Şant Manukyan'ı takip ediyorsanız bazen anlatmak istediği konuları anlamanın ve özümsemenin ne kadar zor olabildiğini hatta Twitter (yeni adiyla X) Şant Tercüman adında bir hesabın Şant Bey'in yazdıklarını daha basite indirgeyerek anlattığını bilirsiniz. Kitap bu minvalde benim beklediğimden daha anlaşılır şekilde hazırlanmış. Ancak gene de finans alanında yeni başlayanlar için değil, biraz daha orta seviye bilgisi olanlar için uygun olduğunu düşünüyorum.
Geçmiş, Gelecek ve Bugün başlıkları altında 1929 krizinden, Bretton Woods anlaşmasına, Globalizasyon'dan Ticaret Savaşları'na ve Rezerv Para sisteminde FED'in piyasaya müdahalelerine birçok konuda, ezberci "Twitter Hüstat"larına da arada gömerek keyifli bir kitap hazırlanmış. Grafik ve görseller kullanımı iyi düşünülmüş olsa daha tam sayfa şeklinde eklenseydi gözlemlemek daha keyifli olurdu.
Her ne kadar mevcut içerik çok güzel aktarılsa da belki beklentim mi yüksekti bilmiyorum, piyasa okuması ve stratejik bakış adına bir içerik beklerken tarih kitabı ve ekonomi gazetesi okuyormuşum gibi bir hisse kapıldım. Keşke daha çok Şant beyin aklındaki o özgün bakış açısını kitapta hissedebilseydik.
"Rezerv para sisteminin yarattığı dengesizliklerin İnce ayarlarla çözülebileceği noktayı çoktan aştık. Bu nedenle yeni bir sistem gerekiyor. Great reset aslında anlatıldığı gibi varlık fiyatlarında çöküş değil. Sistemde çöküş ve yeni bir sisteme geçiş."