tetap sahaja dirasa terkritik, namun apa yang benar itu sememangnya pahit.

Apa yang boleh saya simpulkan melalui pembacaan dan pemahaman saya yang terhad ini, perlulah dalam diri seseorang mahasiswa/i itu keseimbangan dalam pekerjaannya lebih-lebih lagi kepada mereka yang akan memasuki alam perkahwinan, mengimbangi masa perkahwinan dan masa bekerja itu ternyata amatl
...more
Sweet♡ساكورا
May 13, 2019 rated it it was amazing
Shelves: best-novels
🤔Mula² Aku fikir novel ini berkisahkan tentera sebab baca tajuk "Angkatan Baru" sekali jauh Sungguh dari apa aku fikirkan. 😆😆

Tersurat

🔎Samsyiar hanya tahu mengarah sahaja kerjanya kerana mempunyai pendidikan yang tinggi.
🔎Terlampau terpengaruh dengan buku² yang dibacanya sehingga mencari suami pun mahu yang sama dalam buku juga. Adoiii hai.
🔎Tidak berusaha memajukan diri, hanya tahu bersenang-lenang.
🔎Terlalu mengikut hawa nafsu (menipu) walaupun sudah bersuami.

Tersirat:
📜Bukan bererti memiliki pendi
...more
Roffi Ardinata
Sep 10, 2018 rated it really liked it
Sungguh tepat sasaran Buya melempar nasehat melalui tulisan ini, banyak memang ditemui keadaan serupa walau dalam zaman yang sudah berbeda. Penafsirandan pencarian makna sejati akan cinta itu memang telah membawa banyak diantara kita terutama kalangan muda jauh tenggelam dalam angan-angan abstrak tak berbentuk. Bahkan terkadang makin dikaji makin ia tak jelas, akhirnya meneggelamkan diri pada pusaran pencarian itu sendiri.
Tidakkah janji manis atau gombalan sering mebuat wanita lupa diri ('Cinta
...more
Izzat Isa
May 16, 2018 rated it liked it
Karya ini ditulis oleh tokoh besar Nusantara pada tahun 1960-an yang kuat dengan pemaparan tentang semangat orang muda yang berpendidikan dalam mengharungi kehidupan berumahtangga. Pasangan tersebut yang merupakan ikonik kepada masyarakat perlu berhadapan dengan budaya dan adat Minangkabau selain perbezaan pendapat antara mereka dalam merealisasikan dan memahami makna 'orang terpelajar'. Berlaku konflik dan berlaku peleraian yang anti pengakhiran gembira - sebuah kudis dalam masyarakat di waktu ...more
Balkisfatiha
Buku nipis tapi sarat dengan pengisian.

Hamka sekali lagi mengkritik mahasiswa yang punya kelulusan tapi tidak tahu menyumbang kepada masyarakat. Apa lah guna nya teori yang dipelajari, kalau praktikal tidak jalani, sepatutnya ia berjalan seiring.

🎊🎊
Hazirah Mohamad
Nov 24, 2018 rated it it was amazing
Funny how this book is still relevant today
Abdurrachman
Feb 25, 2018 rated it really liked it
Speechless.

Pada pesan dan hal untuk direnungkan. Sangat direkomendasikan untuk pemuda yang ingin berumah tangga.
Nina Savitri
Oct 01, 2018 rated it it was amazing
buku ini saya baca karna hasil meminjam. dan nggak rugi saya pinjam buku ini. Hamka asli luar biasa, bisa membuat saya jatuh cinta sekejap mata.
Hitam Putih
Jan 22, 2017 rated it it was amazing
Buku ini selesai dibaca ketika tempoh menunggu untuk medical check up.

Sebuah buku nipis, mudah dihadam, namun sarat dengan mesej dan kritikan yang cukup padu. Walaupun buku ini sudah lama dikarang, namun mesej yang dibawa cukup bersesuaian untuk kita pada hari ini. Mungkin sesuai ditujukan buat pelajar-pelajar U, lebih-lebih lagi pelajar lulusan agama, juga sebagai ingatan buat isteri-isteri agar menjaga kerukunan dan keharmonian rumah tangga. Coretan-coretan yang ditulis umpama jentikan halus b
...more
Aimi Nabihah Hussin
Buku yang nipis, bacaan yang ringan dan mudah difahami ini sangat memberi muhasabah kepada pembaca. Penulis cuba membawa satu gambaran realiti kehidupan masyarakat Minangkabau yang mempunyai tanggapan yang agak terkebelakang terhadap warga kampung yang melepasi tahap pengajian yang tinggi. Orang berpelajaran tinggi dianggap mulia sedangkan adab mereka sangatlah kurang dan semestinya tiada gunanya punya ilmu banyak tapi adab entah ke mana.

Buku ini cuba memberi pendekatan untuk membetulkan dan me
...more
Siti Khodijah
Jan 08, 2017 rated it it was amazing
Perkahwinan itu tidak seindah mimpi. Cinta sahaja, tidak mampu kekal untuk berdiri teguh dalam pernikahan. Syamsiar menyangka cinta mampu membawanya masuk kebahagian dalam atmosfera kehidupannya. Namun, cinta tidak begitu. Cinta harus dihiasi dengan tanggungjawab, dibajai dengan kasih sayang, dan menyuburkan kefahaman di antara suami dan isteri. Itu baru cinta dalam perkahwinan. Jiwa Syamsiar terlalu muda untuk semua ini. Lantas, satu keputusan yang dilakukan telah berubah seluruh kehidupan perk ...more
Septi
Nov 15, 2016 rated it liked it
Heran benar perangai lelaki. Mereka tidak mau istrinya bodoh, tetapi terlalu pintar mereka tidak mau pula. Mereka menyukai istri yang sama-sama sudi mendaki bukit dan menuruni lembah, yang suaranya tak lebih tinggi dari suaminya.
Tiap tiap mereka mengakui bahwa Syamsiar bunga yang mekar, cantik jelita, indah rupawan. Namun coba tanyakan kepada mereka, sukakah mereka menikah dengannya, mereka menjawab akan berfikir dulu.
Novel HAMKA
Angkatan Baru
Termasuk kritik sosial bagi anak-anak muda yang su
...more
Yan Latifah
Jul 24, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
kritik sosial buya hamka yang menyuarakan hati masyarakat minang tentang keresahan akan keadaaan muda mudi terpelajar yang dirasa kurang dapat memberikan manfaat dan kemajuan bagi masyarakat sekitar. mereka para muda mudi tersebut diceritakan hanya mendambakan "bercinta-cinta tanpa kerja keras bak putri dan pangeran di buku-buku romantis"

membaca buku yang memiliki 88 halaman ini membuat saya bertanya kepada diri sendiri "apa yang sudah saya lakukan untuk masyarakat ? bermanfaatkah?"
Annisa
May 12, 2016 rated it liked it
Berkisah tentang penghidupan pemuda saat ini, penuh dengan pembelajaran tentang hidup dengan sentilan 'kekinian'. amatlah penting seseorang tak hanya berilmu, tetapi juga mampu mempraktikan ilmu-ilmunya di dalan kehidupan sendiri, kehidupan berkeluarga serta kehidupan bermasyarakat. Semoga kisah Syamsiar dapat di petik hikmah bagi siapa saja yang membacanya.,
Haslina
Oct 05, 2013 rated it it was amazing
Moga dijauhkan menjadi perempuan yang memberi fitnah. Gerun.
Alfarisiah
Aug 03, 2011 rated it it was ok
menjadi teladan...
Naim AlKalantani
rated it liked it
Jan 17, 2015
Syima
rated it it was amazing
Jan 12, 2019
Najihah
rated it really liked it
Mar 25, 2014
Siti Nabila
rated it liked it
Dec 25, 2015
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
726 followers
Haji Abdul Malik Karim Amrullah, known as Hamka (born in Maninjau, West Sumatra February 17, 1908 - July 24, 1981) was a prominent Indonesian author, ulema and politician. His father, syekh Abdul Karim Amrullah, known as Haji Rasul, led and inspired the reform movement in Sumatra. In 1970's, Hamka was the leader of Majelis Ulama Indonesia, the biggest Muslim organizations in Indonesia beside Nahdl ...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »